Как да говорим пред публика без да се притесняваме?

Може да ви са наложи да говорите пред хора по всяко време, пред близки и роднини или ако трябва да водите бизнес лекция на някоя конференция или събитие. Двете ситуации са много различни, но когато сте свикнали да говорите пред близките си, имате голям шанс да се справите по-добре с изнасянето на речи и водене на презентации пред голяма група хора.

Как да говорим пред публика без да се притесняваме?Pinterest

Ако сте нервни по време на изнасянето на лекция или представянето ви пред публика като цяло, идеята на вашата реч няма да бъде добре предадена. Изпълнението на следните стъпки, при подготовка за говорене пред публика, може да бъде много полезно.

1. Упражнявайте се преди да излезете на сцената

Най-добрият начин да останете спокойни е да упражните речна преди да е дошъл момента за изява. Това ще намали шанса ви за грешки, но и ще ви накара да се почувствате по-уверени и спокойни по време на лекцията. Четете лекцията си пред огледалото, като се опитвате да поглеждате записките си рядко. Така ще наблюдавате езика на тялото си, който от своя страна не бива да бъде подценяван. Прочетете записките, които сте подготвили да презентирате пред приятел, за да може  той да ви посочи грешките, които правите.

2. Тествайте техниката и мястото, където ще говорите.

Опитайте да се упражните в същата среда, в която ще говорите. Ще се приспособите по-лесно и няма да сте толкова притеснени, когато дойде моментът.

3. Научете текста си добре

Не разчитайте на това, че вие сте написали речна и знаете основната тематика. Трябва да знаете всяка дума от написаното. За това е важно да подготвите речта си навреме, така че да можете да я запаметите.

4. Направете си клип докато се упражнявате да говорите

Добра идея е да се снимате с телефона си. Когато изгледате записа ще си дадете реална сметка как изглеждате докато говорите.

Запомнете, че никой не е безгрешен и всеки е малко притеснен преди да застане пред голяма група хора. Дори да се объркате докато говорите, въпреки че сте положили достатъчно усилия, поправете се без да се притеснявате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти