Пудинг с аспержи

Опитайте да приготвите нещо наистина луксозно

Пудингът не е обичаен гост на българската трапеза, което е незаслужено, защото се отличава с фина, но и плътна текстура, която без съмнение допринася изключително много за удоволствието от това изискано ястие.

Необходими продукти за 4-6 порции
1 франзела
300 мл прясно мляко
500 г зелени аспержи
100 г натрошено синьо или овче сирене
4 яйца
4 с. л. масло
60 г заквасена сметана
2 с. л. галета за поръсване
сол и бял пипер на вкус

за гарниране:
50 г сухари
2 с. л. масло
морска сол
1 стрък мащерка
 
Начин на приготвяне
1. Франзелата се нарязва на филии и се залива с млякото. Оставя се да постои 10 мин.

2. Аспержите се подрязват в основата на 1 см. и се нарязват на парчета с дължина 2 см. Слагат се да се бланшират за 2 мин. в 1 л вряща подсолена вода. Прецеждат се и се сипват в съд с ледена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят. Прецеждат се и се подсушават.

3. С 1 с. л. от маслото се намазва форма за кекс или за саварина и се поръсва с галетата.

4. Хлябът се разбива на крем с миксер. Останалото масло се разбива и се смесва с крема от хляба, жълтъците и сметаната. Добавя се солта. Слагат се аспержите, сиренето и бял пипер на вкус.

5. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят внимателно на 2 пъти към сместа. Всичко се сипва във формата за печене. Формата не бива да се пълни повече от ⅔ от височината ѝ. Завива се с алуминиево фолио. Слага се в тавичка и се налива гореща вода, която да стига поне 2 см от височината на формата с пудинга. Пече се на 180°С за 60 мин.

6. Пудингът се изважда от тавата с водата и се охлажда 10 мин. Обръща се в чиния.

7. Маслото за гарниране се сгорещява и в него се слагат сухарите, солта и листенцата на мащерката, разбъркват се, докато се зачервят. Пудингът се поръсва и се нарязва на парчета.

сп. Меню

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Danaq Todorova 13.06.2012|09:43
и аз се замислих,че не съм опитвала,определено ще го направя
10
Зорница Вичева 12.06.2012|14:07
И аз, но смятам да пробвам.
9
ivanka stoqnova 12.06.2012|12:33
харесва ми трябва да се пробва!
8
Ralica Hristova 12.06.2012|11:46
Обичам да експериментирам :)
7
Raya Nikova 12.06.2012|11:43
Колко ли струват тези аспержи?!
6
Slunceto Gree 12.06.2012|11:40
И аз и не съм мн сигурна дали ще ми допаднат!
5
Desislava Stoyanova 12.06.2012|11:34
Аз до сега не съм яла аспержи!
4
Anna Vasileva 12.06.2012|11:31
В нета може да има жокер ;)
3
marina popova 12.06.2012|10:39
С какво могат да се заменят аспержите - изглеждат като зелени жаби?:)
2
feqta nazubkite 12.06.2012|10:26
Ще го пробваме :)
1
ludmila kotlarova 12.06.2012|10:25
Не съм яла никога.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти