Литотерапията - професионалната козметика, вдъхновена от силата на полускъпоценните камъни и минералите

Литотерапията - професионалната козметика, вдъхновена от  силата на полускъпоценните камъни и минералите

Литотерапията в професионалната козметика олицетворява силата и благотворното действие на полускъпоценните камъни и минерали. Регенерира и подмладява. Тя е цяла наука, която  все още e малко позната в България, но има все повече почитатели сред клиентите на високия клас козметика.

За разликата между различните минерали, вградени в козметичните продукти, спецификата на прилагане и неоспоримите ефекти за кожата, разказва Славянка Стойкова, управляващ мениджър на испанския бранд Skeyndor за България и консултант по професионални козметични терапии. 

Освен експерт в здравето и красотата, Славянка Стойкова и екипът ѝ отскоро консултират спа центрове на петзвездни хотели у нас, където изграждат цялостна спа концепция и създават по-добро изживяване и усещане за  благоденствие и релакс за клиента. 

Опишете каква точно е вашата най-нова активност, свързана с  консултантирането на луксозни спа центрове? 

Нашият фокус са четири- и петзвездни хотели и по-конкретно спа центровете им. В момента си партнираме с мениджмънта на около седем такива в цялата страна. Променяме процесите и нагласите в тази ниша. Целта ни е да създадем едно по-добро изживяване за крайните клиенти, което не повтаряме от център в център. Амбицията ни е да направим този бизнес по-печеливш, по-работещ, по-видим, по-привлекателен. По наши неофициални проучвания, близо 80% от хората, които пътуват до конкретен хотел, го избират заради спа центъра.

Какво правите конкретно по отношение на самите процедури, екипа, продуктите? 

Имаме два начина за работа с тези центрове. Единият е консултация за правилното и ефективно използване на продукти и процедури. Като тези, свързани с литотерапията, която е уникална за България. Друга интересна и подходяща за тези центрове процедура е фитотерапията, която включва изцяло растителни продукти - листа, цветове, корени, семена.  

Другият начин на работа е много по-комплексна работа. Структурираме "менюто” (предлаганите процедури) и изграждаме цялостна концепция за  представяне на спа центъра пред потребителите. Селектираме аромати, философия, усещане, авторски масажи. Залагаме на чиста, хубава структура, която включва и интересни неща, които да привлекат вниманието. Разбира се, всичко трябва да кореспондира с концепцията на хотела и на търговското предложение. Отделяме специално внимание и на обучения за екипа. 

Една от процедурите, които внедрявате в спа центровете е литотерапията, която не е много разпространена в България. Какво представлява тя? 

Литотерапията е цяла наука, но не е много добре позната в България, когато се отнася за професионална козметика. Първите, които започват да използват литотерапията - стрити полускъпоценни камъни в консистенцията на продуктите, са Bvlgari. Te откриват, че когато клиентите пробват бижута с различни полускъпоценни камъни, тяхното излъчване и състояние на духа се променя в зависимост от вида камък. 

Skeyndor са вторите, които влагат полускъпоценни камъни в своите спа серии. Не случайно линията се казва Spa Senses или Спа усещания. Това са бижута от природата, защото взетите от нея чисти съставки, носят нейната енергия и сила. Съответно това изживяване е изключително подходящо за  wellness услугите.

Кои са видовете полускъпоценни камъни, които най-често се използват в литотерапията?

Един от тях е хематит. Лечебните му свойства са познати още от древни времена - от времето на египтяните. Той има благотворен ефект върху кръвоносната система. Стимулира производството на колаген и зарастването на рани, регенерира кожата и действа антиейдж. В контеста на лятото, продуктите с хематит са много подходящи преди да се изложим на слънце, както и след това. Особено ако кожата е изгорена и е получила много свободни радикали, защото е богат и на антиоксиданти. Камъкът стимулира кръвообращението в тялото, както и възобновителните процеси. 

Действието на всеки скъпоценен или полускъпоценен камък и минерал, който е включен в продукт, е много по-активно, защото е микронизиран и прониква в кожата в дълбочина. Камъните балансират тялото, емоциите и нашата енергия.

Друг интересен продукт е пилингът с активен въглен и органична кал. Двата елемента са много полезни за детоксикирането на кожата. Активният въглен помага за пречистването, пилингът с  термални соли пък има оздравително действие върху кожата, но е подходящ преди летния сезон.  

За да обобщя за литотерапията, това е магия, която ни прави красиви и сияйни не само отвън, но и отвътре и ни връща към лечебната сила на природата. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay