Ритуалите за красота - ключът за изграждане на емоционална връзка с кожата

Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика L’ali®, разработена съвместно с експертите в областта на натуралните продукти от Болонския университет и в Лаборатория за натурални продукти - Тулуза, Франция. Разработката на холистичния бранд отнема близо 4 години и в работата участват независими международни консултанти от няколко континента.

Филантроп по душа, през последните 10 години той участва в редица благотворителни инициативи. Създател и радетел е на социално отговорния тип предприемачество. За него бизнесът е кауза.

Започва професионалната си кариера и пътя си в Москва, но след 2 години на стрес и интензивна градска реалност в 15 милионния мегаполис, решава да избере по-екологичния и спокоен живот в България.

Професионалният му опит включва сферата на инфраструктурното строителство в две от най-големи австрийски строителни компании, с проекти в България на обща стойност около 900 миллиона евро, включително до ниво финансов мениджър. Въпреки стабилната кариера в корпоративния свят, постепенно фокусът му се измества към здравословния начин на живот, съобразен както с грижата за човека, така и с грижата за околната среда.  

Вярва в концепцията, че вниманието към кожата и фокусът към ежедневните ритуали са съществена част от любовта към себе си, което е пряко свързано и с емоционалната интелигентност.

Задълбочава познанията си главно във връзката на емоциите с тялото и преминава през редица курсове за емоционална интелигентност. Интересите му включват здравословно хранене, спорт на открито, походи в планината, астрология, психология и други холистични и алтернативни практики.

От кога датират първите ритуали за красота? 

От незапомнени времена жените се подлагат на разкрасителни практики, за да изглеждат и да се чувстват красиви. Ритуалите датират от хилядолетия, а мистиката на някои от тях вдъхновява и до днес. Общото между всички тях е използването на силата на естествените съставки и натурални аромати.

Накратко за някои интересни практики от миналото.

В Египет, например, ритуалите са включвали рициново, сусамово масло и сапунена паста от глина и зехтин, която действала като лечебно средство за запазване младостта на кожата. В Индия  жените са обичали куркумата, която е антисептик, може да лекува и възстановява кожата, като я кара да сияе. Тя се е използвала и все още се използва като паста за лице в комбинация с розова вода или мляко. Доказано подмладява и подхранва кожата. На другия край на света - в Северна Америка, ритуалите за красота коренно се различават. Там са наблягали на използването на кални бани, които са включвали смесване на местната пепелява почва с топлите минерални води, бликнали в изворите. Тази процедура доказано омекотява и ексфолира кожата.

В миналото ритуалите за красота са използвали основно местни съставки, по разбираеми причини, но днес развитието на устойчивите технологии позволява да използваме даровете на Природата от целия свят по устойчив и безвреден начин за нас хората начин, но и безопасен и шадящ и околната среда – здравето на майката Земя.

Затова след дълги проучвания решихме да изберем 100% веган съставки, без глутен, без парабени, без силикони и без синтетични аромати и без тест върху животни, но пък с клинични тестове, доказан резултат и безопасни.

Защо имаме нужда от изпълняване на ритуали - полезни или по-скоро приятни?

Освен безспорно приятни, ежедневните ритуали в грижата за кожата са и изключителни важни за балансиране на връзката между състоянието на кожата ни и емоциите. Това е концепцията на Емоционалната козметика  L‘аli® Lab.  

За да бъдем щастливи, енергични и удовлетворени от живота си, трябва да създадем правилната рутина за себе си - сутрешен и вечерен ритуал, който включва ефективни и лесноизпълними практики, независимо от местоположението, средата и времето, с което разполагаме. Да разпределим правилно основните си ресурси – време, енергия и финанси, и да създадем условия за най-важните ни ежедневни нужди – детокс от натрупаните негативни влияния и съвременна реалност, създаване на творческа среда и възможност за зареждане с положителна енергия, условия за медитация, фокус и ефективна работа на мозъка, тялото и душата.

Най-важното е да си отделим онези 5 минути време, в което с максимално ясна нагласа да си подарим малко време, внимание и любов. Да създадем връзка със себе си, слушайки сигналите и езика на тялото ни, който непрестанно комуникира с нас. Кожата е отражение на комуникацията ни с външния свят. Тя е онзи мост, който свързва външната реалност с вътрешния ни свят – нашето Истинско Аз. Това са жизнено необходими практики, с които спираме непрестанния бяг на съвремието и режима "хамстер в колело" и се поглеждаме за малко отстрани. Това е и времето, в което създаваме ментален вакуум -  5 минутно мълчание за рестартиране.

Това кара ли ни да бъдем по-стриктни в използването на продукти за грижа?

Това, което може да ни позволи да бъдем по-стриктни в използването на продукти за грижа, е персоналната диагностика, която предлага и нашият бранд. Козметиката трябва да се основава винаги на потребностите на кожата в този момент. За жалост статистиката е стряскаща. Данни от изследване на Skin Trust Club, с жени между 27 и 47 годишна възраст, сочи, че 63% от тях не познават своята кожа и не разбират нуждите  ѝ. В същото време 85% от хората имат повишена чувствителност на кожата на лицето, а 70% – на друга част на тялото. Неправилно избраните продукти могат да причинят както повишена раздразнителност и парене, така и някои сериозни увреждания на кожата като акне, повишена дехидратация, прекомерно омазняване, дебалансиране на микробиома и силна чувствителност на кожата, а с времето и преждевременно стареене. Това води до емоционални сътресения, неувереност и липса на самочувствие в дългосрочен план.
Ритуалите съчетани за емоционална грижа, съчетани само с точните продукти са освен здраве и външна красота, така и здравословен минимализъм – по-малко разходи, по-малко замърсяване от свръхконсумация и повече емоционално здраве и увереност.

Повишават ли ритуалите самочувствието ни?

Внимателното спазване на ритуалите помага за регулирането на цялостния баланс в тялото ни. В съчетание с натурални съставки и леки естествени аромати от природата, се постига връзка между емоциите и благотворното състояние на кожата. Именно състоянието на кожата е едно от проявленията на стареенето, което е съществен фактор за самочувствието на съвременните жени. Емоционалната козметика L‘аli® Lab е иновация в натуралната козметика, защото използваме anti-pollution съставки, които да противодействат на ефектите от модерния начин на живот - фини прахови частици, замърсен въздух, UV стрес и не на последно място синята светлина, като резултат от дигиталното замърсяване. Синята светлина от заобикалящите ни екрани е "ускорител" на процеса на стареене на кожата.

Ние се борим с негативните последствия от съвременната реалност като създаваме добри практики не само в грижата за кожата и тялото, но и на холистично ниво преминаваме към ума, и духа чрез ритуалите и стимулирането на осъзнатия избор. За целта имаме разработен специализиран раздел в сайта, който дава научноподкрепена и зашитена информация на леснодостъпен и разбираем език, разголваме истината за козметиката, кожата, съставките, технологиите и емоциите. Посланието е  "Бъди информиран, бъди осъзнат", така се казва и блога ни.

В модата нещата се въртят и старите тенденции се връщат след години отново - така ли е и в ритуалите за красота?

Има една поговорка, че всичко Ново е добре забравеното старо. Това е така, но донякъде. Но всяко време има своя индивидуален отпечатък, носи своя дух. Дори да повторим модата от преди десетилетия или столетия, ще го направим с нов прочит. Това е и нашето послание, да бъдем автентични, т.е. натурални и естествени в поведението и изразяването на красотата си, така и съвременни, т.е. технологични, но по един устойчив начин, с грижа за Земята и Хората, т.е. средата около нас. Всеки оставя своята следа и не случайно се ражда или живее в определени географски ширини. Всеки има своята висша мисия и следа, която трябва да остави след себе си. Силно съм За хората да приемат, обикнат и изразят себе си по възможно най-конструктивния за това начин – чрез грижата за себе си и средата, в която живеят. 

Има ли задължителни елементи в ритуалите за красота в наши дни?

Грижата за кожата е грижа за нас самите.

С този ритуал ние си подаряваме нужното внимание и любов. От чисто психологическа гледна точка, смисълът на любов към себе си означава да се поставим на правилното място в средата, в която живеем и ни обкръжава, и по правилния начин. 

Всеки ден е едно ново начало.

Един наш ден символизира начина, по който най-вероятно ще изживеем остатък от живота си. Докато не променим този един ден – да живеем в СЕГА. И да се научим да живеем синергично чрез призмата на холистичния подход – в хармония със себе си и околната среда.

Сутрешната рутина е нова възможност.

Моментът, в който можем да направим осъзнатите промени и да създадем новия си живот, който предстои. Всеки ден е нов опит, за по-добър и усъвършенстван живот. Началото трябва да бъде на чисто, даващо нов фокус и повече конструктивна енергия. Затова и първата стъпка в рутината ни се нарича..

Стъпка 1: Детокс.

След сутрешния топъл душ и измивния продукт, е време да направим тонизиращ завършек с хладка, в началото, и прогресивно увеличавайки интензивността до студен душ.

На дневен ред са индивидуалните потребности на всеки от един от нас, и променящи се нужди на кожата в зависимост от начина на живот и други епигенетични фактори.

Стъпка 2: Специализирана грижа

..за дисбалансирана кожа и временните и индивидуалните несъвършества – селективни продукти за конкретни проблеми. И последната …

Трета стъпка: Защита и регенерация "отвътре-навън"

Време е за черешката на тортата - масажни движения с естествени аромати ще ни заредят с енергия и фокус на друго ниво за целия ден.

Защита от съвременните стресори - градско и дигитално замърсяване, и регенерация на принципа отвътре-навън, това значи да дадем нужната "храна" на организма, за да рестартира естествените си функции и да стимулира естествените си процеси на саморегенерация.

Вместо да дадем наготово колаген, еластин или хиалуронова киселина, ние подхранваме по специфичен метод - с клинично тествани натурални активни съставки, които създават условия на организма да задейства тези гениално заложени в нас системи и да увеличи способността си да произвежда всичко сам.

Вечер имаме нужда да детоксикираме тялото си от натрупания стрес, да изчистим тялото и мислите, да ги подготвим за възстановяването на силите за новия утрешен ден. Това е времето за преосмисляне на деня, за равносметка на свършеното, осъзнаване на грешките и мислено възнаграждаване за малките ежедневни успехи. Изборът на място и спокойна хармонична среда подсилват ефектите от ритуалите - специално кътче в спалнята, или баня с гледка към природата, за всеки е индивидуално. Нежни аромати на натурални продукти в синергия със себе си и природата.

Например за лице след използването на пухкава пяна, която нежно почиства кожата и не я изсушава, съдържа пребиотик, който подхранва естествения микробиом и подсилва естествените защитни функции на организма, ние създаваме здравословни предпоставки за самовъзстановяване с някой от маслените серуми или съвременни натурални кремове. Вечер се борим с последствията от синята светлина и дигиталното замърсяване, а денем създаваме защитен филм от градската реалност.

Максимата "по-малкото е повече" важи ли в ритуалите за красота?

Точните продукти са най-доброто решение.

Но изборът им е наистина предизвикателство. Целта ни е да предоставим холистичен каталог формулиран съчетавайкикорейската методология за деликатно наслояване на синергични, т.е. взаимоподсилващи се съставки, като след кратък процес на безплатна онлайн диагностика и персонализация създаваме индивидуална програма за всеки. Така се спестяват време, енергия и финансови средства, но най-вече спестяваме разочарованието да избереш грешки продукти, които да доведат до увреждане на кожата и преждевременно стареене. Нещо, което, разбира се, нито една жена не иска за себе си.

Какво смятате за така нашумелите 8 стъпки на корейската грижа за кожата?

Да, техните традиции са вдъхновение и за нас. Защото структурата на кожата на корейките изисква постепенно наслагване на съставки, вместо актуалните в Европа и Западния свят интензивни супер продукти с високо ниво на активност, които в дългосрочен план водят до повишена чувствителност и увреждане на кожата. Разликата в структурата между европейката и съвременната корейка ни дава възможност за по-голямо удобство при избора и формулирането на продуктите. Техните обичаи са обусловени от физиологични различия, но моделът, по който тази тяхна нужда налага създаването на ритуала е добър пример, който и ние използваме. Деликатното нанасяне на съставки, давайки време осъзнато с достатъчно време и по правилен начин съставките да достигнат до най-дълбоките слоеве. За разлика от европейския модел на бързо нанасяте на активно супер продукти. Които реално не съществуват и са само маркетинг трик. Нищо хубаво не се прави бързо.

Ролерът за лице, гуа ша и масажи - нещо приятно, полезно или напълно безсмислено?

Всяка кожа има своите индивидуални потребности. Ние всички сме различни и в това е красотата на света, в който живеем. Представете си всички да имахме еднакви характери и еднаква визия. Нещо, което мен лично много ме плаши като тенденция, която се развива в последните години – унификацията на визията при жените, а и не само. Масажите, упражненията за трениране на мускулатурата на лицето са полезни навици, с които трябва да не се прекалява и прибързва, но най-вече следва да слушаме езика на тялото, който ще ни съобщи, ако нещо не е в наша полза. Стига да се научим да го слушаме. Точно това и значи Емоционална козметична грижа.

Корейките използват по няколко пъти тонер в грижата за кожата правилно или прекалено?

Всеки тонер има своето предназначение. А то се обуслява от индивидуалнит епотребности и временни несъвършенства, които всеки от нас е възможно да има. В зависимост от етапа в живота си, през който преминава – акне, слоу-ейдж, анти-ейдж, или пък временен дисбаланс – дехидратирана, склонна към омазняване или с пигментни петна кожа, кожата ни се нужда от допълнителни сили, за да се върне към първоначално заложения в нея баланс, здраве и красота. Това при нас е и втора стъпка в ритуала – селективни продукти за специализирани потребности.

Double cleansing (двойно почистване) - да или не?

Чудесен автентичен начин със съвременен прочит. Почистващо масло и мицеларна вода или пяна. Това предлагаме и ние, защото е чудесна алтернатива на синтетичните продукти за дегримиране. Силно ЗА!

Каква е перфектната сутрешна и вечерна рутина за трите типа кожа?

Независимо от типа кожа, на първо място трябва да включим детокс. Кожата е най-големият ни орган и чрез нея ние се прочистваме от натрупаните в организма токсини. Всеки ден трупаме нови и нови. Като една чаша, с отворено гърло, в която вали. Това е средата, в която живеем и тя не е чиста и хармонична.

В днешно време, само за 30 дни, тялото ни е изложено на повече токсични химикали и стрес, отколкото телата на нашите баби и дядовци за целия им живот. Сред неблагоприятните фактори са микроорганизми, изгорели газове, фини прахови частици и слънчеви лъчи, дразнещите вещества в синтетичните козметичните продукти.

Ежедневна пълноценна хидратация, спорт, дихателни практики и сауна са едни от активните начини за детокс чрез потене. Важно е натрупаните в кожата токсини да бъдат почистени с деликатни натурални измивни продукти ежедневно. Следваща задължителна стъпка е възстановяването. Независимо от това, дали започвате или приключвате деня, е важно да си създадете време за почивка и регенерация. Идея за сутрешния си ритуал – поставете аларма 15-20 минути по-рано, за да имате време да се пробудите спокойно, да не скачате от леглото веднага, за да се събере в едно физическото и емоционалното ви тяло и да не загубите енергията си още с началото на деня.

За вечерния си ритуал, можете да се отпуснете във вана с топла вода, да прочетете книга или да послушате успокояваща музика. Избягвайки дигитални устройства, силна светлина и шумна музика, вие подготвяте тялото и ума си за един от най-важните процеси в ежедневния му ритъм – времето за самовъзстановяване на принципа "отвътре-навън".

Хидратацията също е задължителен елемент от ежедневната ни рутина: Важно е да пиете достатъчно вода през целия ден.  Доказано е, че ако тялото ни се дехидратира с 1%, то ефективността на умствената ни дейност намалява с до 20%.

За сутрешния си ритуал, можете да започнете деня с чаша топла вода с лимон, която ще ви даде енергия за целия ден. За вечерния си ритуал, можете да изпиете чаша гореща вода или релаксиращ чай, който ще ви помогне да се отпуснете и да настроите организма си към почивка.

На последно място, но не и по важност, е правилното хранене. То играе много важна роля в грижата за себе си. Опитайте се да се храните здравословно с храни, които ви дават енергия и са лесноусвоими. За сутрешния си ритуал, можете да приготвите лека здравословна закуска, като ябълка и масло от бадеми, която ще ви даде енергия за целия ден. За вечерния си ритуал, можете да си приготвите лека вечеря, като печена риба с гарнитура от зеленчуци.

Най-полезният ритуал за красота е...?

Най-важното правило, което трябва да осъзнаем е силата на търпението и малките крачки всеки ден.

Всяка практика трябва да ни носи наслада, и да не се асоциира със стрес, стоицизъм или лишения. Според Законът на 3-те П – постепенно, постоянно, последователно, най-краткият път към промяната е постоянството. Аз бих добавил, че ни е дадено достатъчно време да постигнем всяка една цел, стига да и отделяме от 5 в началото до 30 мин в последствие, НО всеки ден. И най-вече, животът трябва да се живее красиво, и с удоволствие. Затова създавайте своите ритуали в красива и естетична атмосфера, така при мисълта, че трябва да направите нещо полезно за себе си, вместо свит стомах, на лицето ви ще се появи усмивка.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay