Няколко неща, които не знаем за Айнщайн

Няколко неща, които не знаем за Айнщайн
unsplash

Представете си, че сте толкова умни, че мозъкът ви се съхранява в музей десетилетия след като си отидете! Да, това не се случва на всички свръхумни хора, но тук говорим за Алберт Айнщайн: един от най-великите умове на всички времена.

Да започнем от самото начало. Има едно градче точно между Щутгарт и Мюнхен. Това е град, наречен Улм, родният град на Айнщайн. Той е роден през 1879 г. Това е същата година, когато Томас Едисон изпробва първата си електрическа крушка.

И годината, в която са родени други трима носители на Нобелова награда. Знаете какво казват... трябва да е имало нещо в тази вода през онази година, което е създало гении по целия свят. Но това не винаги е било така за Айнщайн. Тоест той не винаги е бил смятан за гений.

Всъщност родителите му се притеснявали за способностите му за учене, когато бил малък. До 5-годишна възраст Айнщайн не можел да съставя цели изречения. Отнело му известно време, преди да започне да говори свързано. Въпреки това, той винаги е бил дете, очаровано от света и подробностите за това как работят нещата. Също така на 5-годишна възраст му се случило нещо голямо.

Един ден баща му му дал компас, за да си играе. Това бил първият път, когато детето виждало такъв предмет. И той се заинтересувал изключително много от него! Той бил особено поразен от това как стрелката винаги сочи магнитния север на Земята. По-късно в автобиографията си Айнщайн пише, че очарованието му от компаса го накарало да се чуди дали в света може да има невидими сили. Той си спомня, че това е бил особено важен момент в избора му на кариера.

До 15-годишна възраст Айнщайн вече усвоил диференциалното и интегралното смятане. В случай, че сте като мен и нямате представа какво означава това, нека просто кажем, че има нещо общо с изчисляването на дължини, площи, обеми и скорости. По това време тийнейджърът започва да проявява гениалността си в някои области, но още има проблеми в други области като изучаването на езици.

Той не обичал училището и често бил представян като силен и не толкова лесен характер. Неспособността му да се впише напълно в училище накарало Айнщайн да напусне училище на 15-годишна възраст.

Следващите му стъпки са в Швейцария, където кандидатства в престижния Швейцарски федерален технологичен институт. Той се опитал да влезе в два различни момента. Първо се провалил на приемния изпит. Той се справил добре в частта по математика и физика на приемния изпит, но се е справил ужасно по език, зоология и ботаника. Друг проблем бил, че изпитът бил на френски.

Той продължил обучението си в гимназията и в края на краищата зашеметяващите му оценки в училище му помогнали да влезе в института. Записва се в четиригодишна програма за обучение по математика и физика. Тези години се оказали формиращи в кариерата на Айнщайн. Там среща бъдещата си съпруга Милева Марич – единствената ученичка в неговия клас по физика.

До 1900 г. Айнщайн завършва и получава диплома и по двата предмета. Айнщайн казва: "Ако не можете да го обясните просто, значи не го разбирате достатъчно добре." За него способността да обяснява сложни предмети по прост начин била основата на преподаването. Ето защо той се опитал да стане учител в началото на кариерата си.

След като се дипломирал, той кандидатствал за няколко академични позиции, за да преподава математика и физика, но в крайна сметка не бил нает. По-късно, след две години търсене, той се установява на работа в швейцарското патентно ведомство в Берн. Първоначално Айнщайн не бил много доволен от предложението, което получил. Въпреки това той прекарал следващите седем години от живота си на тази позиция.

Оказало се, че тази работа е подарък под прикритие. Той прекарвал сутрините и следобедите си в разглеждане на заявления за патенти и преценка дали са действителни изобретения или не, но вечер имал време да мисли. Работата не била твърде интелектуално взискателна и това позволило на Айнщайн да посвети свободното си време на това, което обичал: физиката. И тогава нещата започнали да се променят за най-известния гений в света.

Една вечер, през пролетта на 1905 г., Айнщайн току-що бил приключил смяната си в патентното ведомство. Той излязъл и взел трамвая до вкъщи. В този трамвай се случило нещо, което напълно променило начина, по който той виждал функционирането на вселената около него. Разсеяно гледал часовниковата кула в центъра на Берн през прозореца.

Докато трамваят се движел, той си представял какво би се случило, ако вагонът се движи със скоростта на светлината. Той осъзнал, че ако пътува със 186 000 мили в секунда, стрелките на часовника ще изглеждат напълно замръзнали. В същото време Айнщайн знаел, че на часовниковата кула стрелките на часовника ще се движат с нормалното си темпо. Но от гледна точка на човек, пътуващ със скоростта на светлината, времето би се забавило почти до пълно спиране.

Тази мисъл оставила Айнщайн напълно хипнотизиран! Той разбрал, че колкото по-бързо се движиш в пространството, толкова по-бавно се движиш във времето. Това накарало Айнщайн да вярва, че времето може да бъде относително. С други думи, винаги ще зависи от наблюдателя.

1905 е годината на чудесата на Айнщайн! През същата година той публикува четири статии, които по-късно ще променят начина, по който човечеството разбира Вселената. Сред статиите от 1905 г., които той публикува, е теорията, която ще го направи световноизвестен, известна още като "Специалната теория на относителността" на Айнщайн. И всичко започна с онова пътуване с трамвая. 

През 1921 г. Айнщайн получава Нобелова награда за своята теория за светлината, но не и за своята теория на относителността. Част от научната общност все още не била убедена в теорията на относителността на Айнщайн, тъй като тя не вземала предвид законите на гравитацията. Наистина, това било нещо, което също много притеснявало Айнщайн - което означавало, че той никога не спирал да разсъждава върху своите открития и винаги търсел начините, по които може да ги подобри.

Спомняте ли си сър Исак Нютон? Човекът, който седял под ябълково дърво и открил гравитацията, след като ябълка паднала върху главата му? Е, според Нютон, гравитацията е постоянна сила, действаща върху всички обекти на нашата планета и в нашата Вселена.

На Айнщайн му трябвали още 10 години, за да завърши своята теория на относителността, като взел предвид откритията на Нютон. Новата Обща теория на относителността на Айнщайн успяла да обясни как всъщност работи гравитацията. Например: как гравитацията на Слънцето всъщност привлича Земята в нейната орбита?

Е, според Айнщайн, нещо тежко като Слънцето създава вдлъбнатина в Космоса. Други обекти с по-малки маси, като Земята, са засегнати от тази вдлъбнатина и се търкалят около слънцето като мрамор, който постоянно се търкаля - в купа. В крайна сметка той не спечелил нова Нобелова награда за това откритие. Но със сигурност революционизира отново света на физиката.

През 30-те години на миналия век Айнщайн се премества в САЩ и приема позиция да преподава в Принстън. Останалата част от годините си преподава в новосъздадения Институт за напреднали изследвания в Ню Джърси. Въпреки че Айнщайн казва, че никога не се е чувствал у дома си в никоя страна, се казва, че той много е обичал САЩ и е избрал да остане там до края на живота си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay