Как да изберете и приготвите риба за Никулден?

Каква риба да купите за празника и как да я приготвите

Днес е Никулден, затова пожелаваме много здраве на всички, които празнуват! Сигурни сме, че и вие като нас, ще хапнете риба довечера, дори да нямате именик в къщата.

Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран. Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството. Защо ядем шаран на Никулден може да прочетете във Fitwell.bg.

Но преди да стигнем до люспите, следва да набавим рибата. Независимо дали тази риба ще е шаран, или някой друг люспест представител на морската фауна, много е важно да подходите към избора й информирано. Ако нямате солиден опит с пазаруването й (тоест, правите го от Никулден на Никулден), може би следните насоки ще ви бъдат от полза.

Съвети при закупуване на цяла риба:

Избирайте риби с бистри очи
Казват, че очите са прозорец към душата, но тъй като рибата няма душа, нейните очи са прозорец към нейната свежест. Рибите, които не са пресни, се характеризират с мътен, замъглен поглед. Това не ги прави негодни за ядене, но е добър признак, че не са в перфектна форма.

Огледайте добре тялото
Лъскаво ли е? Изглежда ли металическо и чисто? Или пък има мътни и обезцветени участъци? Ако имате каквито и да било съмнения, най-вероятно ще е добра идея да отместите погледа си към друг екземпляр.

Помиришете рибата
Ако сте попаднали на уважаващ себе си магазин, никой няма да ви откаже подобно нещо. Случи ли се точно обратното, само по себе си това е отличен повод за отказ от покупка. Прясната риба не мирише на риба, а на чиста вода и сол. Някои спецове сравняват мириса й с този на краставица, но не разчитайте прекалено много на подобни проникновения.

Обърнете внимание на хрилете
Те трябва да са са с наситено червен цвят. Ако окраската им напомня по-скоро на стара керемида, по-добре отминете.

Съвети при закупуване на рибно филе:

Обърнете внимание на цвета
Месото на рибата губи цвят с времето. Най-добрият начин да познаете дали едно филе е прясно е по кожата (ако има такава). Повърхността й трябва да изглежда по описания по-горе начин - лъскава и металическа.

Отново помиришете
Вижте по-горе как и защо.

Има ли течност?
Ако върху филето има влага, то тя трябва да е прозрачна, а не белезникава. Мътната течност върху рибеното месо е първия признак за застояване.

Натиснете парчето с пръст
Тук вече си позволявате малко повече, отколкото ви се полага като на клиент, но ако имате шанс да боднете филето, то трябва да бъде достатъчно стегнато, че да не позволи оставането на отпечатък. Ако успеете да оставите следа, по-добре бягайте, преди да са ви хванали...

Приготвяне на вече закупената риба
Трябва да знаете, че много риби са отличен източник на незаменимите омега-3 мастни киселини. Това е добра новина, но изисква от вас да съобразите температурата на приготвяне, тъй като полиненаситените мазнини са особено чувствителни на по-агресивна термична обработка и бързо губят свойствата си над определен праг. Нека приемем, че този праг е около 160ºС.

Затова и препоръчителният начин за приготвянето на риба е на фурна или варена/на пара, като в първия случай можете да работите на по-ниска температура, а във втория - температурата се саморегулира (при варенето градусите не могат да надвишат 100ºС, стига то да не се случва под налягане).

Ето сега може би трябва да ви дадем някоя конкретна рецепта за риба в контекста на казаното дотук. Може да видите как се приготвя шаран с картофи на фурна във Fitwell.bg!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
kameliq ganeva 13.12.2013|10:00
"Ако успеете да оставите отпечатък, по-добре бягайте, докато не са ви хванали" :) Много полезни съвети с рибата трябва много да се внимава.
14
Dorche to 12.12.2013|09:32
За напред ще гледам всички тези неща, много полезна статия.
13
Moni Stoeva 10.12.2013|16:58
Много полезни съвети, ще ги имам в предвид.
12
Simona Petkova 09.12.2013|15:10
Беше много вкусна, тази която си направихме, нямаше и кости.
11
roni peteva 06.12.2013|21:11
Полезна информация, преди да си закупим риба.
10
meden rudnik 06.12.2013|17:50
Аз лично ще мине и без риба .
9
katya noveva 06.12.2013|17:29
За чистенето -на магазина;)
8
katya noveva 06.12.2013|17:28
Много полезни съвети за незнаещите;)
7
набръчкан мозък 06.12.2013|17:24
Благодаря за съветите .
6
Wild Rose 06.12.2013|16:16
На фурна, че е по-лесно и по-здравословно. Иначе за избора на рибата се доверявам на съпруга си, както и за чистенето.
5
Romina Aleksandrova 06.12.2013|15:24
Рибата за Никулден всяка година я приготвям по традиционната рецепта, а един шаран пържим, тъй като мъжа ми не го яде пълнен...
4
mariyna todorova 06.12.2013|14:44
Много полезни съвети за това как да познаем прясната и хубава риба.
3
Lidiq Aprilova 06.12.2013|14:05
Ами тази година промени тенденцията:)))
2
Videlina Kirilova 06.12.2013|13:58
Стана ми интересно, че люспите на рибата бил на пари и се слагали в портмонетата ето защо все нямам пари, защото не ям шаран на Никулден и не слагам люспи в портмонето си.
1
Yanitza Dikova 06.12.2013|13:41
не знаех,че има толкова подробности в избора на риба, ще внимавам занапред.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти