Възпаление на венците по време на бременност - няма нищо притеснително!

Възпаление на венците по време на бременност - няма нищо притеснително!

Пубертетът, менструацията и бременността - това са периоди, при които хормоните са по-буйни отвсякога и това е причина често да се наблюдават възпаления на венците. Точно тогава е изключително важна профилактиката и засиленият фокус към устната хигиена. Особено за бременните, които не трябва да имат притеснения дори да се налага интервенция. Препоръката е на д-р Светломир Данев, Експерт естетика
и ПРОТЕТИКА в дентална клиника ViraDent

 

Какво всъщност представлява възпалението на венците?

Това е проблем, който се характеризира с набъбване на венците, отделяне на ексудат от тях, зачервяване, възпаление и кървене. Този проблем може да е причинен от различни фактори. Един от тях е натрупването на зъбна плака, зъбен камък, понижена орална хигиена, лекарствени препарати, системни заболявания. Друга съществена група фактори са хормонални причини. 

Как промяната на хормоналните нива влияе на този процес?

Промяната на хормоналните нива в организма предизвиква възпаление на меките тъкани. Главният фактор за възпалението на венците в периоди като пубертет, менструация, овулация и бременност са естрогенът, прогестеронът и естрадиолът. Това са женските полови хормони, които се образуват в жлезите с вътрешна секреция. 

Заради това повишаване на хормоните се синтезират по-голямо количество клетъчни медиатори и цитокини, които ускоряват процеса на възпаление и увеличават имунния отговор на организма. Той е причината за това възпаление. Комбинацията с фактори като по-лошо почистване и устна хигиена или зъбен камък спомагат процесът да става по-агресивен. 

Какво е важно да знаят жените по време на бременност по отношение на тези проблеми?

Жените трябва да знаят, че по време на този период възпалението на венците е нещо нормално. Хормоните влияят и на забързване на костната загуба. Гингивитът е първият етап, вторият е пародонтит. Грешно е да се говори директно за пародонтоза и да се внася паника при дамите в такъв важен момент. Грешно е да се приемат неконтролируемо разтвори, които  стягат венците. Съществуват и определени добавки, но те трябва да се изписват индивидуално за конкретни симптоми. Тези проблеми са характерни и при овулация и менструация. Винаги лечението е едно и също - трябва да се премахват факторите, които го засилват. Искаме да намалим ефекта върху този хормонален бум. Редовно почистване, прегледи, почистване на междузъбни пространства. Проблемът не трябва да се занемарява. Притеснително става, когато не се обърне внимание. 

Трябва ли да има притеснения по отношение на упойките? 

Не трябва да има притеснения в тази посока. Ако се налага интервенция, стоматологът предлага подходяща упойка и няма да има риск за протичането на нормалната бременност. За жалост много от жените избягват прегледа при стоматолог именно заради упойката. Жените задължително трябва да посещават зъболекаря си по време на бременност. Най-малкото в началото и след шестия месец.

Какво е важно за правилната устна хигиена?

Най-важно е добрата устна хигиена и добрата профилактика, когато е необходимо почистване или полиране на зъбите. Обяснение и мотивация от страна на специалист за правилно почистване на зъбите, защото хората масово не знаят как да почистват. Важно е децата и младежите да нямат страх от зъболекар, да го посещават редовно и да се обучават за правилно почистване. Редовно сменяне на четката, старателно измиване на всички повърхности, измиване на меките тъкани. Не трябва да се замаскират симтомите с разтвори или с пасти за зъби, които действат стягащо на венците, но реално, проблемът, който причинява това, остава.Четката трябва да се сменя на два или три месеца. След професионалното почистване задължително трябва да се купи нова четка.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay