Как да почистваме ягодите правилно преди консумация

Как да почистваме ягодите правилно преди консумация

Сезонут на ягодите е в разгара си и щандовете и сергиите изобилстват от тази така аромате и сладък плод. Но преди да посегнете към поредната кутийска с ягоди, трябва да имате нещо предвид. Тези плодове са известни с това, че могат да съдържат следи от пестициди. Всъщност те са едни от най-замърсените с химикали плодове, затова е важно да ги почиствате правилно преди да ги консумирате. Ето няколко идеи как да ги почистите:

Използвайте силиконова четка: Поставете ягодите в купа под лека струя вода. Използвайте силиконова четка или нежна четка за зъби, за да изтриете внимателно всякакви замърсители.

Потопете в оцет: Смесете 3 части вода с 1 част обикновен оцет. Поставете ягодите в тази смес за около 5 минути, след което ги измийте с чиста вода. Оцетът може да помогне за отстраняване на пестицидите и замърсяванията.

Използвайте сода бикарбонат: Поставете ягодите в голяма купа с вода и добавете около 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Разбъркайте леко и оставете ягодите да се накиснат в тази смес за около 15 минути, след което ги изплакнете обилно.

Купете био ягоди: Биологично отгледаните ягоди са отглеждани без използване на пестициди и химикали. При покупката на био ягоди има по-малка вероятност да има остатъци от пестициди, но все пак е препоръчително да ги измиете преди консумация.

Отстранете листата след почистване: След като сте почистили ягодите, отстранете листенцата, защото те могат да задържат повече замърсители и пестициди.

Все пак е важно да имате предвид, че нито един от тези методи не може напълно да гарантира премахването на всички пестициди. Най-добрият начин да се избегне потенциалната опасност е да закупувате биологично отгледани ягоди или да се насочите към местни фермерски пазари, където има възможност да намерите свежи ягоди, отглеждани с по-малко или без използване на пестициди.

Освен това, можете да последвате някои общи практики за безопасност при закупуване и консумиране на ягоди:

  • Изберете ягоди, които изглеждат зрели и свежи. Избягвайте да купувате плодове, които имат видими замърсявания или плесен.

  • Избягвайте излишна обработка на ягодите, като ги не съхранявате прекалено дълго време или ги прекарвате през много процеси на съхранение.

  • Ако е възможно, избягвайте използването на пестициди във вашата градина или се убедете, че се придържате към препоръките и дози, препоръчани от производителя.

  • Ако имате възможност, отглеждайте собствени ягоди в биологично чиста среда, като използвате органични методи на отглеждане.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay