За какво е полезна земната ябълка?

За какво е полезна земната ябълка?
Canva

Земната ябълка, известна още като Jerusalem artichoke, е кореноплоден зеленчук, който предлага няколко ползи за здравето:

Богата на хранителни вещества: Земните ябълки са добър източник на витамини и минерали, включително витамин В6, желязо, калий, магнезий и фосфор. Те също така съдържат инулин, вид въглехидрат, който действа като пребиотик, насърчавайки растежа на полезни чревни бактерии.

Помощ при управление на теглото: Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, земните ябълки могат да ви помогнат да се чувствате сити, което улеснява контрола на порциите и загубата на тегло.

Здравословно храносмилане: Както бе споменато по-рано, инулинът в земните ябълки действа като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата и подобрявайки здравето на храносмилателната система. Това може да помогне за предотвратяване на запек и намаляване на риска от възпалителни заболявания на червата.

Контрол на кръвната захар: Земните ябълки имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Това ги прави добър избор за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Сърдечно-съдово здраве: Високото съдържание на фибри в земните ябълки, заедно с техните антиоксидантни свойства, допринася за здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на лошия холестерол (LDL) и повишаване на нивата на добрия холестерол (HDL). Освен това, техният противовъзпалителен ефект може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Имунна подкрепа: Земните ябълки съдържат малко количество витамин С, който е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система. Редовната консумация може да помогне в борбата с инфекциите и болестите.

Кожни ползи: Някои хора прилагат сок от земни ябълки върху кожата си, за да облекчат кожните раздразнения и акнето поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Важно е да се отбележи, че докато земните ябълки обикновено се считат за безопасни за консумация, те потенциално могат да причинят алергични реакции при някои хора. Също така, консумацията им трябва да бъде ограничена за лица, приемащи лекарства за понижаване на кръвната захар или диабетици, тъй като те могат да доведат до твърде ниско ниво на кръвната захар. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay