Семейният терапевт споделя

Мая Манева
семеен терапевт

Кои са най-често срещаните проблеми на двойките и кой е начинът за тяхното преодоляване

Мая Манева е дипломиран семеен консултант, един от водещите специалисти в тази област в България. В своята работа тя е помогнала на стотици двойки да преминат през кризите в своя живот и да открият пътя към щастието.

Мая Манева е автор на книгата "Любовта в семейството", която представя уникална и авангардна визия за семейните отношения, отглеждането на децата и пътя към щастието.

Посещават ли българите семейни терапевти? Готови ли са да споделят?
Все по-често и мъже, и жени търсят помощ от специалисти за семейните си проблеми. Жените, като цяло, по-лесно говорят за личния си живот. Мъжете обикновено търсят помощ, когато има реална заплаха от разпад на семейството или ако съпругата е изневерила.

Какви са проблемите, които най-често споделят пациентите Ви?
Сред най-честите проблеми са изневяра, отчуждение, недобра комуникация по важни въпроси, намеса на родителите в живота на двойката, вербална и по-рядко физическа агресия, неудовлетворяващи сексуални отношения.

Колко време е необходимо на една двойка да съжителства заедно, преди да се появят проблемите между тях?
Често още от началото на една връзка има индикации за темите, които биха били източник на проблеми между двамата, но те не им отдават толкова голямо значение. Причината е, че все още страстта е по-силна от онова, което ги разделя. С увеличаване на ангажиментите, а заедно с тях и на стреса, нараства и вероятността от възникване на конфликти. Това се случва, защото повечето хора не успяват да запазят любовта в трудните моменти и различията взимат надмощие.

Важно е как партньорите общуват и взимат решения, дали зачитат мислите и преживяванията на другия.

За какво се карат двойките? Пари, ревност, деца?
Като цяло, не проблемите между мъжа и жената са определящи, а начинът, по който те се справят с тях. Всичко може да бъде повод за конфликти, ако считаме, че само нашето мнение е правилно.

Проблеми могат да възникнат заради различия от всякакъв характер – нивото на близост, начинът на взимане на решения, разпределението на ангажиментите, честотата на сексуалните контакти, начинът на харчене на парите, дори чистота и порядъка в дома.

По-важен от различията е въпросът как партньорите се справят с тях – дали се изслушват и разбират, или отхвърлят мнението на другия, когато то не съвпада с тяхното собствено.

Какво е мястото на изневярата сред проблемите на двойките?
Изневярата е чест повод двойката или единият от партньорите да търси помощ от специалист. Но самата изневяра не е причина за влошените взаимоотношения, а симптом. Тя изкарва наяве слабостите както в отношенията, така и във всеки един от партньорите.

А често срещано ли е домашното насилие?
Насилието, както и изневярата, не е причина, а следствие. По-често срещано е психическото насилие – обиди, различни форми на контрол. То, както и физическото насилие, в голяма степен е въпрос на наследен модел на изразяване на емоциите и на начина на справяне с трудностите в ежедневието.

За съжаление, често психическото насилие се приема като нещо нормално, неизбежно и хората се оставят на навиците си. Но обидите и стремежът към контрол са несъвместими с любовта и уважението и в този смисъл работят срещу връзката.

Кой е факторът, способен да върне искрата в една семейна връзка?
Загрижеността и интересът към партньора, желанието ни да разберем неговите тревоги и страхове, мечтите и желанията му.

Когато имаме разочарование и неудовлетворение от взаимоотношенията, обикновено обвиняваме другия. Ставаме критични, вместо да споделим какво ни тревожи, от какво имаме потребност и спираме да се интересуваме какво партньорът ни мисли и преживява. Така се отдалечаваме от позитивните емоции, които са ни свързали.

Какви съвети бихте дали на нашите читателки? Кои са грешките, които не бива да допускат във връзката си? А кои са нещата, които със сигурност трябва да направят?
Отношенията са огледало на нас самите. Чрез тях ние разбираме най-вече себе си. Ако не сме удовлетворени от връзката си с другите, е необходимо да разберем нашия принос за това, което се случва и да предприемем промяна в себе си. Тя неизбежно ще доведе и до промяна в отношението към нас. Когато се опитваме да променим другите, ние ставаме критични, обвиняващи, изискващи, а това е несъвместимо
с любовта. Ако искаме разбиране, грижа, подкрепа, интерес към нашия живот, е необходимо и ние да даваме същото.

Мая Манева
семеен терапевт
74 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
числото Фи 01.11.2012|14:03
"Всичко може да бъде повод за конфликти, ако считаме, че само нашето мнение е правилно. " - Така е , в една връзка е важно да се зачита мнението и желанията на другия, както и той да прави същото.
12
Ruslana Hristova 26.10.2012|13:57
Липсата на комуникация е пагубна за всяко семейство!
11
Slunceto Gree 26.10.2012|13:54
Понякога само това може да помогне да се запази едно семейство!
10
Gotinoto Choki 26.10.2012|13:45
Не знам дали има рецепта за успешна връзка... май няма!
9
Silvi Milenova 26.10.2012|13:42
Мисля, че напоследък стана модерно да се посещават специалисти!
8
Vanesa Apostolova 26.10.2012|13:29
Това е задължително условие за да имаш успешна връзка! Иначе не става!
7
Angela Ivanova 26.10.2012|11:06
Когато има компромиси връзката може да бъде спасена, но компромиси трябва да се правят и от двете страни, а не само от едната и да има взаимно разбиране.
6
Milena Tsenova 26.10.2012|08:50
мен най-много ме дразни в партньора ми това,че постоянно приема за чиста монета какви ли не безумни съвети от "приятелките си" и всичките са свързани с моето "добруване"...не мога да го науча,че нямам нужда от тяхното компетентно мнение
5
nevena angelova 25.10.2012|15:56
Загрижеността и интереса към партньора е решението на проблема и винаги трябва да се мисли позитивно...
4
monika mateva 25.10.2012|15:29
Самото познание за вътрешния свят на партньора си,е един от стълбовете на щастливите взаимоотношения. Доколко добре го познавате и как успявате да се възползвате от това познание, влияе върху качеството на взаимоотношенията.
3
Romina Aleksandrova 25.10.2012|15:18
Честно казано, приятно съм изненадана, че все родните двойки въобще търсят професионален съвет, имайки предвид че допреди това единствения такъв се приемаше от близки и познати... Хубаво е, когато в една връзка нещата, които дразнят единия или другия партньор се изчистват своевременно.
2
Кристина Тодорова 25.10.2012|13:12
Най-важна в добрата комуникация и разбира се способността и готовността и на двамата да правят компромиси в името на любовта и запазване на връзката/брака. Хубаво е, че има все повече хора, които се решават да потърсят помощ при специалист. Лошото е, че има все повече хора, които се разделят и не могат да надмогнат егото си в напълно преодолими ситуации.
1
Katy Russeva 25.10.2012|13:08
"Загрижеността и интересът към партньора, желанието ни да разберем неговите тревоги и страхове, мечтите и желанията му." - именно това е ключът според мен. В днешно време хората подхождат към връзките си с огромна доза егоизъм, не са склонни на компромиси и често вместо да се борят, просто си тръгват или си намират отдушник другаде.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти