Как да поискате повишение?

Как да поискате повишение?
Pexels

Имаме добри новини за служителите, които искат да бъдат повишени. Скорошни данни, събрани от LinkedIn, показват, че повишенията са се увеличили с 9% през 2021 г., след спадане през предходните години. Пандемията се отрази по много начини на нашата работа, но увеличаването на хората, които са получили повишение, определено е положителна промяна. 

Въпреки че искането на повишение е едно от най-големите предизвикателства за служителите, то е необходима стъпка за напредване в кариерата. С малко планиране и самочувствие можете да се изкачите по стълбата до мечтаната работа. За да ви помогнем, съставихме това полезно ръководство, за да ви дадем съвети как да поискате повишение.

Кога да поискате повишение?

Ако сте целенасочен служител, вероятно сте забелязали, че задълженията ви са се увеличили с времето. Погледнете настоящата си длъжностна характеристика и отбележете колко допълнителни отговорности сте поели, особено в ръководни роли. Това е лесно измерим начин да докажете, че заслужавате повишение.

Високите постижения в работата ви са още един знак, че сте готови за нови предизвикателства. Ако сте привлекли най-печелившите клиенти, измислили сте иновативен продукт, който драстично е увеличил продажбите и т.н., това е идеалният момент да поискате признание.

Съвети за искане на повишение:

1. Подгответе се

Всеки шеф очаква служителите му да се справят добре с работата си, така че се изискват конкретни данни за това как сте надхвърлили длъжностната си характеристика.

Направете списък с всички допълнителни отговорности, които сте поели, и всички постижения, които са подобрили работния процес или производителността. Положителните отзиви и препоръки от ръководителите на отдели също са изключително полезни. Бъдете готови да обясните квалификациите, които имате, които ще бъдат полезни за позицията, на която искате да бъдете повишени.

2. Решете каква заплата искате 

Важно е човек да знае каква заплата заслужава. Проучете каква е средната заплата, която хората с вашите умения и знания получават, за да знаете за какво да се борите. Важно е обаче да не започвате разговора с това. Първо докажете защо заслужавате повишение и чак след това обсъдете и възнаграждението. 

3. Трябва да имате опорни точки

Обмислете нещата, които искате да кажете и си направете опорни точки. Това, което ще кажете, трябва да бъде добре структурирано и да не изпадате в излишни подробности. Добре е да разполагате и с документация, която да подкрепи твърденията ви. 

Помислете също за това какви въпроси е възможно да ви бъдат зададени и подгответе отговорите си. 

4. Изберете подходящ момент

Добре е да подхванете темата, когато нещата на работното място са сравнително спокойни. Друг добър вариант е да започнете разговора веднага след като сте постигнали нещо забележително. Третият вариант за подходящо време за искане на повишение, е когато някой колега на по-висока позиция напуска и знаете, че мястото се освобождава. 

5. Поискайте среща

Не провеждайте този разговор "между другото". Попитайте шефа си, кога ще има време да ви отдели няколко минути или изпратете официален имейл със запитване за среща. Седнете и проведете качествен разговор, това определено не е разговор, който трябва да "претупвате".

6. Обратна връзка 

След разговора, независимо как се развие той, добре е да има обратна връзка. Ако сте получили повишение, изпратете имейл на шефа си, с който да му благодарите и отбележете няколко начина, по които вашият шеф ви е помогнал да разгърнете своя потенциал. 

Ако не сте получили повишение, не се отчайвайте. Попитайте за насоки какво бихте могли да направите, за да станете по-добри в работата си и съответно да получите повишението след време. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay