Повелителката на корсетите

Запознайте се с Пламена Каралийска и се пренесете в модното ѝ ателие в Париж

Повелителката на корсетите
1 ОТ 6 вижте всички снимки Личен архив: Пламена Каралийска

Може да сте се натъквали на Пламена Каралийска, а може и да не сте. Сигурно е обаче, че запознаете ли се с нея, няма да останете безразлични. Тук, в България, тя се подвизава предимно из прекрасните модни каталози на бутика Vintage Sofia: пряко – като един от моделите и косвено – чрез разкошните воалетки и аксесоари, които изработва за тях.

Пламена обаче живее в Париж. В момента все още се "учи на занаят" от дизайнерка, известна с уменията си в тази област. Българката мечтае основното ѝ професионално занимание да бъде изработката на корсети и кринолини, които служат като реквизит на някои от най-грандиозните парижки постановки, на множество филми и като части от тоалетите висша мода на прословутите френски и английски модни къщи.

И тъй като големият Уди Алън наскоро ни показа, че времето и пространството са доста абстрактни понятия, особено когато става въпрос за вълшебен град като Париж, реших да навестя Пламена и да се потопя в чудния свят на този занаят.

Повелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена КаралийскаЖивееш в Париж, шиеш корсети висша мода - звучи повече като романтична мечта, отколкото като реалност... Разкажи ми как попадна там и как започна да се занимаваш с това?
Взех решението да замина за Париж, водена от желанието си да работя в киното, изключително мечтателско и нерационално решение - типично за мен. Тъй като съм завършила сценография в НБУ и искам да се занимавам с костюми, реших да потърся своето място за развитие тук.

И неочаквано, но не и случайно, срещнах моята преподавателка Беатрис Моро, която ме завладя с неописуемата си харизма, почти балканска душа и невероятния си френски финес.

Тя ли те въведе в този занаят? Разкажи малко повече за нея?
Тя има невероятно интересна история и неописуемо богат опит. Работила е за Comedie Francaise - театралния Фестивал в Авиньон. В киното е правила корсети за Клаудия Кардинале, Изабел Аджани, работила е с Джон Малкович. И съвсем естествено, невероятният ѝ талант и златни ръце попадат и в света на модата, където работи със знаменити модни къщи като Yohji Yamamoto, Christian Lacroix, Alexander McQueen, Givenchy, Dior и много други. Баба и също е била корсетиерка в Париж.

Ти самата изработвала ли корсети за някои от тези емблематични модни къщи?
За жалост, все още не. Всъщност, първата ми поръчка за корсет дойде от България - правих сценичен корсет за Вера от Sentimental Swingers за нейното шоу ''French Boudoir''. Все още не съм имала поръчки тук. Засега се занимавам предимно със собствените си проекти и предстоящата изложба на корсети, кринолини и други красоти, излезли от нашето ателие, която се организира от Моро и с която имаме желание да гостуваме скоро и в Истанбул.

Този проект, освен изложба, ще включва и кратък курс, посветен на корсетите и кринолините, който може да бъде посетен от всеки желаещ да направи първи стъпки и да се докосне до този невероятно красив занаят.

Разкажи малко повече за самия процес на изработка на един корсет - колко време ти отнема, какви материали се използват?
Направата на истински корсет изисква огромно търпение, внимание към детайла, усет за материи и най-вече, много вкус. Времето на изработка зависи много от естеството на корсета: най-трудни са тези от 18-ти век - за един такъв бих имала нужда от около 3 седмици нон-стоп работа, а може и повече... Но, най-често търсеният модел е от 19-ти век и изисква между 10 дена и 2 седмици постоянна работа, която е предимно на ръка.

Материалите са изключително скъпи и не се намират навсякъде. Аз пазарувам от специален магазин-склад, който продава и снабдява само haute couture maisons, а до него имам право на достъп само благодарение на Беатрис Моро. Тъжното е, че има страшно много разкошни материали от едно време, които вече не се произвеждат.
Повелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена Каралийска
Като например?

Един корсет е съставен от множество железни банели, които имат тази прекрасна и магическа способност да ваят невиждани талии.

А от материалите, които вече не се намират, най-много съжалявам за металните закопчалки за жартиери. Те са истинска класа, а с оглед на качество и здравина са абсолютно незаменими с пластмасовите, които се продават сега.

Като говорим за материали, моята преподавателка, например, е правила структура (кринолин) от струна на пиано и това е една от най-забележителните ѝ работи. Много ми харесва, че към този занаят може да се подхожда с много въображение.

Спомена железните банели, които, в представата на много дами, които никога не са носили корсет, са станали синоним на китайско мъчение. Толкова ли е болезнено?

Да, корсетът би могъл да бъде болезнен и да задушава, ако е прекален. Има много дизайнери, които обсесивно прекаляват в амбицията си да намалят женската талия, но когато това води до болка, аз намирам, че не е нормално, а още по-малко - красиво. Което, разбира се, не означава, че ако няма болка, няма и тънка талия, даже напротив.

Корсетите, които изработваме в ателието, правят изключително красива тънка талия и не водят до задушаване, въпреки че, признавам, веднъж по време на дълга проба на корсет от 18-ти век, самата аз тръгнах да припадам. Но той е най-агресивният модел - има най-голям брой банели и обикновено е съставен от около 4-5 различни пласта плат.

Настрана от корсетите, ти си известна и като едно от любимите момичета на Vintage Sofia. Освен че си модел, изработваш и красиви воалетки и други аксесоари. Би ли подсказала някой друг трик, с който една дама би могла да си докара атрактивен pin-up имидж в домашни условия?
Обожавам аксесоарите! Обичам да правя брошки и воалетки за удоволствие, разчитам изцяло на импровизацията. Необходими са само желание и въображение и всеки може да си прави собствени красиви неща - например една рокля ''демоде'' може да изживее ренесанса си чрез апликиране на красива дантела, ширит за левче от кинкалерията или пък, ако ѝ се пришие една от тези прелестни плетени якички, които всички ние имаме от баба и сме забутали в дъното на гардероба.

Повелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена Каралийска Повелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена Каралийска

Какво, по твоите собствени наблюдения, е на мода във Франция в момента?
Уличната мода в Париж е изненадващо еднообразна и неутрална, понякога ми се струва безлична, но никога не е безвкусна. Французите имат вроден усет и много приятен дискретен стил, на който се възхищавам. Но да си призная честно, според мен в стила им липсва темперамент и индивидуланост.

В Париж има разкошна атмосфера и красота, но за мен неговите улици не са подиум за интересни модни изяви.

Наистина звучи странно, отнесено за една от световните модни столици. И все пак, не може да няма някои определени течения, които властват на улицата в момента?
Високият ток не излиза от мода тук! От младите момичета до най-възрастните жени, от сутрин до вечер, понякога дори и карайки колело, те никога не свалят високите обувки! Не обичат да се гримират, рошави са и носят предимно ефирни рокли с плетен пуловер. За мен те са хибрид между умерен шик и хипи мода.

И като заговорихме за Париж, не мога да не те запитам – какво е времето в полунощ напоследък?
Времето в Париж в полунощ е наистина магическо... има специално усещане във въздуха, което много елегантно ти обещава да те забърка в приказни случки в замяна на изпуснатия последен транспорт. Среща те с интересни хора и неусетно те опиянява, докато загубиш представа за време. И всичко това на фона на невероятната архитектура и красивите светлини. Струва си да почакаш малко на стълбите.

Повелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена КаралийскаПовелителката на корсетитеЛичен архив: Пламена Каралийска

Разгледайте снимки от един работен ден в ателието на Беатрис Моро в галерията.

22 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.53
Srgjan Krstevski 30.09.2013|16:25
Тук мажете да си намерите и да Ви изработят по поръчка :-) https://www.facebook.com/pages/Sergio-by-Srgjan-Krstevski/130206033690145
52
Srgjan Krstevski 30.09.2013|16:23
Тук може до намерите :-) https://www.facebook.com/pages/Sergio-by-Srgjan-Krstevski/130206033690145
51
desislawa pawlewa 09.03.2012|17:59
едно време да, сега може просто да отскочи до кварталния фитнес
50
desislawa pawlewa 09.03.2012|17:59
живее си животчето в париж
49
Дария Божилова 09.03.2012|17:38
Момичето ги шие за театри.
48
Radina Ivaylova 09.03.2012|17:35
Снимковият материал е уникален! Удоволствие за окото. Винаги са ме радвали хора като Пламена, които блестят с таланта си.
47
Камелия Стефанова 09.03.2012|15:31
коресетите правят жената по-изящна
46
числото Фи 09.03.2012|15:31
не си падам по корсети
45
Margо Filipova 09.03.2012|14:46
няма как да останеш безразличен към нещо такова!
44
Margо Filipova 09.03.2012|14:45
наистина е така!
43
Анита Кралева 09.03.2012|14:29
много добра идея!
42
diva guska 09.03.2012|14:25
да , може само да се гордеем с нея
41
diva guska 09.03.2012|14:24
Браво ... успеха й е безспорен
40
Diana Nenova 09.03.2012|14:21
Една наистина успяла българка.
39
galia ivanova 09.03.2012|14:16
отиди и си купи :)
38
pateshki ustni 09.03.2012|14:14
дайте ми един корсет :)
37
vanya vaseva 09.03.2012|14:01
Мацките са хубави, но корсетът е гаден:)
36
Рени Чен 09.03.2012|13:57
Пламена е страхотна не само като дизайнер, но и като модел.
35
krenvirsh salamov 09.03.2012|13:54
корсета е много сексапилен за една жена :)
34
Полицейска палка 09.03.2012|13:31
не съм се замисляла затова
33
Полицейска палка 09.03.2012|13:31
в париж явно са на мода
32
Mer Zlatkova 09.03.2012|13:30
Ако не прекалява човек с желанието си по този начин да си извае фигурата ;)
31
Mer Zlatkova 09.03.2012|13:28
Създават уникални неща!
30
Яна Киркова 09.03.2012|13:15
По дискотеките ги има доста
29
Яна Киркова 09.03.2012|13:14
Обожавам корсети...много женствени и секси...мисля,че мъжете са луди по тях
28
malina petrowa 09.03.2012|12:03
ти колко си срещал такива?
27
malina petrowa 09.03.2012|12:03
ама живее в париж, браво
26
Асен Маврудиев 09.03.2012|11:56
Тия с връзките са трудни за събличане.....!Добре,че измислиха с копчета,че голяма мъка :)
25
Асен Маврудиев 09.03.2012|11:55
Жените с корсет изглеждат много женствени и привлекателни!
24
mihaela angelova 09.03.2012|11:54
обожавам корсети , много са секси :)
23
meglena kostova 09.03.2012|11:48
22
meglena kostova 09.03.2012|11:48
не бих си сложила корсет
21
vyara dimova 09.03.2012|10:54
20
vyara dimova 09.03.2012|10:53
Много са ми грозни на мен корсетите
19
iskra radeva 09.03.2012|10:02
за жалост така стои въпросът и с доста от моите любими дрешки
18
dani dimitrova 09.03.2012|09:17
Действително се връща модата от едно време, но корсетите наистина са хубаво нещо, правят талията тънка и елегантна и стоят много красиво.
17
Ariana Stamenova 09.03.2012|09:15
Много ми харесва как стоят корсетите, но пристягащият им ефект ми се отразява зле на корема иначе с най - голямо удоволствие бих ги носила.
16
Jasmin Petrova 09.03.2012|09:14
Това вече са хубави корсети, не като онези , закачени за тялото чрез пиърсинги, това е истинския добър корсет.
15
Виолета Донева 09.03.2012|09:13
във всичко има мода
14
Виолета Донева 09.03.2012|09:13
Обожавам корсетите...показват предимствата и скриват недостатъците
13
Daniela Gulubova 08.03.2012|18:10
нищо им няма, ако са ушити добре.
12
Daniela Gulubova 08.03.2012|18:07
много е трудно човек да си намери свестен корсет .
11
Daniela Gulubova 08.03.2012|17:59
и аз искам корсет!
10
nude disco 08.03.2012|16:59
и в това имало мода :)
9
задънена улица 08.03.2012|16:36
стилни са
8
София Павлова 08.03.2012|16:23
искааам пък, много искам!
7
Margо Filipova 08.03.2012|16:17
много са красиви наистина!
6
Margо Filipova 08.03.2012|16:17
Ретрото се завръща на мода! гледах в "Табу" по Нат Гео филм за вдна която си стесняваше талията с корсет!
5
Анита Кралева 08.03.2012|15:53
колко е мъничък?
4
Анита Кралева 08.03.2012|15:50
много е женствено, винаги съм искала да имам!
3
Steli Kamenova 08.03.2012|15:27
И аз ги харесвам, дори си купих един от H&M преди години... и вече ми е мъничък :(
2
hristina dobreva 08.03.2012|15:17
много ги харесвам,винаги съм искала да си имам един
1
Кристина Тодорова 08.03.2012|15:15
Корсетите наистина са може би най-женствената дреха. Харесвам ги, но са и малко вредни, поради което не ги нося.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти