Кокосовото мляко до скоро звучеше по-скоро екзотично и непознато за нашите географски ширини "чудо”, особено що се отнася до добавянето му в солени ястия. За щастие през последните години българският вкус все повече се разчупва и с все по-голямо удоволствие експериментираме с чужди кухни, сред които и азиатската, в която кокосовото мляко е може най-силно застъпено.
За да ви убедим в неповторимите вкусови качества на този продукт, ви представяме няколко рецепти, в които той е главен герой. А добрата новина е, че с него може да експериментирате във всеки тип ястия, включително и вегански.
Скариди с кокосово мляко
Необходими продукти:
300 гр. скариди
1 глава лук
1 скилидка чесън
400 мл кокосово мляко
3 с.л. зехтин
(по желание) 1 малка люта чушка
сол, къри, джинджифил, кориандър и куркума на вкус
Начин на приготвяне:
Задушете лука в зехтин и добавете към него подправките, както и нарязаните на ситно люта чушка и чесън. Оставете ги да поврят на бавен огън за минута-две.
Добавете кокосовото мляко и го изчакайте да заври на бавен огън. Не забравяйте да разбърквате периодично. Сега е моментът и да посолите получената дотук ароматна смес.
Добавете предварително почистените скариди и оставете всичко заедно да ври за 10-ина минути. Внимавайте да не забравите ястието на котлона за по-дълго, защото морските дарове ще станат като гумени, ако ги преварите.
Зеленчуци с кокосово мляко
Необходими продукти:
300 гр. картофи
300 гр. пресни гъби
300 гр. броколи
400 мл кокосово мляко
2 с.л. зехтин
сол, къри и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера или тиган и добавете към него нарязаните на кубчета картофи. Бъркайте ги, докато се позачервят.
Добавете гъбите и нарязаните на розички броколи, млякото и подправките. Разбъркайте добре и оставете сместа да поври още 5 минути на среден огън.
Прехвърлете всичко в тава или йенска тенджера и запечете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.
Предлагаме ви и една разкошна индийска веган рецепта, която си "откраднахме” от нашите колеги от Kulinar.bg.
Индийски дал с леща
Необходими продукти:
200 гр. червена леща
200 гр. нахут
1 глава кромид лук
150 гр. домати
1 ч.л. кориандър
1 малка люта чушка
2 ч.л. куркума
400 мл кокосово мляко
2 с.л. синапено семе
Начин на приготвяне:
Сложете лещата, кокосовото мляко, нарязания лук, доматите и куркумата в тенджера и варете 20 минути.
Добавете лютата чушка, кориандъра и синапените семена. Оставете да къкри още 10 минути, докато лещата се свари. Накрая добавете предварително сварения нахут.
Сервирайте върху плосък арабски хляб.
Ако тази статия ви е била полезна и интересна, присъединете се към страницата ни във Facebook!
3 | 0 |