Приказка за ефирните балерини от многолюдния град

"Една балерина не е балерина само на сцена или в залата - тя е балерина и в ежедневието"

Приказка за ефирните балерини от многолюдния град
1 ОТ 5 вижте всички снимки Facebook / Urban Butterflies

Вече ви разказахме за Даниел Ахчиев и неговия проект "Urban Butterflies". Днес ще ви запознаем и с две от неговите "пеперуди" - Георгина и Натали.

Като начало ще ви представим първото момиче, с което се е появил и проектът. Тя се казва Георгина Джендова и е на 27 години. Преди година се дипломира успешно в две специалности - графичен дизайн и изкуствознание.

Образованието й обаче не спира дотам - след по-малко от три месеца ще завърши Кралската балетна академия в Лондон, където е първата българска студентка.

Професията й също е свързана с балета - тя преподава от 8 години в балетно студио. След завършването, което ѝ предстои, студиото ще стане първият филиал на Академията в България. 


За свободното си време тя казва: "Имам много хобита - обичам да посещавам концерти, изложби и изобщо културни събития в София и в чужбина, много обичам да пътувам и да откривам нови места, да опознавам други народности. Обичам да спортувам - плувам, карам колело, както и да ходя на екскурзии, придружена от приятели.”

С теб е започнал проектът "Urban Butterflies". Как точно се случи това?
Идеята за балетните снимки в градска среда дойде от страна на Даниел - той случайно е видял мои снимки в интернет и се свърза с мен.

Още от първите ни разговори започна едно много хубаво приятелство, защото Дани е много отворен и забавен човек. Много бързо от непознати станахме приятели.

Първата ни среща и едновременно фотосесия дойде спонтанно - една вечер през ноември, аз тъкмо бях взела един балетен костюм за поправка у дома, той ми звънна по телефона и след 1 час вече бяхме на Орлов мост. Беше късно, около 10 вечерта.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния градFacebook / Urban Butterflies

Снимките станаха страхотни и много непринудени. Аз просто се разхождах по парапета на моста и висях от фенера, а Дани снимаше - не е имало нагласени пози. Снимките от тази сесия станаха емблематични за цялата поредица и всъщност дадоха идеята за името на проекта "Градски пеперуди”, но използваме израза на английски, защото звучи по-добре и недвузначно.

В този момент, докато висях на фенера на Орлов мост, наистина се чувствах като кацнала нощна пеперуда, търсеща светлина. Асоциацията с пеперудата е разбира се и заради ефирността, която носи в себе си всяка балерина.

Каква символика, според теб, има появата на една балерина в градската среда?
Публиката, която основно е в интернет, много хареса снимките от първата сесия и така направихме още няколко на различни места - в една стара къща на ул. "Сан Стефано", на метростанция "Жолио Кюри", навръх Коледа с една японска балерина около ЦУМ, на покрива на блока ми, в парка на Военната академия, а по-късно - на много други места.

Всяка сесия е уникална сама по себе си. Аз като модел съм се чувствала различно на всяко едно място. В парка например си представях, че съм горска фея, а в метрото си представях, че от балетната зала съм тръгнала към вкъщи с палците и балетните си дрехи.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния градFacebook / Urban ButterfliesКак те накара да се чувстваш участието в проекта?
Една балерина не е балерина само на сцена или в залата - тя е балерина и в ежедневието.

Осанката, походката, ефирността - това е идеята зад заснемането на балерина в градска среда и я показва в нейното ежедневие.

Естествено, в една такава снимка има и провокация. Подтиква публиката да излезе от представите си за балерините само на сцената и в сценични костюми, с пригладена в кок коса.

Самите фотосесии бяха много интересни на случайните минувачи, доста от тях оставаха да наблюдават, да снимат с телефоните си и се забавляваха от необичайната ситуация, в която бях поставена.

Много пъти ме е било страх по време на фотосесиите - позирах на покрива на блока си, точно на ръба; балансирах на палци по парапета на Орлов мост; в парка бях статуя върху висок постамент. Изживяването от всяка фотосесия е незабравимо, а с Дани работата е и много забавна.

Как виждаш бъдещето на "Urban Butterflies"?
Впоследствие фотографът започна да снима и други балерини, което направи проекта много колоритен. Всяка една е уникална и има различно излъчване.

Много се надявам проекта "Urban Вutterflies” да добие по-голяма популярност не само в интернет, но и да се реализира изложба на най-хубавите кадри в някоя галерия, с официално откриване и представяне на различните балерини, участвали в проекта. Така кадрите ще бъдат наистина признати за изкуство.

Ред е на Натали - тя е една от "най-новите" пеперуди. На 17 години, учи в Национално училище за танцово изкуство със специалност "Класически танц", като сега и предстои да бъде 11 клас. Обича да чете книги и се интересува от Източните култури и традиции, най-вече Корея и Китай. Ето какво сподели тя с Jenite.bg:

Каква символика, според теб, има появата на една балерина в градската среда?
За мен появата на една балерина в градската среда символизира красотата и нежността в забързания и шумен град. Колкото и да не я забелязваме, нея все пак я има.

Чувстваш ли се като пеперуда, или това е просто название на проекта? 
Свързвам пеперудата с пролетта, красотата, стремежа ѝ да лети срещу вятъра. Тъй като аз съм на 17 и имам много мечти и стремежи за осъществяването им, мога да се сравня с пеперудата. 

Как виждаш бъдещето на проекта?
Мисля, че проекта е много интересен и нестандартен, а и фотографът Даниел Ахчиев е много талантлив и креативен. Реализираните му идеи изглеждат много професионално, въпреки че определя фотографията като свое хоби. В момента виждам голям интерес към проекта и се надявам занапред да има още по-големи успехи.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния градFacebook / Urban Butterflies

Още вдъхновяващи снимки има в сайта на Даниел Ахчиев - Swan Photography. За да се срещате виртуално с още интересни личности, станете част от Jenite.bg във facebook!

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.14
dream on 05.02.2014|16:54
хареса ми приказката
13
Daniela Gulubova 08.08.2013|12:27
А, значи тази девойка на протестите е била част от този проект... Аз мислех, че сама си е решила да потанцува там.
12
Анита Кралева 06.08.2013|16:44
Това е наистина страхотен проект.
11
roni peteva 06.08.2013|14:20
Балета е истинско изкуство.
10
Milen Stanchev 06.08.2013|13:20
Балерина да си в днешно време, никак няма да Ви е лесно :)))
9
Vesela Dobreva 06.08.2013|12:07
Добре, че беше Ballerina Project че да краднете от там ;) https://www.facebook.com/theballerinaproject?fref=ts
8
Vesela Dobreva 06.08.2013|12:06
Добре, че беше Ballerina Project че да краднете от там ;) https://www.facebook.com/theballerinaproject?fref=ts
7
desislawa pawlewa 06.08.2013|10:35
колко усилия трябват...
6
Angela Ivanova 06.08.2013|10:29
Прекрасни са балерините, аз много харесвам класическият балет, а напоследък нашумя и модерният, страхотно изкуство е.
5
Lady Garga 06.08.2013|10:14
Прекрасно изкуство, което наистина е много трудно и изсква доста жертви. Но за тези, които го правят предполагам това не е пречка.
4
Анжелина ЖУЛИ 06.08.2013|10:14
Съветвам всички майки да пратят дъщерите си на балет о тмалка възраст! Много добре се отразява на структурата им и като цяло на възпитанието ! ;) Страхотно е!
3
Juja Jujkova 06.08.2013|10:13
Когато бях малка, ходих и аз на модерен балет;) Беше много готино и ме научи на доста неща, като това да ходи изправен и да си дисциплиран, но и да цениш това изкуство с душата си:)
2
viki todorova 05.08.2013|17:58
Харесвам това изкуство наречено балет.
1
катерино моме 05.08.2013|17:37
много е трудно това
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти