Ризото с печурки и диви гъби

Само внимавайте с дивите гъби!


Рецепти за гъби с ориз бол. Но ако питате жителите на Северна Италия, родината на ризотото, само тяхната е правоверната. Понеже хората от Ботуша са най-големите специалисти на тема "ориз" в Европа (поне произвеждат най-много), не би било зле да се вслушаме в техните приказки. И един съвет: ако ползвате диви гъби, трябва да сте 100% сигурни, че не сте подбрали двойника на ядливите. Иначе рискувате най-малкото престой в болницата.

Необходими продукти за 6 порции:
4 с.л. зехтин или олио
500 г печурки или диви гъби, почистени и нарязани
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
1 с.л. готов зеленчуков бульон
2 ч.ч. ориз арборио, ризон или друг подходящ объл ориз
100 мл бял вермут или бяло вино
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:
1. В тиган се загрява 2 с.л. мазнина. В нея се запържват гъбите за няколко минути. Отстраняват се от огъня.
2. Бульонът се поставя на котлона леко да къкри.
3. Останалата мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се задушават чесънът и празът за 5-6 мин. Прибавя се оризът, бърка се 1 мин., прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира. Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза.
4. Готовият ориз се разбърква с гъбите и магданоза и веднага се сервира.

 

сп. Меню

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



41
Добромира Иванова 20.02.2012|19:36
Имам един въпрос, как да сложим бульона да къкри и да го прибавяме черпак по черпак, като в рецептата е посочена една супена лъжица ?!
40
silviq yordanova 17.02.2012|12:24
вкусничко е на вид
39
hristina dobreva 17.02.2012|10:52
много вкусно
38
kalina manolova 17.02.2012|10:36
толкова много обичам ориз под всякакви форми:))
37
северно сияние 16.02.2012|18:05
апетитно изглежда
36
свинска конференция 16.02.2012|16:55
гъбите какви са?
35
vanya vaseva 16.02.2012|16:50
Огладнях:)
34
Пипилота Ефраимова 16.02.2012|14:51
а тези които си купуваш да не мислиш че са расли в саксия?
33
Пипилота Ефраимова 16.02.2012|14:40
Браво и аз мога да готвя ориз по всякакъв начин :)
32
известна личност 16.02.2012|14:21
Много хапят :).
31
властен олигарх 16.02.2012|14:20
Ориз да има :).
30
Средновековен Рицар 16.02.2012|14:20
Няма начин просто.
29
известна личност 16.02.2012|14:20
Да, избери си един от двама ни кой да ти го направи.
28
властен олигарх 16.02.2012|14:20
Ще ти направя, ако искаш.
27
Средновековен Рицар 16.02.2012|14:19
Хапвай докато е ден, че тогава не се пълнее толкова :).
26
известна личност 16.02.2012|14:19
Това умея да го правя много добре.
25
властен олигарх 16.02.2012|14:19
Такова обожавам да хапвам. Не е трудно за приготвяне.
24
Средновековен Рицар 16.02.2012|14:19
Ето това е наистина много добро.
23
lolly pop 16.02.2012|13:57
Може ли и аз да дойда да си хапна :)
22
mihaela angelova 16.02.2012|13:55
мале ,колко ми се яде едно такова :(
21
borislava tihomirova 16.02.2012|13:50
тези диви гъби няма ли да са малко опасни ?:)
20
jaba kikirica 16.02.2012|13:49
ще си направя в къщи :)
19
ekaterina tsoneva 16.02.2012|13:45
колко апетитно изглежда :)
18
julieta jivkova 16.02.2012|13:38
седмицата на ризото :)
17
simona ognqnova 16.02.2012|13:37
Аз и с него ще го ям :)
16
galia ivanova 16.02.2012|13:33
мале ,как съм гладна не е истина :(
15
katya noveva 16.02.2012|13:33
Много вкусно се очертава да е:) Без гадния праз;Р
14
diva guska 16.02.2012|13:30
много вкусно изглежда
13
diva guska 16.02.2012|13:30
ще я пробвам рецептата
12
ivanka stoqnova 16.02.2012|12:59
ам,че вкусно
11
Старата Госпожа 16.02.2012|12:36
И отгоре задължително - сирене пармеджано!
10
Старата Госпожа 16.02.2012|12:34
Мисля, че ще е по-добре с вермут да се направи!
9
Старата Госпожа 16.02.2012|12:32
Страхотна рецепта сте предложили!
8
Ivan Minchev 16.02.2012|12:29
Пробвайте с някой сорт китайски ориз да го направите.
7
Ivan Minchev 16.02.2012|12:27
манатарките ще са сякаш по удачни мисля аз!
6
Ivan Minchev 16.02.2012|12:25
Тая седмица сте го ударили на ризото - браво!
5
feqta nazubkite 16.02.2012|11:46
Изглежда супер вкусно :)
4
Yordanka Peeva 16.02.2012|11:44
Гъби и ризото =неочаквано добра комбинация!
3
ludmila kotlarova 16.02.2012|11:37
каква вкусотияяя :)
2
Raya Nikova 16.02.2012|11:33
Благодаря за рецептата! Ще го пробвам!
1
Vanesa Apostolova 16.02.2012|11:29
Ехееееее, как огладнях само!
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти