Смокините не са плод! А какво са?

Смокините не са плод! А какво са?
Pexels

С прости думи, смокините технически не са плод – те са "обърнати" цветя. Смокиновите дървета не цъфтят като ябълките и прасковите. Техните цветове цъфтят вътре в крушовидната шушулка, която по-късно узрява в плодовете, които ядем. 

След това всяко цвете се преобразува в един, едносеменен, твърд плод, това е, което придава на смокинята хрупкавостта, която познаваме. А смокинята се състои от много такива. Така че, когато ядем смокини, ние всъщност хапваме множество плодове.

Но не само в това се простира уникалността на смокинята. Тъй като смокиновите цветя цъфтят вътрешно, те се нуждаят от специален процес на опрашване. Те не могат да разчитат на вятъра или на пчелите да разпространяват своя прашец, затова толкова важна е смокиновата оса. Смокинята не може да оцелее без смокиновата оса да разпространи генетичния си материал, а тя не може да живее без смокинята, защото тям лежи нейната ларва – тази връзка е известна като мутуализъм.

Женската смокинова оса влиза в мъжката смокиня, ние не ядем мъжки смокини, за да снесе яйцата си. Мъжката смокиня е оформена така, че да приспособи снасянето на яйцата. Крилата и антените на женската оса се отчупват, когато влиза в малкия проход на смокинята, така че след като влезе, няма изход. От яйцата зависи да продължат жизнения цикъл.

Ако смокиновата оса случайно попадне в женска смокиня – тези, които ядем, вместо в мъжка, тя няма да има възможността да се размножи. И не може да избяга, защото крилата и антените й са счупени. Така осата умира вътре. Не си мислете, че всеки път, в който ядете смокиня, изяждате по една оса. Смокинята използва ензим, известен като фицин, който разгражда осата до протеин, въпреки че не винаги е възможно да се разгради целият екзоскелет на осата. Така че, да, технически когато отхапете смокиня, всъщност ядете смокинови оси – или това, което някога е било смокинова оса. Но можете поне да се утешите с факта, че осите са невероятно малки. Някои вегани могат да изберат да стоят на страна от смокинята точно поради тази причина.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти