Здравето е въпрос на избор

Надежда Петрова ни припомня, че храненето може да бъде първопричинител на повечето ни здравословни проблеми

Здравето е въпрос на избор
1 ОТ 10 вижте всички снимки Надежда Петрова

Храната е удоволствие, а в най-чистия ѝ вид е истинско лекарство за организма. Природата ни е дарила с всичко, от което имаме нужда, за да бъдем здрави и да живеем в хармония със заобикалящия ни свят. Друг е въпросът, доколко наистина се вслушваме в нейния глас и успяваме да елиминираме проповядванията на "модерното хранене”, включващо преработени и вредни храни, чийто срок на годност е плашещо дълъг, а консумацията им води със себе си редица проблеми.

За основните принципи на здравословното хранене си поговорихме с Надежда Петрова, която практикува една сравнително нова за България професия. Тя ни припомни за силната връзка между човек и природа, давайки ни едни разумни обяснения за благотворното влияние на натуралната храна над организма.  

Разкажете ми какво представлява професията на холистичния нутриционист?
Думата "нутриционист" идва от английското nutritionist и в буквален превод означава "специалист по хранене", но това не е най-доброто и определение. Под nutrition обикновено се има предвид цяла наука за храненето, която включва състава на храните, витаминното и минералното им съдържание, как се отразяват на всеки организъм и така нататък. На български няма толкова обширна дума, затова за момента съм запазила английският термин.

Холистичен пък означава цялостен и отразява цялостният подход към здравето на човек. Тоест начина, по който се храни, нивото на физическа активност, и не на последно място до каква степен успява да се разтовари от натрупания стрес.

Комплексът от всички тези неща обособява нашето здравословно състояние. Много хора се хранят здравословно, но не спортуват, други са стресирани постоянно. При тях липсва балансът.

По какъв начин самата вие започнахте да се интересувате от здравословното хранене и къде получихте образованието си по нутриционистика?
Образованието ми е канадско. Стигнах до него в следствие на едно мое заболяване, което съвременната медицина не успя да излекува напълно и то се връщаше през определен период от време. За да реша проблема веднъж и завинаги започнах да търся други начини и стигнах до храненето като първопричинител на повечето ни беди.

Един пример - ако приемем, че човек има кола, той се грижи за нея непрестанно. Внимава какво масло ѝ сипва и колко често го сменя. Същият този подход е валиден и за здравето ни. Храна приемаме няколко пъти на ден, но не се замисляме за съдържанието и качеството ѝ.

Когато реших, че искам да се занимавам със здравословно хранене, разбрах, че у нас нямам тази възможност. Тук има само диетология, което е доста различно от нутриционистиката. Имам брат в Канада и така стигнах до Канадския институт, който е и най-старият в областта. Canadian School of Natural Nutrition предлага тази специалност повече от 17 години.

Предполагам канадците са по-запознати с нутриционистиката от нас?
В Канада здравеопазването е напълно безплатно, независимо дали отиваш на преглед или на операция. Всъщност във всяка една канадска клиника задължително присъства нутриционист, който предлага част от лечението на пациента. Тази практика се приема за напълно нормална там.

Разкажете ми за основната концепция зад новостартиралия ви проект Food Concept?
Започнахме преди два месеца и идеята ни е след като човек дойде при мен на консултация, без значение дали просто иска да отслабне или има здраволсовен проблем, аз да му изготвя специален режим на хранене. Обикновено той е свързан с включването, увеличаването или намаляването на определени продукти от ежедневното меню, като освен това може да се наложи пиенето на хранителни добавки, ензими и други.

Ангажиментът по едно специфично хранене е голям и отнема много време и усилия. Повечето хора, които работят, нямат нужното време, за да спазват здравословното си меню, тоест да напазаруват от специализираните магазини, да отделят време, за да приготвят храната и да търсят подходящи рецепти, затова в стремежа си да улесним хората, Food Concept предлага доставки на целодневни менюта.

Идеята е до 10-11 часа да сте получили храната си за целия ден, разделена на пет основни храненения според хранителния ви режим.

По какъв начин изготвяте индивидуалния план на всеки клиент?
Първо се извършва консултация с мен и заедно с клиента попълваме въпросник с между 150 и 300 въпроса. Целта е да се запозная със здравословното състояние на клиента. Да разбера за диагностицираните заболявния, ако има такива, да науча и за хранителните предпочитания, които понякога могат да се съчетаят с менюто.

Интереснен факт е, че скорошни проучвания доказаха, че около 70% от хората, които обичат определена храна и тя присъства често в менюто им, всъщност са алергични към нея.

Какви са вашите основни хранителни принципи?
Повечето специалисти се базират на определени хранителни режими като този на Пиер Докан, Зоната, Аткинс и други. Лесно е да предлагаш на клиентите си диети, които са популярни и някой вече е разработил вместо теб.

Аз от своя страна съм си разработила своя собствена система за хранене, резултат от личния ми опит, обучението ми като нутриционист, и принципите на суровоядството комбинирани с палео диетата, която залага на качествените животински продукти, чийто първоизточник знаем.

Изключително важно за мен е и разнообразието. Например, ако човек е месояден, то първо е добре да намали приема до 3-4 пъти в седмицата и да ротира месата и рибата - агнешко, сьомга, телешко, морски дарови и така нататък.

Това важи и за плодовете и зеленчуците. Точно затова съм измислила рецепта за една многоцветна салата, която включва поне шест различни елемента. Колкото по-разнообразно се храним, толкова повече важни витамини и минерали си набавяме, за да не изпада организмът ни в състояние на липси.

Много хора например ядат една и съща салата всеки ден и си мислят, че се грижат за здравето си. Но еднообразието също излиза от границите на здравословното, дори и тази салата да е органична.

Значи режимът ви се базира основно на разнообразието?
Точно така. Но освен това всяко меню крие своите специфики. Тоест човек, който страда от артритни болки, трябва да избягва картофи, чушки, патладжани и домати. Въз основа на здравословното състояние на всеки, режимът търпи определени промени.

Кои са суперхраните, които можем да приемаме всеки ден?
Абсолютно всички зеленолистни! Освен добре познатите зеленчуци, тук влизат и всички зелени подправки - магданоз, босилек, мента, пресен и див лук, пресен чесън.

Какво е мнението ви за хапчетата за отслабване, комбинирани с диетата?
Зависи на какъв принцип са създадени. Ако целят да подтиснат апетита, ще бъдат ефективни, защото целта на всички диети е да се приемат по-малко калории дневно.

Като цяло смятам, че от здравословна гледна точка повечето диети не се отразяват добре на здравето, а някои от тях дори вредят. При мен здравето е на първо място. Отслабването идва от самосебе си.

Редица проучвания са го доказали. Не се отслабва, гладувайки и броейки калории, а ядейки различна и натурална храна, в която липсват химикали.

Когато ядем въпросните junk foods например, ние вкарваме в организма си голямо количество вредни вещества, които са непознати за тялото. Организмът буквално се шашва и в своята паника складира химикалите под формата на мастни депа. Не ги изхвърля, нито ги абсорбира. Той знае, че са вредни и отгоре им трупа още чисти мастни клетки, за да елиминира действието им. Оттам идва и надебеляването като резултат.

Дотук говорихме предимно за храни. Каква роля играят напитките в здравословното меню?
По време на диета много хора не взимат предвид напитките, които приемат, а много често те са силно калорични и също са пълни с химикали.

За да отслабне и бъде здрав, човек трябва да приема по 2-3 литра вода на ден. Позволени са и прясно изцедените сокове, домашно приготвената лимонада, кафето, сведено до минимум, но без прясно мляко. Негова алтернатива са ядково, кокосово, соево, оризово и други млека, които са с растителен произход.

Как можем да се освободим от вредните токсини, превърнали се в мастни депа? 
Чрез детоксикация. Тоест да дадем почивка на храносмилателната си система и на черния дроб, за да може той да разгради въпросните мастни депа. Детоксикацията се случва по няколко начина.

Първият е изцяло воден режим. Не го препоръчвам без лекарски надзор, защото е много тежък за спазване.

Вторият начин е соков режим. Тоест приемаме фрешове за определен период от време, които да засилят ефекта от пречистването.

Третият вид детокс е с помощта на суровата храна, без концентрирани мазнини и сол. Например две седмици, през които се храним с определени плодове и зеленчуци, могат да бъдат напълно достатъчни. Времето зависи и от здравословното състояние на човек.

Изхвърлянето на токсини влияе различно на всеки организъм. Възможно е да се чувстваме отпаднали или дори да вдигнем температура.

Затова е хубаво и по време на детоксикация да приемаме пробиотици и пребиотици, които имат свойството да прихващат токсините и да ги изхвърлят от организма през дебелото черво.

Добър вариант е и да се ходи на сауна, защото там сами предизвикваме потене и се освобождаваме от токсините през кожата.

Какво представляват про- и пребиотиците?
Пребиотиците са вид млечно-кисели бактерии (има ги и в киселото мляко), които живеят в дебелото черво и имат свойството да прихващат токсините, редом с други здравословни ефекти.

По време на детоксикация се пият под формата на хапчета, защото не е желателен приемът на животински продукти.

Какви други хранителни добавки са важни за здравето?
Омега 3, 6 и 9 мазните са истинска храна за мозъка. Отделно всеки един наш орган притежава защитна обвивка, изградена от същите мазнини, а освен това са нужни и за добрата перисталтика на червата.

Омега 9 мазнини има в зехтина, а и организма ни може да ги синтезира сам. Омега 6 има във всички растителни мазнини, затова приемаме, че и тях си ги набавяме ежедневно.

Омега 3 обаче съдържат много малко продукти, от типа на рибеното масло и някои видове риба, лененото масло и чиа семената. За съжаление повечето от нас не приемат тези продукти всеки ден, а организмът на всеки един от нас се нуждае именно от тях ежедневно. Можем да си ги добавяме под формата на хапчета или с приема на изброените продукти.

Благодарим на Надежда Петрова за вдъхновяващото и изключително ценно интервю. Вие също можете да си запишете консултация с нея на сайта на FoodConcept, за да ви помогне да се погрижите за здравето си.  

23 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.51
дрезгав глас 15.05.2012|16:21
Тази жена много лошо гледа от снимката нещо...
50
дрезгав глас 15.05.2012|16:19
Вярно е, но колко хора ще променят нещо след като прочетат статията...?
49
vyara dimova 15.05.2012|16:19
и аз искам в Канада:)
48
дрезгав глас 15.05.2012|16:18
Лошото е, че нямаме време да се храним под часовник и с качествена храна.
47
vyara dimova 15.05.2012|16:17
На правилен избор.
46
lady Daisey 15.05.2012|14:34
за каква диета говорите? някой май изобщо не е чел текста...
45
lady Daisey 15.05.2012|14:33
Суровоядство с месо ?!?!
44
Kremena kremi 15.05.2012|13:24
43
Kremena kremi 15.05.2012|13:23
Определено си трябва!
42
Kremena kremi 15.05.2012|13:22
ако прочетете и материала ще разберете че и той е верен:)
41
Kremena kremi 15.05.2012|13:18
И на мен особено след това: "Идеята е до 10-11 часа да сте получили храната си за целия ден, разделена на пет основни храненения според хранителния ви режим." Това е някак си невъзможно и глупаво!
40
Kremena kremi 15.05.2012|13:17
"В Канада здравеопазването е напълно безплатно, независимо дали отиваш на преглед или на операция. Всъщност във всяка една канадска клиника задължително присъства нутриционист, който предлага част от лечението на пациента. Тази практика се приема за напълно нормална там." НЯма какво да кажа просто. Отивам в Канада!!
39
ina ina 14.05.2012|17:15
Много полезна статия
38
Майа Теодосиева 14.05.2012|15:38
Не е само от ленивост!Това са навици,които трябва да се изградят,но първо трябва да се възпитаме да предпочитаме някои храни,пред други!И стигаме до извода,че наистина е въпрос на избор!
37
katya noveva 14.05.2012|14:38
Опитват се с купешки думи и нови "идеи" да ни кажат добре познати неща, които ние от ленивост не спазваме.
36
katya noveva 14.05.2012|14:37
35
katya noveva 14.05.2012|14:37
Тази не ми вдъхва доверие.
34
мая анкова 14.05.2012|14:31
33
мая анкова 14.05.2012|14:31
заглавието е вярно
32
meglena kostova 14.05.2012|14:21
доста пари трябва да имаш за тази диета
31
meglena kostova 14.05.2012|14:20
безспорно е така
30
ilka ilchewa 14.05.2012|14:11
и това, което мислиш
29
ilka ilchewa 14.05.2012|14:10
чак пък толкова
28
София Павлова 14.05.2012|14:09
понякога не е точно така
27
Margо Filipova 14.05.2012|13:46
много трудно се намира нещо истинско в днешно време1
26
Margо Filipova 14.05.2012|13:46
Аз съм това което ям!
25
vyara dimova 14.05.2012|12:14
Ако издържиш;)
24
Анита Кралева 14.05.2012|11:55
ще се почувстваш по-добре.
23
Анита Кралева 14.05.2012|11:53
Много е права, в това, което казва. Всичко е въпрос на избор!
22
Dukesa Bub 14.05.2012|11:46
Мисля да направя две седмици пречистващ режим с чисти храни. Да видим какво ще стане.
21
bojidara naneva 14.05.2012|11:24
То вече така или иначе няма качествена храна- всичко е боклуци и химии...
20
lolly pop 14.05.2012|11:18
Да. който иска го прави и това е.
19
gergana topalova 14.05.2012|11:07
И всеки сам си прави изборът
18
mikky piky 14.05.2012|10:59
Тези снимки много ме съблазняват ;л)
17
diana ilieva 14.05.2012|10:51
Така си е....храната много влияе.
16
sexapilnata pichka 14.05.2012|10:39
а така , все пак един живот живеем :)
15
julieta jivkova 14.05.2012|10:32
хахахахахахахаха
14
Gotina Maca 14.05.2012|10:29
Като Аватар е!
13
Svetlozara Halacheva 14.05.2012|10:27
Ще ям каквото ми е кеф!
12
Rosi Nikolova 14.05.2012|10:22
ТАзи на снимката има някакви неестествени пропорции!
11
ekaterina tsoneva 14.05.2012|10:22
така си е , но има хора ,които ядат много боклуци :)
10
Gotinoto Choki 14.05.2012|10:19
Ами това е най-важното!
9
pateshki ustni 14.05.2012|10:19
така е , ние сме това ,което ядем :)
8
Vanesa Apostolova 14.05.2012|10:13
Хапвайте си каквото ви иска душичката!
7
borislava tihomirova 14.05.2012|10:13
съгласна съм ,че трябва да се храним разнообразно
6
Калина Галинова 14.05.2012|10:08
Не знам дали е полезно, но от хигиенична гледна точка не мога да го приема. Да не говорим за вкуса и вида на жива плът! Отврат!
5
hristina dobreva 14.05.2012|09:50
не мисля,че е добре да караш седмици само на плодове,аз карам по един ден в седмицата и едва издържам
4
jordanka marinova 14.05.2012|09:40
и аз мисля така!
3
луда гъба 14.05.2012|09:37
Интересна и поучителна статия
2
Jasmin Petrova 14.05.2012|08:26
Всичко друго е приемливо за мен като изключим суровоядството на месо, това е просто недопустимо и никой не може да ме убеди в полезността му.
1
Ariana Stamenova 14.05.2012|08:24
Напълно съм съгласна с нея, че чрез гладувани ни си отслабва.Гладувала съм с дни наред и в най-добрият случай ще сваля 1-2 кг и разбира се, след като си хапна след това веднага ще си ги набавя обратно.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти