Забравената красота на старите минерални бани в София

Вижте какво споделя авторът на изложбата "Старите минерални бани на София" специално за Jenite.bg

<p>Банята в Горна баня</p>

Банята в Горна баня

Здравко Йончев е един от онези артисти, които се стремят да прокарат нов път във вече утвърдената система. Без значение дали се отнася до фотографията, или до друг аспект от обикновения живот в страната ни. Автор е на изложбата "Старите минерални бани на София”, която има за цел да представи архитектурната красота на минералните бани в Овча Купел, Горна баня и Банкя.

"Ако можем да го видим, го приемаме. Ако го приемем, го разбираме. Веднъж разберем ли го - започваме да вярваме в него” - това са думите, с които той определя същността на фотографията. В специално интервю за Jenite.bg авторът на изложбата споделя подробности около нейното създаване и разказва за пътя, който го отвежда до фотографията.

Срещаме се със Здравко в едно дъждовно делнично утро и след първите разменени думи помежду ни разбирам, че това ще е едно от онези интервюта, които вървят с изключителна лекота. Със събеседника ми се разговаря лесно, а силната му социална ангажираност и искрената му усмивка най-вероятно са това, с което печели симпатиите хората.

Преди да започнете да се занимавате с фотография, сте били спортен мениджър. Как преминахте от спорта към изкуството и какво ви провокира да го направите?
Изкуството и спортът вървяха паралелно - просто приоритет беше спортът, тъй като аз дълго време спортувах и беше логично да продължа в тази сфера. Спортният мениджмънт дойде в един по-късен момент. Той все още фигурира в културата и разбиранията ми.

Относно това как преминах от едната професия към другата - аз и сега не мога да кажа, че съм фотограф. По-скоро съм артист. Общо взето фотографията, която правя аз, е някакво междинно звено между фотография и рисуване.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Да разбираме ли, че фотографията не е била детската Ви мечта и нещото, с което сте знаели, че искате да се занимавате в живота си?
Даже обратното. Изобщо не съм мислил, че фотографията може да бъде моята професия. Преди около година и половина реших окончателно да се захвана с фотография и това решение дойде като следствие от неудовлетворението ми от спортния мениджмънт. В България все още не може да се каже, че има спортен мениджмънт. Цялата система в този бизнес е със стари разбирания и това ме провокира да спра. Запитах се защо трябва да влагам толкова много енергия в област, в която не се знае дали изобщо ще успея да се развия.

С времето много хора ми казваха, че снимките ми са добри и дойде моментът, в който приех, че всъщност имам талант да се занимавам с фотография. А на талантите винаги трябва да се обръща внимание. Закупих си техника и се записах на онлайн курс по фотография. Това беше всъщност онази възлова точка, в която дойде моментът спортът да отстъпи място на фотографията.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Разкажете повече за изложбата "Старите минерални бани на София”, която придоби огромна популярност през последните седмици.
Идеята за изложбата дойде в началото на годината, след снимките от банята в Овча купел. Първоначално тя трябваше да включва само тези фотографии, но аз реших да обогатя нещата и така да стигна до банята в Банкя. Аргументите ми пред заместник-кмета бяха, че снимките ще бъдат представени пред обществото и те в никакъв случай не целят да покажат лошото състояние на сградата, а по-скоро красотата й и нейната архитектурна стойност. Така получихме разрешение за достъп до сградата.

Снимахме с още един фотограф (Мартин Радев), който направи видеото към сградата. В един период от около 7-8 дни успяхме да направим доста снимки. Изложбата обхваща 37 снимки върху 30 платна, а общо фотографиите от трите бани са почти 250. Чрез тази изложба се опитах да представя както себе си, така и сградите и тяхното състояние. Себе си - като фотограф, като начин на снимане и това, което виждам; сградите - от гледна точка на тяхната стойност и състояние.

Изложбата беше до 10 септември. Снимките ги има и онлайн - на официалния ми уебсайт, и винаги ще бъдат там.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Какво Ви провокира да влезете в банята в Овча купел и да заснемете самата сграда?
Красивото. Общо взето всички бани имат прилежащ парк, който е бил много красив, когато времената са били по-добри. Това, което първоначално ме впечатли, беше този парк със своите огромни дървета, между които се намира самата сграда. Въпреки че тя не е в особено добро състояние, аз видях красивото и реших да го заснема.

И така човешкото любопитство премина във фотографско и реших да разбера какво има вътре, в сърцевината, при положение, че самата външност на сградата е толкова интересна. Прекарах три часа в самата сграда и открих неща, за които, ако човек иска, винаги може да каже нещо лошо. Но имаше и красиви неща, които ме впечатлиха повече - мозайките, плочките, начинът, по който е ориентирана самата сграда, вътрешните коридори, басейните.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Беше ли Ви необходимо специално разрешение, за да влезете в сградите?
Не, защото приех, че българските институции не са достатъчно израснали. Мислят по стари стереотипи, според които всяка външна намеса или съвет е един вид провокация и задължително е лош. Сигналите не се приемат като съвети, като нещо, което да провокира допълнителна работа за разрешаване на проблема, а се приемат винаги в негативния смисъл. Аз знаех, че за мен е важно тази тема да се разшири и хората да разберат кое е ценно.

Единственият възможен изход от тази ситуация е обществото само да създава инициативи, с които средата, в която живеем, да се подобри. Приемам, че институциите са тежки - виждаме какво се случва - тези сгради са изоставени, защото или няма воля състоянието им да се запази, или институциите не са достатъчно компетентни, за да се справят с тази задача. А може би има някакви странични схеми. Но това е ценност и ние трява да я запазим.

Главният пазител на ценностите в една държава е обществото. Ако ние не можем да ги опазим, защо трябва институциите да го правят? Нали институциите всъщност са отражение на обществото.  

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Очаквахте ли снимките от банята в "Овча купел” да придобият такава популярност?
Честно казано не очаквах да се случи подобно нещо. Почувствах се задължен на всички онези хора, които оценяваха по някакъв начин работата ми. Защото това внимание е един вид отговорност, тъй като дава оценка на снимките ми. Отзвукът ми даде необходимата информация, че снимките ми са добри, и ме накара да се почувствам по-уверен и да продължа темата. Ето тук дойде мениджърският подход - да използвам този момент, тази провокация не за да се свия, а да разширя темата, да направя така, че нещо да се случи.

Впоследствие разбрах как е била построена самата сграда - цялото общество е участвало в строежа, дори управниците, хората от елита - със средства, а обикновените хора - с физически усилия. Затова предприех по-сериозни действия в тази посока.

След това дойде банята в Горна баня. Там беше най-трудното влизане. Наложи ми се да се катеря, за да мина през втория етаж.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Кажете ни каква е техниката на снимане, която използвате за създаването на изложбата.
Техниката се нарича HDR. Снимките ми в повечето случаи са изграждани по тази техника. Тя дава възможност да се прилагат повече творчески похвати към снимането. Ако един фотограф е на първо място творец, тази техника дава огромна възможност за изява. Апаратът не е толкова съвършен, колкото окото. Това, което окото възприема, е в пъти повече, отколкото онова, което обхваща апаратът. Като цяло фотоапаратът заснема около 20-30% от детайлите и тоновете, които вижда окото. И тази техника идва на място, за да се доближи до човешките възприятия.

Оказа се, че всъщност тази техника е моята фотография. Аз винаги съм искал да правя снимки, които са живописни и цветни и изведнъж, започвайки с фотографията, тази техника наистина ми прилегна. HDR означава High Dynamic Range или "динамична снимка” - има повече детайл и в тъмните, и в светлите области. Правят се няколко кадъра от различни експозиции с различна светлина - от тъмно към светло. После това се обединява софтуерно и така излиза една доста по-различна от стандартната снимка.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

За още снимки на български сгради, потънали в забвение, посетете страницата на проекта "Изоставената България". Ако тази статия ви харесва, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Чрез своите снимки всъщност успявате да накарате обществото да се запита защо нещата стоят по точно този определен начин. Това ли е целта на фотографията - не само да показва, но и да задава въпроси?
Да. Според мен проблемът се корени в това, че не сме достатъчно израснали като общество. Връщайки се назад, търсейки историята на тези бани, виждам какво е било обществото преди комунизма и преди войните. Имало е обединение, цели, стремеж да бъдем по-цивилизовани. Правя сравнение и виждам все по-ясно каква огромна загуба на години и на израстване е претърпяла България и обществото като цяло през тези 45 години.

Един от основните проблеми на комунизма е това да не се приема различието. Друг проблем, който се насажда по това време, е че нашите решения винаги трябва да зависят от някой друг. Продължаваме да стоим на едно място, имаме погрешни разбирания, които произлизат от едно объркано време.

Чрез изложбата исках да върна хората назад. Смятам, че трябва да се учим от миналото. Моделите на поведение не трябва да бъдат търсени в телевизията, а в историята. С една такава изложба може да бъде даден един пример. Аз съм просто единица от обществото, но ето как един човек може да провокира нещо положително.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Овча купел

Получихте ли някакъв отговор от институциите, които са отговорни за стопансиването на тези сгради?
До момента не. От страна на болницата за физикална терапия и рехабилитация, която е в близост до банята в Овча Купел, получавам по-скоро негативно отношение. Директорката силно се обиди от моята работа и забрани да се снима сградата отвън. Искахме да направим и видео на банята в Овча Купел, но се оказа, че е забранено. Дори полицията бе намесена. Поведението на институциите наистина е поведение от близкото минало на социализма.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Горна баня

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Оптимист ли сте, че може би нещо ще се промени и че това, че обществото говори по проблема, ще накара институциите да предприемат нещо по въпроса?
Мисля, че да. Ако наистина обществото е достатъчно обединено и силно по тази тема, институциите ще работят. Така че, ако обществото изисква и настоява нещо да се случи, да - може да бъде намерен правилният път.

В тази връзка заедно с организаторите на изложбата планираме да направим една изложба на закрито, паралелно с обсъждане по темата. Идеята е наистина да се стигне до някакъв обществен дебат за бъдещето на тези сгради. Трябва да се изгради стратегия относно това как зданията да участват в живота ни занапред. Трябва да бъде взето решение какво да се прави с тези бани - дали да са паметници на културата или да бъдат превърнати в спа центрове, културни центрове, читалища или нещо друго.

В Берлин например, в подобни западнали индустриални зони кипи живот - те са преобразувани и имат изцяло ново приложение. Но за да се вземе решение, то трябва да бъде взето от всички заинтересовани страни. Така че обсъждането е следващата логична стъпка към този проект.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Занимавате се с портретна, сватбена и други видове фотография. Коя е областта, в която се чувствате най-удобно като творец?
Аз имам комерсиални, чисто професионални услуги. Но социалните ми проекти всъщност са моята отговорност към обществото. Затова темата с подобни проекти продължава и вярвам, че това е бъдещето. Трябва да се чувстваме все по-отговорни към другите, а не да гледаме само към себе си.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Какво смятате за репортажната фотография и бихте ли се насочили към тази сфера на снимане?
Имам известен опит в областта. Снимал съм събития, но искам да запазя собствения си подход, който е художествено обогатяване на една снимка. Бих се заел с подобна дейност, но тя със сигурност няма да е само репортажна фотография. Не мога да кажа, че съм само сватбен фотограф или дори единствено фотограф. Аз съм този, който вижда интересните неща в заобикалящия ни свят, и се опитва да ги изрази чрез фотографията.

Има различни стилове, но за мен важно е да бъде открита красотата. Виждам енергията и искам да я запечатам. Ако това е репортаж - нека е репортажна фотография, ако е събитие между двамата души - нека да е сватбена. Важното е да се улови енергията, а не стилът, в който да твориш. Затова не се спирам на един тип фотография, а искам да се развивам и да смесвам различните стилове. Продължавам да приемам предизвикателства в професията си и по този начин да се усъвършенствам.

Забравената красота на старите минерални бани в СофияБанята в Банкя

Бихте ли споделили с нас подробности около бъдещите си проекти?
В момента се занимавам с една по-глобална тема. Мой познат ми предложи да снимам първата българска банка, която се е намирала в Русе и която в момента е също в лошо състояние. Та, глобалната тема е извеждане на културното наследтво в България на преден план - от архитектурните сгради и историята до настоящето.

Имам една предвидена пограма, занимавам се с нея от месец-два. Тя трябва да се заеме с представянето и засилването на влиянието на културата в ежедневието ни. Според пручвания 85% от споделената информация в социалните мрежи се основава на визуалността - снимки и видео. Това е най-ефективния до момента начин за представяне на информация. Така че следващият ми проект е тази програма да заработи.

Идеята ми е културата в България да се развива ръка за ръка с образованието. Това може да се случи чрез интернет и социалните мрежи. И именно това е един съвет към институциите - да използват възможностите, които им се предоставят. Интернет е една такава възможност. Чрез него те могат да комуникират с хората и всяко едно решение съответно да бъде прието или отхвърлено. Така че аз определено продължавам със социалната насоченост на своите фотографии.

Забравената красота на старите минерални бани в София

И накрая - нещо тематично за Jenite…
В моя живот жените са били изключително важни за личностното ми развитие. Много е важно женският пол да изисква и да търси повече от мъжкия. Мъжете по принцип са по-адаптивни, умеят да се настройват към ситуацията и да се развиват. Неслучайно има една приказка че зад всеки успял мъж стои една силна жена.

Според мен бъдещето и промяната трябва да започнат именно от там - от представите на жените. Искам те да бъдат малко по-критикуващи и изискващи към мъжкия пол. А също така да бъдат по-самокритични. Жената трябва да има желание да променя мъжа. Защото е напълно способна да го направи.

Има блестящи примери за жени, които чрез вяра с себе си постигат невероятни успехи - Ангела Меркел, Дилма Русеф, Йорданка Фандъкова. Затова просто вярвайте в себе си и се стремете промяната в света да тръгне от самите вас!

Забравената красота на старите минерални бани в София

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay