Според учените ниските хора са по-агресивни от високите

Според учените ниските хора са по-агресивни от високите
Marat Nugumanov for BrightSide.me

Според фолклора, Наполеон компенсира липсата на височина, като търси власт и води война. Неотдавнашно проучване твърди, че ниските мъже са по-агресивни от високите. 

Според ново проучване, проведено от учени от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, Джорджия, по-ниските хора са по-агресивни и по-жестоки от хората, които са високи.

Учените изследват 600 мъже на възраст между 18 и 50 години и установяват, че тези, които се чувстват по-малко мъжествени, са три пъти по-склонни да извършват нападения или престъпления. Учените твърдят, че това е резултат от "мъжкия стрес на несъответствието”, който ги кара да бъдат по-агресивни.

Заради стереотипите, една от причините, поради които мъжете се чувстват по-малко мъжествени, е когато височината им е по-ниска от средната. Учените твърдят, че по-ниските мъже действат по-агресивно, за да компенсират липсата на височина. Този синдром е известен като "комплекс Наполеон". За първи път е идентифициран през 1926 г. от австрийския психоаналитик Алфред Адлер.

През 2018 г. еволюционният психолог Марк ван Вюг и екипът му от изследователи от университета Врие откриха доказателства за комплекса на Наполеон при мъжете. Те стигнаха до заключението, че мъжете, които са ниски, се държат по-агресивно в отношенията с по-високите мъже. Според експерти, по-ниските хора имат по-силно чувство на уязвимост и по-високи нива на параноя.

Въпреки това е много вероятно самото изследване да включва тестова група, която е твърде малка, за да се предскаже правилната корелация между височината и агресията. Има и други изследвания, които също са довели до противоречиви констатации. През 2007 г. изследването на Университета в Централен Ланкашър предполага, че комплексът на Наполеон най-вероятно е мит.

Проучването на Уесекс за ръста, проведено в Обединеното кралство, което наблюдава психологическото развитие на децата от момента, в който са влезли в училище до зряла възраст, установи, че "не са открити съществени разлики във функционирането на личността или аспекти на ежедневния живот, които могат да се дължат на височината".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти