Как да карамелизираме лук правилно?

Как да карамелизираме лук правилно?
Parker Feierbach

Карамелизираният лук се готви на ниска температура и бавно, докато стане златист и сладък. И става толкова вкусен, че ще имате желание да започнете да го ядете направо от тигана. Лукът става сладък и буквално пристрастяващ. Ето какво трябва да имате предвид при карамелизирането на лука, за да се получи добре:

Гответе го на ниска температура и бавно

Може да ви се струва, че е излишно да готвите лука при ниска температура и толкова дълго време, но това е единствения начин да направите истински карамелизиран лук. Въпросът е бавно да се изтегля естествената захар в лука, което го кара да се карамелизира, а не просто да стане кафяв.

Готвенето на лука на по-силен огън би "сварило" влагата твърде бързо и лукът ще изгори, преди да може да се развие истинския му аромат.

Не бързайте

Не очаквайте по-кратко време за готвене от 40 минути. Карамелизирането на лука отнема време и често може да отнеме до един час, за да се приготви правилно. Не бързайте, като вдигате температурата, защото просто няма да се получи добре. Важно е да имате търпение. Ще се изплати. Обещаваме.

Не се отдалечавайте от котлона

Доста е досадно да трябва да наблюдавате тигана постоянно, особено когато са необходими 40-50 минути за приготвянето на храната, но в този случай е препоръчително. Добре е да разбърквате през няколко минути, за да не залепне на дъното на тигана. Ако случайно лукът залепне за дъното, можете да добавите малко вода и нещата ще се оправят.

Необходими продукти:

3 с. л. масло

2 глави лук, нарязан

Начин на приготвяне:

В средно голям тиган загрейте маслото. Добавете лука и гответе, като бъркате често, докато започне да омеква.

Намалете котлона и продължете да готвите още 40-45 минути, до златисто.

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach

Как да карамелизираме лук правилно? Parker Feierbach


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти