Яжте шоколад веднъж седмично за здраво сърце

Яжте шоколад веднъж седмично за здраво сърце
Pexels

Шоколадът е полезен за сърцето. Това казват нови изследвания, в което се изяснява, че консумацията на шоколад поне веднъж седмично е свързана с намален риск от сърдечни заболявания. Изследването, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, сочи, че шоколадът помага да се поддържат кръвоносните съдове на сърцето здрави.

В миналото клиничните проучвания показват, че шоколадът е полезен както за кръвното налягане, така и за лигавицата на кръвоносните съдове. Изследователите провеждат комбиниран анализ на проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната артериална болест (запушването на коронарните артерии).

Анализът включва шест проучвания с общо 336 289 участници, които отчитат консумацията на изкушението. Така след всички сравнения става ясно, че консумацията на шоколад поне веднъж седмично е свързана с 8% по-малък риск от развитието на коронарна болест.

Шоколадът съдържа полезни за сърцето хранителни вещества като флавоноиди, метилксантини, полиеноли и стеаринова киселина, които могат да намалят възпалението и да повишат добрия холестерол (липопротеин с висока плътност или HDL хоестерол).

Изследователският екип отбелязва, че проучването не е изследвало дали някой конкретен вид шоколад е по-полезен и дали има идеален размер на порцията. Добавя, че са необходими още изследвания, които да определят колко и какъв вид шоколад трябва да се препоръчва.

Експертите предупреждават за последствията, които могат да се случат при преяждане. Умерените количества шоколад защитават коронарните артерии, но вероятно големите количества не го правят. Калориите, захарта, млякото и мазнините в предлаганите в търговската мрежа продукти трябва да бъдат взети предвид, особено при хора, които страдат от диабет, или такива с наднормено тело.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти