Професионални навици, които трябва да си създадем възможно най-рано

Професионални навици, които трябва да си създадем възможно най-рано
Pexels

Обикновено хората започват работа на около 20-годишна възраст. Създаването на добри професионални навици още в началото на кариерата ви ще ви помогне да постигнете много успехи в бъдеще. Има универсални професионални навици, които трябва да си създадете и които ще ви бъдат полезни без значение в коя сфера работите. 

Ето няколко професионални навици, които трябва да си създадете възможно най-рано:

1. Винаги изпълнявайте най-трудните си задачи първо

Работата върху най-трудните ви задачи първо ви прави по-продуктивни през останалата част от деня и ще ви мотивира да свършите повече неща. Освен това сутрин имате най-много енергия, защото още не сте се изморили и ще свършите нещата по-качествено. Има хора, които са по-продуктивни вечер, така че намерете подходящото за вас време, но изпълнявайте най-трудните задачи тогава, когато сте най-концентрирани- така ще ви бъде много по-лесно. 

2. Не се съмнявайте в себе си 

Нищо не пречи на кариерното развитие толкова, колкото съмнението в себе си и липсата на увереност. Вие сте човек, правите грешки и това е съвсем нормално. Не се обвинявайте и не губете увереността си. Това ще ви изиграе много лоша шега- всички ще започнат да се съмняват във вас и във вашите възможности. 

3. Излезте от зоната си на комфорт 

Всеки успешен човек е направил поне един голям риск в живота си. Ако не поемате рискове, никога няма да успеете. Ако искате да имате успешна кариера, не бива да се притеснявате от нищо. Бъдете смели, уверени и правете неща, които никога не сте правили, за да получите неща, които никога не сте имали. 

4. Забравете за перфекционизма 

Това може да бъде много трудно, но е доста освобождаващо. Перфекционизмът е наказание за самите вас. Позволете си да допускате грешки- това ще ви научи на много неща и ще ви помогне да израснете в кариерата. 

5. Подранявайте 

Винаги бъдете 10 или 15 минути по-рано на бизнес срещи или събития, защото никога не можете да знаете какво може да се случи и да се забавите. Това ще покаже на околните, че сте сериозни и че може да се разчита на вас. 

6. Намерете си ментор

Можете да получите много ценни съвети от човек, който има опит. Много добра стратегия е да намерите човек от вашето обкръжение на работа, който да е по-възрастен, с много опит и да попиете възможно най-много от него. 

7. Завържете контакти 

Важно е да си създадете много контакти. Не знаете кога какво ще ви потрябва, така че се постарайте да си изградите добри отношения с различни хора. 

8. Научете се да бъдете организирани 

Да бъдеш организиран е качество, което ще ви бъде полезно във всяка сфера на живота. И особено много в кариерата ви. Колкото по-бързо се научите да бъдете организирани, толкова по-добре за вас. 

9. Обновявайте автобиографията си редовно 

Обновявайте автобиографията си редовно. Например на всеки 3 месеца. Винаги има по някой детайл, който да добавите. 

10. Казвайте "Да"

В началото на кариерата си е добре да казвате "Да" на всички възможности, предложения за проекти, за различни позиции и т.н. Сега е времето да опитате от всичко. 

11. Слушайте внимателно, задавайте въпроси и си записвайте всичко 

"Глупавите помнят,умните си записват" е китайска поговорка, която е много правилна. Винаги си записвайте всяка нова информация, която получите. Не се притеснявайте да задавате въпроси и слушайте внимателно, когато някой ви обяснява нещо. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти