Как пандемията се отрази положително на храненето ни

Как пандемията се отрази положително на храненето ни
pixabay

Макар и пандемията да затрудни ресторантьорската индустрия, тя даде основа за развитието на други тенденции, които ни биха били полезни. От нас зависи дали ще продължим да ги следваме.

Семейните хранения се завърнаха. Проучвания показват, че едва 30-35% от семействата се хранят заедно поне три пъти в седмицата. Децата вече вечерят с родителите си, което до преди няколко месеца не беше норма. Изследвания показват, че храненето в компанията на семейството, помага на децата да изградят самочувствие и да имат по-висок успех в училище. А и храненето в семейна среда предотвратява появата на затлъстяване в детска възраст. Семейните вечери не трябва да бъдат многостепенни – дори не е нужно и да готвите. А и не е нужно да са вечери – може да са обеди или закуски. Да отделяте време, в което да сте заедно, е най-важното, независимо дали сте на пода, в колата или под дърво.

Хората се хранят с повече продукти, които са на растителна основа. Недостигът на месни продукти, заради строгите нива на контрол, принуди хората да се обърнат към растителната храна. А това не е толкова лошо, като се има предвид, че растителните храни са полезни както за хората, така и за планетата ни. Само добитъкът произвежда 18% парникови газове, повече от колите, самолетите и всички други форми на транспорт, взети заедно. Но не е нужно и да сте веган, за да сте здрави.

Успяваме да подготвим предварително храната си. Работата далеч от дома често оставя малко време за приготвянето на храна, камо ли за печене. Но работата от вкъщи има своите предимства и едно от тях е, че можете да отделите повече време за нейното приготовление. Много хора използват времето в кухнята като терапия. Банановият хляб е най-модерното печиво в момента. Готвенето е продуктивна форма на самоизразяване и общуване, съзнание и разсейване и се вписва в тип терапия, известна като поведенческо активиране.

Започнахме да купуваме от местни производители. Така се стимулират малките ферми и магазинчета, най-силно засегнати от пандемията. А оставайки вкъщи, много хора започнаха да готвят и да търсят здравословни варианти за хранене. Много заведения за хранене разшириха пазара си и предложиха на клиентите си възможността да поръчват онлайн, за да се адаптират към ограничения достъп до пазара и необходимостта да осигурят с минимален контакт на клиентите си продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти