Плодова торта за начинаещи

Нивото на трудност за приготвяне на този десерт е подходящо и за начинаещи майстори сладкари

Въпреки че точно сега е моментът да консервираме различни плодове и зеленчуци, за да си хапваме сладкà и туршии през зимата, не можем да не обърнем внимание и на консумацията на пресни продукти. И тъй като нашата тема на месеца "Гурме” предполага малко по-засукани предложения, се спряхме на тази изключително интересна торта с пъпеш и мюсли.

Не се подлъгвайте по заявката за изискан вкус обаче - нивото на трудност за приготвяне на този десерт е подходящо и за начинаещи майстори сладкари. Единственото условие за успешно справяне с предизвикателството е мотивацията в лицето на страстта към сладките неща.

Необходими продукти

За блата 
150 гр бял шоколад (бял кувертюр)
200 гр хрупкаво мюсли Vitalis Dr. Oetker

За пълнежа 
1 пъпеш "медена роса”
3 с.л. ликьор киви или лимонов сок
300 гр фина извара
200 гр заквасена сметана
100 гр захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker
400 гр студена сладкарска сметана
2 пакетчета желатин Dr. Oetker
1 ампула есенция лимон Dr. Oetker
100 мл студена вода

За украсата
1 киви


Начин на приготвяне

На блата
Начупете шоколада на едри парчета и разтопете на водна баня на слаб огън. Изсипете мюслито в здраво полиетиленово пликче (торбичка за фризер), затворете и го надребнете, разточвайки добре с точилка.

Добавете мюслито към разтопения шоколад. Получената маса разстелете равномерно върху предварително застлана с хартия за печене форма за торта (Ø 26 cm) и притиснете добре към дъното на формата. Оставете минимум 45 минути в хладилник.

На пълнежа 
Срежете пъпеша наполовина и почистете семките. Със сферична лъжица изрежете около 25 големи и малки топчета и ги накиснете за минимум 30 минути в ликьора/лимоновия сок, като разбърквате често. След това оставете да се отцедят в цедка, като запазите сока.

Изрежете останалия плод от пъпеша, смачкайте го на пюре и претеглете 200 гр. Смесете пюрето с предварително разбъркани до хомогенност извара със сметана, захарта, ванилената захар, есенцията и отцедения сок от пъпешовите топчета.

Накиснете двете пакетчета желатин в 100 мл вода и оставете да набъбне за около 5 минути, след което го загрейте на водна баня или слаб огън, докато се разтвори напълно. Не го оставяйте да кипне! Свалете съда от котлона и оставете желатина да се охлади. Към него добавете 4 супени лъжици от получената смес, разбъркайте добре и едва тогава го добавете към останалата част.

След като сместа започне да се желира, разбъркайте в нея предварително разбитата сладкарска сметана. Разстелете получения крем върху блата и разпределете пъпешовите топчета по повърхността. Поставете тортата в хладилник за поне 3 часа.

За украсата
Обелете кивито, разрежете го на четвъртинки и нарежете тънки филийки и ги поставете между пъпешовите топчета.

Полученият десерт е подходящ както за непретенциозна почерпка със сутрешното кафе през уикенда, така и за специални поводи. Представителният вид на тортата напълно отговаря на нейния вкус - ние поне не се сещаме за по-добро оползотворяване на актуалния за сезона пъпеш.

Всъщност има още една торта - млечно-пъпешова при това, която ни очарова с външен вид и приятен плод вкус, но тя изисква малко повече кулинарни умения. Все пак ще ви я покажем, а рецептата можете да намерите ето тук.

Ако пък искате малко разнообразие, и малините играят главна роля в един друг десерт. Шарлотата с малини, която ви изкушава от дясната снимка долу, се приготвя ето така. В случай че се осмелите да експериментирате с тези сладки вкусотии, не се колебайте да споделите с нас резултата!

Плодова торта за начинаещиDr.Oetker

85 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Hanna F 20.08.2012|16:55
Абсолютен провал беше, пробвах я и нищо не се получи!!!
18
diana ilieva 15.08.2012|11:32
Как да не искам да си направя и после да си я хапна с кеф :)
17
Margо Filipova 15.08.2012|11:32
как ми се прияде сега!
16
София Павлова 15.08.2012|10:52
На снимките ми изглежда много професионална!
15
marina popova 15.08.2012|09:34
Мисля, че няма да ми се получат топчетата.
14
vyara dimova 14.08.2012|16:30
Изглежда много лесна, но ще проверя;)
13
Dolly Staneva 14.08.2012|16:13
Какво толкова сложно видяхте? Нали не ви карат да фламбирате.... Прави се на същия принцип като на чийзкейка, няма голяма философия. :)
12
Марийка Чеканова 14.08.2012|15:08
Звучи доста вкусно, при все че аз не обичам пъпеш натюр, а само на фреш или под формата на десерт, непременно ще пробвам.
11
bojidara naneva 14.08.2012|15:07
Това как да не си го направиш и после да си го изядеш с кеф :)
10
jaba kikirica 14.08.2012|14:56
Това ще си е чисто удоволствие :)
9
simona ognqnova 14.08.2012|14:40
Усещам , че ще запрятам ръкавите след малко :)
8
feqta nazubkite 14.08.2012|14:26
Само като ги гледам и ми се прияде :)
7
mihaela angelova 14.08.2012|14:18
да , наистина е много подходяща за начинаещи :Д
6
cvetan nikolaev 14.08.2012|14:06
Доста трудничка ми се видя тази рецепта за изпълнение,не е за мен!Аз има една дето е доста по-проста,наистина е за супер начинаещи и е страшно вкусна при това!
5
otvarachkata otvarakova 14.08.2012|13:40
точно за мен е подходяща тази торта , хич не ме бива в правенето на сладки изделия :)
4
krasimira jekova 14.08.2012|11:42
много добра идея ми дадохте , тъкмо се чудех какво да направя за моите малки деца ;)
3
pateshki ustni 14.08.2012|11:30
само ни изкушавате тук с тези прекрасни рецепти , повечето от които калорични ястия :)
2
nina stanislavova 14.08.2012|11:18
не обичам плодови салати , няма ли чшколад , за мен това не е торта !
1
Жулиета Асенова 14.08.2012|09:53
Прекалено много продукти, пък и това с мюслито малко ме притеснява. Предпочитам си стандартните торти с истински блат или бищкоти. Не е по-трудно.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти