10 причини да НЕ ставате фрийлансър

10 въпроса от Сюзън Пейтън, които ще ви помогнат да си отговорите дали наистина сте готови за фрийлансърска дейност

Фрийлансър най-общо означава човек, който работи на свободна практика от комфорта на собствения си дом. Иначе казано - мечтаната за всички професия.

Както винаги обаче има и няколко "но”-та. В случая те са изведени под формата на 10 въпроса от Сюзън Пейтън, президент на компанията EggMarketing & Communications, и ще ви помогнат да си отговорите дали наистина сте готови за фрийлансърска дейност. А ето и какво гласят те:

1. Ентусиазирани сте от идеята да стартирате собствен бизнес, но нямате ясен план как да го развиете? Ако дори и мисълта за подобен план ви плаши, то по-добре не се захващайте "на хорото”.

2. Нямате представа откъде да си набавите необходимите за новото начинание средства? Ако тази картина не ви се е изяснила и живеете с мисълта, че веднага след като стартирате, ще бъдете заринати с пари, то по-добре оставете фрийлансърската си идея да отлежи за по-добри времена.

3. Идеята ви е непопулярна спрямо пазара? Освен ако не става въпрос за нещо свръхоригинално и иновативно, това по-скоро ще ви донесе трудности, свързани с намирането на клиенти.

4. Току-що сте претърпели сериозна промяна в личен план - сключили сте брак или пък сте родили детенце? В такъв случай Сюзън Пейтън съветва да не бързате да се гмуркате в нови кариерни начинания, защото това само би усложнило "обстановката”.

5. Искате да бъдете фрийлансър, само за да може сами да сте си шефове? Имайте предвид, че това съвсем няма да бъде така. Напротив, в повечето случаи клиентите ще ви третират тъкмо така, все едно сте техни подчинени.

6. Вие сте основният "доходоносител” в семейството? В такъв случай имайте предвид, че веднъж захванете ли се с фрийлансърска дейност, може да забравите за стабилната месечна заплата.

7. Нямате опит в избраната сфера? Тогава ще бъде нужно много повече от първоначална инвестиция и внимателно проучване на пазара. Забавете малко темпото и отделете време за подготвителни курсове и семинари, които ще ви въведат поне в основите на желаното поле на развитие.

8. Мислите, че ще правите каквото си поискате? Все пак не забравяйте, че ви предстои работа с клиенти, а клиентът винаги има право. Затова по-добре преосмислете добре приоритетите си.

9. Нямате ръководен опит? В такъв случай се постарайте да добиете поне теоретичен такъв. Тук на помощ отново идват различните курсове и семинари.

10. Мързеливи сте? На последно, но не и по важност място идва фактът, че ако не сте готови да работите ден и нощ, отдавайки 100% от времето си, то по-добре да не подлагате себе си, а и семейството си на този стрес.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

12 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.9
Черна перла 09.07.2014|13:04
Ами трябва , но в този живот печелят силните и смели хора .
8
Черна перла 09.07.2014|13:03
Добре ще е за хората ,които са се ориентирали на там да прочетат тази статия .
7
karri karri 09.07.2014|12:03
Много смелост трябва за подобна стъпка.
6
Минка Празникова 08.07.2014|20:19
В този живот всичко се свежда до късмет .
5
Минка Празникова 08.07.2014|20:18
Е точно обратното са посочили , но явно нещо си се объркала , случва се
4
Мома софиянка 08.07.2014|19:46
Въпрос на късмет и шанс може би
3
Мома софиянка 08.07.2014|19:45
Всяко нещо има и положителни и отрицателни страни , но добре , че сте посочили преимуществата
2
Radinela Karadjova 04.07.2014|15:57
Ентусиазирани сте от идеята да стартирате собствен бизнес, но нямате ясен план как да го развиете? "-това е първият и сигурен знак,че няма как да се получи.
1
Radinela Karadjova 04.07.2014|15:55
ПОвечето хора действат хаотично в тази посока,но понякога се получава :)
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти