Следващата спирка: "Шардоне"!

Долината на виното е слънчева, но далечна

Следващата спирка: "Шардоне"!

Спирка "Мерло". Или желаете да продължите до спирка "Шардоне"? А може би ще изберете романтичната "Розе"? Също така и самото возене може да е тематично – и според вкусовото предпочитание: вагон... и ордьоврите ще бъдат от класа.

Не, това не е част от нов театрален спектакъл, нито някаква игра на думи. Това може да е напълно реално преживяване в долината на виното Напа Вали (Napa Valley), в слънчева Калифорния.

Полета и хълмове с изрядно насадени и поддържани лозови насаждения, през които минават влакови релси. И всеки турист, жаден за винени приключения на духа, може да си вземе пакет, чрез който с бавна скорост да премине от едно вино на друго вино, от една чаша на друга чаша. Влакът през долината Напа пътува от стопанство на стопанство със спиране за почивка и дегустация. Изборът е ваш – обиколката може да трае и седмица.

Калифорнийската долина на виното е известна с относително малките си стопанства, които произвеждат, но не в индустриални количества. Всяко стопанство има свои предпочитания за вида вино и естествено марка, с която се гордее особено.

Повечето от стопанствата са организирали малък търговски център, в който на място всеки може си вземе чаша вино (или бутилка), която да изпие на масите в дворовете.

А дворовете – цветя, дървета, китни градини и пътечки с камъни. Всичко е арт и еко едновременно. В тази част на света на почит са естествените материали и аромати.

Уханието на изба, на дърво и вино, се усеща не само в избата на тези гостоприемни и по домашно уютни стопанства. Иначе, можете да слезете по стълбите и да разгледате – огромните бъчви, и по-малките бъчви, наредени в строг ред и по години. С точен надпис над канелката.

От някои бъчви може да си налеете директно. От други – не, защото виното отлежава за други, по-ароматни времена.

Достъпът е свободен, туристическият център предлага всичко – от паркинга, през магазина, където първо дегустирате, а след това купувате, до туристическата обиколка, която стига до самите лозя. В повечето от стопанствата функционират и малки мотели, където може да се нощува.

Там можете да усетите на собствения си перчем вятъра от перките за изсушаване на зрялото грозде след дъжд. Също можете да си отчупите грозд, стига да сте отишли до долината Напа в правилния сезон – зряло грозде и отлежало вино. Жълти хълмове, насечени от сочно зелени редове лози.

Статистиката сочи, че повече от 15 милиона души посещават долината годишно, из която може да се разходите виртуално благодарение на Peika.bg . Нищо не ви пречи обаче да помечтаете за реална обиколка на винения рай.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
vili deneva 21.12.2012|16:20
Достъпът е свободен, туристическият център предлага всичко – от паркинга, през магазина, където първо дегустирате, а след това купувате, до туристическата обиколка, която стига до самите лозя - да чудесно е наистина, но за сега далече от моите възможности.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти