Щастливи, въпреки капака на тоалетната чиния

Ключовите думи са: разговори, лично пространство и секс

Щастливи, въпреки капака на тоалетната чиния

С октомври дойде и новата ни тема на месеца - "Семейство". Вече я отпразнувахме с голяма луда зимна сватба, но това бе само началото. И докато официалното сключване на брак отдавна не е задължителен елемент от щастието, то хармоничното съжителство със сигурност е. Нека помислим заедно, как бихме могли да постигнем онова "и заживели щастливо" от приказките. Защото мама и татко са ни го прочитали, когато сме били малки, но не всички родители умеят да го покажат и на практика. В истинския семеен "замък".

Да, склонни сме да вярваме, че по света има истински "сродни души", успяващи да функционират като едно съвършено цяло още от мига, в който се срещнат. Според нас обаче тези хора са примерно стотина души от цялото земно население. А какво да правят всички останали? Онези, които все пак нямат еднакви (или перфектно допълващи се) характери, навици, интереси...

Какво да правят ли? Ами, да разговарят! Може да намирате този съвет за банален, но няма да го сменим с друг. Защото откровеният диалог си остава най-добре поддържаната и най-пряката магистрала към спокойния живот на двама души в един общ дом. И трябва да започне от самото начало. Прекрачвайки прага на новото жилище, не е подходящо да се държим като безгрижни дечица, които си играят "на къща". Веселото идеалистично поведение го оставете за после, когато ще се налага да реагирате добре при грешките на партньора.

Но при самото нанасяне е много по-добре да проведете прагматично и делово обсъждане. Причините за това са много. Ще се задоволим да споменем факта, че за никого не е приятно да усети как отношението на половинката се променя към по-лошо и по-себично. Затова се постарайте още в началото да установите определен ред, който и след това няма да ви тежи.

1. Общият бюджет 
Колкото и да се правим на духовно извисени над материалното ("Парите са просто тоалетна хартия!"), създаването на семейство неминуемо ще ни научи - без пари дори тоалетна хартия няма да имаме, а без тоалетна хартия съвременният живот не е много приятен. Затова в никакъв случай не пренебрегвайте финансовото уточняване с партньора, дори това да ви се вижда съсипващо романтиката. Честно казано, по-важно е да не се карате за пари, отколкото за романтика!

Някои специалисти допускат използването на отделни сметки, но ние не бихме били толкова крайни в съветите си. По-скоро ви препоръчваме да направите подробни изчисления: кой колко печели, кой с колко ще допринася за общия бюджет, кой е по-отговорен, за да го съхранява и разпределя между задължителните разходи. От каква приблизителна сума се нуждае всеки един, за да задоволява личните си потребности. Може би ви идва да се разпищите при мисълта част от финансите да се "пилеят" за колата, за видеоигри или "Еврофутбол"? В такъв случай се замислете за собствените си "необходимости", които вероятно изглеждат също толкова абсурдно в очите на половинката ви. 

Нека всеки сподели какво го кара да се чувства добре, без в отговор да получава присмех, опити за разубеждаване или спор. И ако парите няма да стигнат, нека всеки редуцира желанията си. Но без да се отказва изцяло от тях!

2. Домакинските задължения  
Разбира се, винаги съществува вариант да представлявате една щастлива двойка със старомодни разбирания и да нямате нищо против само силната ви половинка да работи. В замяна на това пък вие се задължавате да въртите цялата къща.

В останалите случаи обаче, когато двама души си имат кариера, логично е и същият брой хора да вършат домакинските задължения. Относно тях можете да се разберете по следните мирни начини - чрез редуване или чрез разпределение веднъж завинаги. Всеки от тези подходи значително ще ви облекчи. В първия случай ще знаете, че след като се изпотите с нещо, после ще изтече достатъчно време, докато се наложи пак да го правите. А ако седнете и всеки напише на листче кои домакински задължения мрази и кои не му пречат толкова много, съществува вероятност да се получат достатъчно щастливи разминавания.

Има обаче още една подробност, върху която маниаците на тема чистота може би няма да се замислят. Ако някой държи да се бърше прах всеки ден и дрехите да се перат веднага след всяко обличане, това си е лично негов проблем. Другият не е длъжен да се тормози прекалено в името на чуждите странности. Затова поговорете с приятелки относно домакинските им навици. И ако установите, че по някои въпроси имате твърде завишени изисквания, сами се грижете за тяхното удовлетворяване.

Друга добра идея е да прекарате поне няколко дни в дома на партньора си, заедно с неговото семейство. Така ще видите с какви неща е свикнал и ще прецените дали да не ги въведете и в общото ви съжителство. Например, полезно би било да знаете какви подправки и кухненски уреди има в бащината му кухня - липсата на подобни може да не му се харесва.

Щастливи, въпреки капака на тоалетната чиния

3. Лично пространство 
Преди да бутнете всички стени (буквално и преносно), помислете дали това наистина е хубаво да се прави. Свикването "да вършим всичко заедно" и "да сме неразделни нон-стоп" често не свършва добре. Радвайте се на общите интереси и занимания, но все пак запазете и част от своите собствени. Пълноценният човек е отделна личност, която може да обича някого много, без да се отказва от себе си и без да ревнува от всичко останало. А щастливият човек знае как да прекарва време и сам, релаксирайки и разговаряйки с вътрешния си глас.

Най-добрият вариант ще бъде, ако поне един от двамата си има отделно местенце, на което да се оттегля от време на време. Кабинет, предишно жилище, вила... Два телевизора, два компютъра. Достатъчно кътчета, в които всеки да си подреди ценните за него вещи или цели колекции. Може би тук е мястото да отбележим, че притежанието на двукрилен гардероб с чанти и обувки говори, че наистина обичате себе си. Но изхвърлянето (или подаряването) на голяма част от тях при преместването ще покаже искрената ви любов към половинката.

Пък сами ще видите, че когато сте оставени на мира, без никой да мрънка, че не му се обръща внимание, желанието за последното ще си дойде само. И всички часове, прекарано заедно след кратка духовна или пространствена раздяла, отново ще бъдат вълнуващи.

4. Рутината
Споменахме отделни телевизори, отделни компютри. Не в общото легло, обаче! Нито по време на вечерята заедно. Все пак искаме да останем съзаклятници в любовта, нали? Не просто съквартиранти.

След като стигнахме до темата за леглото, не можем да не намесим и секса. Напълно нормално е в даден момент той да не стои вече на преден план. Но дори да не ви е до интимности, постарайте се да ги правите. И ще се убедите, че съвсем скоро няма да ви костват вече никакво старание, защото сами ще ги искате силно.

Освен това не забравяйте, че общото местонахождение изобщо не ви пречи да си устройвате и срещи навън. Поне веднъж месечно, а защо не и седмично?

5. Другите хора 
То е ясно - преди да каните гости, трябва да го обсъдите и с другия домакин. Няма нужда да задълбаваме в тази тема. А що се отнася до "други хора" в смисъл на роднини, приятели и бивши партньори, то НИКОГА не си позволявайте да правите сравнения. Старайте се да ги избягвате дори и наум. Какво, като някогашен любим е можел да ремонтира всеки уред в дома ви? Или не е имал досадния навик да хвърля чорапите си навсякъде? И какво, ако баща ви готви превъзходно, а гозбите на половинката ви просто не се получават?

Всеки от нас си има качества и недостатъците, които вървят в комплект с тях. Номерът е да намерим човек с най-ценните според нас качества. И да проявим качеството да му простим недостатъците.

Щастливи, въпреки капака на тоалетната чиния

 

29 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.4
aneliya antonova 12.10.2012|15:07
Statiqta mi haresa i v ob6ti linii ne e ostanalo nezasegnato ne6to, no ne biva da zabravqme 4e semeiniq vivot nikoga ne move da vleze v ramka i vinagi imanepredvideni obstoqtelstva s koito da se jonglira.
3
ivanka stoqnova 08.10.2012|14:05
Като цяло е много важна комуникацията,независимо дали става въпрос за връзка между приятели, между родител и дете или между влюбени, желателно е да разговаряме за всичко, което ни вълнува...
2
jordanka marinova 08.10.2012|09:44
аз съм твърдо на мнение,че ако си намерил своята истинска половинка,то винаги ще намерите общ език!в останалите случаи просто човекът не е бил правилния...
1
Mukka Dess 08.10.2012|07:30
Говоренето и компромисите (но не само за сметка на единия) са много важна част от всяка една връзка. Най-общо успешните такива се градят на приятелство, общи интереси и цели и сексуално привличане.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти