Апо Уанг-Од- най-възрастният модел на корицата на Vogue

Апо Уанг-Од, 106-годишната филипинка и легендарен татуист, влезе в историята като най-новият модел на корицата на Vogue Philippines. Уанг-Од стана известна с татуировките, които прави, и татуира повече жени, отколкото мъже. Сега тя предава цялото си знание, за да поддържа своето изкуство живо.

Vogue има ново лице

Апо Уанг-Од- най-възрастният модел на корицата на VogueApo Whang Od

Vogue Philippines влезе в историята с най-новия си модел на корицата — Апо Уанг-Од, известна още като Maria Oggay. Тя е на 106 години и е легендарен татуист, който идва от планинското село Бускалан. 

Уанг-Од практикува традиционна техника за татуиране, наречена баток, откакто била тийнейджърка, използвайки само остра пръчка и сажди от въглен. Нейните умения и отдаденост на нейното изкуство ѝ дадоха широко признание, правейки я истинско вдъхновение за мнозина.

Толкова много хора по света отиват да я видят

Апо Уанг-Од- най-възрастният модел на корицата на VogueApo Whang Od

Славата на Уанг-Од също така помогна да се привлече вниманието към малкото селце Бускалан. Туристи и любители на татуировките от цял свят идват да я посетят, допринасяйки за растежа на местната икономика.

И най-хубавото е, че Уанг-Од не пази уменията си за себе си, тъй като предава знанията си на своите внучки, Grace Palicas и Elyang Wigan, гарантирайки, че традиционното изкуство баток ще продължи да процъфтява за поколения напред.

Vogue Philippines пише, че Апо Уанг-Од олицетворява издръжливостта и великолепието на филипинския народ. Като последният останал мамбабаток от своето поколение, тя умело е гравирала върху кожата на хората символите на племето Калинга, които представляват смелост, сила и красота.

Уанг-Од няма планове да спира занаята си в скоро време. В интервю за Vogue тя разкрива намерението си да продължи да създава татуировки, докато е способна да го прави.

Тя счупи рекорд, като стана най-възрастната звезда на корицата на Vogue

Апо Уанг-Од- най-възрастният модел на корицата на VogueApo Whang Od

Главният редактор на Vogue Philippines, Беа Валдес, сподели, че решението за поставяне на Уанг-Од на корицата е било единодушно сред екипа. Те вярват, че Уанг-Од олицетворява красотата на филипинската култура, което е един от техните идеали. Според Валдес концепцията за красота трябва да включва разнообразие и приобщаване и те се надяват да подчертаят красотата на човечеството чрез тази корица.

Появата на Уанг-Од на корицата на Vogue Philippines счупи рекорда за най-възрастен модел на корицата на Vogue, държан преди това от Джуди Денч, която се появи на първата страница на британския Vogue през 2020 г. на 85-годишна възраст. 

Апо Уанг-Од- най-възрастният модел на корицата на VogueApo Whang Od

Разглеждайки живота и наследството на Уанг-Од, можем да видим богатството и красотата на филипинската култура. Нейното майсторство в традиционната техника за татуиране, наречена баток, и отдадеността ѝ да я съхрани са наистина забележителни. Историята на Уанг-Од напомня колко е важно да празнуваме и почитаме традициите и обичаите, които ни правят уникални. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay