Сцената, роклите и рентгеновите снимки

За Сърджан Кръстевски граници в дизайна няма

Сцената, роклите и рентгеновите снимки

Сърджан Кръстевски е родом от Македония, но избира за свой дом и среда, в която да развива таланта си, България. Даровитият дизайнер създаде уникална рокля от рентгенови снимки, която, както е тръгнало, скоро ще се нуждае от самостоятелно CV и импресарио. Творението спечели приз в моден конкурс, прикова погледите от сцената на шоуто X-Factor, украси страниците на реномирано списание, а предстои да блесне и в клип на попфолк изпълнителката Галена. Сърджан изработва бутикови облекла, майсторѝ бижута, отглежда бонсай и никак не се изморява да учи. Непрестанно опознава и обича красивата страна на живота. Отскоро група ентусиазирани баби го посвещават в изработването на калоферска дантела. За да отвърне на жеста им, той пък ги учи на бразилска бродерия. Всички остават доволни. И ние - от срещата ни с него, както и от умението му да насища с позитивизъм и щастливи вълни въздуха около себе си. Ето какво сподели Сърджан специално за читателките на Jenite.bg:

Сърджан, разкажи ни малко повече за себе си? Как избра България за твоя втора родина?
Преди 6 години реших да се установя в България. Преди това работех в Македония. Бяха прекрасни години, но икономическата ситуация там се промени, наложи се да закрия всичко, което имам, и просто да изчезна. Пазарът се сви, хората се свиха. Свикнал съм да работя по 24 часа и това просто ме убиваше. Единствената страна, в която можех да отида без виза, без покани и прочие, беше България. В началото ми беше много трудно. Изживях много странни моменти, не можех да открия себе си. Питах се какво правя тук всъщност. Трябваше да започна всичко от нулата.

Би ли се върнал да работиш в Македония?
Аз приключих с Македония. Точно когато трябваше да я напусна завинаги, аз реших да направя още една отчаяна стъпка, за да остана. Отидох да поговоря с кмета на моя град, имах предложение да учредим асоциация на занаятчиите. Тогава той ми каза : "А бе, деца, я си гледайте училището". Изобщо не ме попита на колко години съм всъщност, какво мога да правя, в какво се състои идеята ми. Това уби желанието ми да се боря.

Кой пръв ти подаде ръка?
Един приятел, с когото учредихме и първия бонсай клуб в България. Неговата майка има частно училище и ми възложи да ушия униформи за възпитаниците му. Така се сдобих с малко повече финансови средства, за да си направя фирма, след това магазин. И нещата потръгнаха.

Какво те накара да участваш в конкурса на Fashion Obsession?
Идеята дойде от моя позната, която беше собственичка на галерията 5 Open Art Space. Тя го организираше и се престраших да взема участие. Конкурсът имаше тема – да се изработи минималистична рокля в черно, бяло и сиво. И понеже съм малко луд на тема нестандартни материали, реших да направя тази рокля от рентгенови снимки на черепи.  Само дето снимките не ни достигнаха. Наложи се и аз да си снимам главата!

Сцената, роклите и рентгеновите снимкиСцената, роклите и рентгеновите снимки


Твои творения виждаме на концертите в X-Factor. Допада ли ти работата за телевизионен формат?

Доволен съм, защото е мащабен проект. На екран изглежда изключително професионално, независимо от това какво се случва зад кулисите.

Откъде черпиш вдъхновение?
От емоциите на хората. Ценя личния контакт. Не обичам да говоря по телефона. Когато работя, телефонът ми винаги е изключен. Вдъхновявам се и сега, докато с теб си говорим, от енергията, която излъчваш. Вдъхновявам се силно и от природата. Обожавам природата и работя само с естествени материи - коприна, вълна, памук.

Каква жена си представяш, докато създаваш дрехи?
Това е София Лорен. Тази жена няма остаряване. Има толкова млад дух, такава харизма и излъчване. За мен това е истинска жена.

Какво да очакваме от теб?
Вмомента работя по проект за HP. Те ще презентират най-новите си принтери. Подготвям за тях ревю с рокли, изработени изцяло от рециклирана хартия, върху която има изображения на самите принтери и основните им характеристики. Подготвям и самостоятелна колекция, но засега цялостната концепция ще я запазя в тайна.

Би ли работил съвместно с друг дизайнер?
Не мога да посоча конкретно име. Харесвам хората, които са истински професионалисти, които не се интересуват само от дрехата, само от модата, а от цялото - аксесоари, материи, детайли. Ето за колекцията от хартия - да, бих си сътрудничил с друг артист или графити художник. Просто още не съм срещнал човека.

36 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay