Кьопоолу със заместител на патладжана

Кьопоолу от тиквички

Чревоугодници. И двамата сме такива. Готвим си с любов – това съвсем буквално. Единствената домакинска работа, която обаче ангажира съзнанието ни почти постоянно, е свързана с готварската печка. И с триото тенджера-тава-тиган.

 

Готвим си вкусно и много разнообразно, вредно също така. Поне според нечии разбирания, не и моите. На него обаче му хрумна да спрем с това пържене всеки ден. Вярно е. Обичам да пържа. Става лесно и е вкусно. Какво повече бих могла да искам от едно ястие?

 

Решихме да вечеряме салата. Не домати с лук, а нещо по-така. Направихме си вкусотия, която трудно спрях да ям. Ммм... сега като се сетя, отново огладнях.

 

Полезна е, защото единствената термична обработка е варене. Ако пък използвате лека майонеза и нискомаслено кисело мляко, ще намалите и съдържанието на мазнини. Плюс това със сигурност сте чували за здравословните качества на тиквичките...а сега ще имате възможност да се убедите сами!

 

Ето какво ви е нужно, за да си направите огромна купа от тази салата, наречена за по-красиво "кьопоолу от тиквички".

 

тиквички (разбира се)

майонеза

чесън

кисело мляко (може и без)

копър

сол

 

Тиквичките се обелват, а бройката им зависи от големината на съда, в който ще ги варите. Режат се напречно на три-четири парчета и се слагат в осолена вода. Варят се, но да знаете, че стават бързо. Ако ги забравите, ще станат на каша, а вкусът им няма да е същият.

 

Изцеждат се и се оставят да изстинат. Намачкват се с вилица и към тях се добавя майонезата. Тя също няма определено количество – така да се каже, сложете на вкус. Сложете и сол. А сега, като опитате, ако солта е твърде много, или вкусът е "тежък" от майонезата – добавете няколко лъжици кисело мляко.

 

Изсипете счукания чесън и нарязания на ситно копър. Разбъркайте енергично в една посока и я опитайте веднага. В противен случай някой може да си хапне цяла купа със салата, преди да сте се усетили...

12 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay