Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Интервю с бизнес дамата, превърнала ВУЗФ в най-успешното висше учебно заведение в България

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Детелина Смилкова е вицепрезидент на първото в България частно специализирано висше училище в областта на застраховането, финансите, социалното осигуряване, мениджмънта и маркетинга – ВУЗФ. Занимавала се е дълго време със собствен бизнес, била е съветник на двама министри на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на "Капман Грийн Енерджи Фонд" (Capman Green Energy Fond).

Тя е специалист по управление на проекти и иновации в организацията. В продължение на години е председател на "Бизнес Лейди Клуб България". Носител е на множество награди, от които последната е "Бизнес дама на годината за 2014”.

Детелина Смилкова на шега преди осем години се залавя със задачата да помага на университета, но не след дълго намира своето призвание в образованието. Първоначално интересът й е продиктуван от желанието да разбере как работи едно висше училище от гледна точка на бизнеса. Изненадата й е голяма, когато открива, че има толкова много хора, които имат много добро финансово състояние, които не инвестират в образование.

Как възникна любовта Ви към образованието?
Попадайки във ВУЗФ, не исках да чета никакви правилници и разпореждания, защото това би ме накарало веднага да кажа "Не, това не може да се случи”. Тази нагласа ми помогна да докажа, че наистина трябва нещо да се промени в образователната система. Неслучайно сменихме изцяло мениджмънта на университета с млади хора, които не са завършили висшето си образование в България, а имат нов начин на мислене.

Ние сме единственият университет, който има Британска акредитация. Преподавателите са нашата дългосрочна задача, върху която непрекъснато работим. Партньорството ни с университета в Шефилд е изключително ценно и няма да скрия, че използваме тяхно ноу хау и подход на работа. Най-ценният опит, който сме придобили от тях, е необходимостта да знаем какво е научил студентът след всеки учебен семестър.

Правим цялостна оценка на всичко, като започнем от учебния план и стигнем до преподавателите. Компромиси не допускаме! В университета сме не само администратори, но и мениджъри. Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива.

Кое е по-сериозното предизвикателство: да изградиш успешен бизнес или висше учебно заведение?
Да изградиш успешен бизнес е много лесно, изключително бързо и видимо. За да изградиш висше учебно заведение се изисква много години труд, правилна нагласа, подход и най-вече планиране. Първо, защото поставяш началото на процес, с който завърташ колелото, което отнема минимум пет години.

Често с колегите тук се шегуваме, че сме като "доменна пещ” - запалиш ли я веднъж, не можеш да я изгасиш. Първите години в университета, от бизнес гледна точка, всичко е свързано само с инвестиране: в преподаватели, инфраструктура и база. Дори на 13-тата година на мен все още не ми се вярва, че сме постигнали това, което днес е факт.

Неведнъж сте апелирали към промяна на образователната система в България. Кои от тези промени са вече факт?
Ние сме като "Бялата лястовица”. Казвала съм често, че ако трябва да променяме нещо в "Закона за висшето образование”, направо бих го изхвърлила. Не да се поправя, а да се направи чисто нов адекватен закон.

Имайте предвид, че докато университетите и хората, които се занимават с образование, не осъзнаят, че има нови двигатели на развитие, като глобализацията, онлайн ресурсите и навлизащите информационни технологии - нещата няма да се променят. Ако не приемат различния тип на финансиране и не проумеят, че не студентите трябва да се съобразяват с това, което те предлагат, а ние трябва да имаме отговорността и грижата за това, то много от университетите ще си отидат. Бизнес средата е определяща - търсене и предлагане.

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

ВУЗФ е място, на което бизнеса, иновациите и желанието към постигане на съвършенство са водещи. На какво ново сте заложили за тази учебна година?
Няколко са нещата, на които сме заложили за тази година. В България никой не обучава в продажби, а няма компания, която да не продава. Поканих един от гурутата в света - Гранд Кардон, който е консултант на най-големите компании в Америка. Той пристига на 14 май на семинар.

С него за първи път правим съвместна програма и ще представим новия интерактивен подход на обучение, на който ще залагаме все повече в бъдеще. Ще включим видео лекции и фасилитатори, защото за нас е изключително важно студентите ни да умеят да анализират информацията, да мислят и взимат правилни решения.

И всъщност тук ще се решават конкретни казуси, което например ще бъде заложено в магистратура по "Продажби и бизнес финанси”. Подобряваме обучението и по счетоводство. Залагаме на специалност за магистратура "Бизнес анализ и ERP решения” или "Счетоводно - финансово управление на бизнес процеси” и по този начин внедряваме технологията в икономиката.

Сериозна специалност е и "Бизнес мениджмънт и технологии”, затова смятаме че е изключително важно нашите студенти да знаят как да боравят с технологичните финансови модули, защото утре как ще управляват в качеството си на финансови директори или счетоводители? В последно време наблюдаваме все по-често, че към нас се обръщат компании, които не са доволни от магистратурите на техните служители. Идват с конкретно предложение за партньорство. Искат да изградим съвместни магистратури с цел усъвършенстване на техния личен персонал.

Кажете на родителите защо ВУЗФ е правилното училище за техните деца?
Ние сме Университетът на бъдещето! За нас в центъра на вниманието е студентът, а не преподавателят. Ученици от 12 клас ми се оплакват, че в много от университетите не позволяват да се изразява лично мнение. При нас го поощряваме! Студентите могат да бъдат различни. И тук не става въпрос за малките групи, за личното отношение, за личния подход на преподаване и затова, че преподавателите са задължени по време на почивките да бъдат заедно със студентите.

Нашата философия е, че бакалаврите трябва да общуват в почивката с преподавателите си, защото те се учат на пример, изграждат характер, който е изключително важен в реалния живот. Ние вярваме и залагаме на стратегията, че преподавател и студент трябва да работят заедно, за да достигнат до съвършенството, което е необходимо на всеки специалист в бизнеса.

Другият сериозен плюс е, че по-голяма част от нашите преподаватели са хора от практиката. Залагаме също така на интерактивното обучение, психологията, коучинга, модерната бизнескомуникация и невербална бизнескомуникация. Истината е, че трябва да сме динамични, каквото е и самото време. Имайте предвид, че тази учебна програма след по-малко от 5 години вече ще бъде различна, заради потребностите на бизнес средата.

Студентите ни имат достъп до глобална мрежа, могат да контактуват и с техни връстници, особено в Шефилдската програма. Неслучайно и учебният ни план е много различен. Следваме нуждите на пазара! И най-големият ни успех е, че ние нямаме безработен студент. Дори имаме компании, които очакват нашите студенти да завършат образованието си, за да ги вземат на работа.

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Какво мислите за ситуацията в България?
Чувам безкрайно критични мнения. Например онзи ден бях на конференция с най-добрите бизнесмени от Израел. И когато слушах тяхната презентация за България, определено си промених мисленето. Извадиха силни доводи за позитивите в страната ни: ниски такси, нямаме война като при тях, нямаме 50% пустиня като при тях, нямаме съседи от всички страни, които да са враждебно настроени, имаме голям ръст на софтуерното инженерство, което не оценяваме, а то дърпа икономиката ни напред. Споделиха също, че не инвестират в България, защото няма правила, съдебна система и има сериозна бюрокрация.

Лично аз смятам, че докато мрънкаме и се примиряваме, че сме такива, каквито сме, няма как нещата в България да се променят. Не смятам, че емиграцията е нещо негативно - напротив, хората по-този начин имат възможност да разширяват знанията си и да трупат още опит, който в перспектива ще приложат тук на местна почва. Децата на много мои познати, които се учиха в чужбина, започват да се връщат.

Носителка сте на множество награди. Коя от тях Ви е най-скъпа?
Най-скъпа ми е "Годишна награда от ВУЗФ” връчена ми от колегите. Колективът ни е изключително сплотен. Държа да няма интригантство, да няма напрежение и да съществува една спокойна атмосфера на работа. И това се усеща още с влизането в университета, така че наградите ми идват от колегите и от семейството.

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Участвате в не една благотворителна инициатива с кауза, какви са причините?
Не можем да бъдем безразлични към това, което се случва и ни заобикаля в ежедневието, защото никой не е застрахован. Ние така възпитаваме и студентите, които също много активно се включват във всякакъв вид инициативи. Съвсем скоро дори дадохме шанс на три деца сираци. Не можете да си представите каква радост им донесохме, защото им дадохме възможност за един различен начин на живот.

Как съчетавате всички свои ангажименти с личния си живот?
Претендирам, че съм изключително добре организирана. Държа на правилата, така че всеки да си знае ангажиментите в работния колектив. По същия начин действам и вкъщи, което ми помага изключително много да съчетая служебното с личното. Според мен е въпрос на желание и приоритети. Освен това имам един принцип: "От понеделник до петък принадлежа на работата си, а в събота и неделя - на семейството си.”

Как възприема натовареността Ви вашето семейство?
Свикнали са и ме подкрепят. Много ми е приятно, когато те присъстват на мои събития. Усещам се пълноценна, защото ме даряват с голяма любов.

Майка съм на две дъщери, като голямата вече е омъжена. До известна степен ми е изключително трудно, защото преживявам душевен катарзис. Правя необходимите усилия да се обаждам по-малко по телефона на дъщеря си, да не се бъркам, да не давам много акъл. Опитвам се да разбирам, че те вече са отделно семейство, имат свой живот и свой път.

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Какви знания и умения възпитахте в своите деца?
Толкова се е променила ценностната система, че понякога се чудя дали е толкова полезно това, на което съм ги научила. Те доста приличат на мен и на моя съпруг. Отговорни и дисциплинирани са, с уговорката че не съм сигурна дали това е толкова хубаво. Добри хора са, отзивчиви са и състрадателни, дори повече отколкото трябва.

Тръгнаха ли по Вашите стъпки?
За малката още нищо не мога да кажа - амбициозна и сериозна е. Голямата дъщеря се занимава с маркетинг и толкова много прилича на мен, че моя приятелка я разпознала само по начина, по който е водила презентация на една конференция.

Как разпускате от забързаното ежедневие?
Имам си хоби, открих го преди една година. Уникално е и промени живота ми. Всички проблеми, като здравословни неразположения, изчезнаха като с магическа пръчка.

Танцувам латино танци, дори участвам вече в някои събития. Представям се прекрасно и най-хубавото е, че всички приятели около мен ме подкрепят. Изненадвам ги с бързото си напредване в тази област, като имате предвид, че никога преди това не съм се занимавала с танци. Чувството е невероятно, защото, когато ходя на танци, аз медитирам, релаксирам и съм сякаш в друга вселена. Музиката толкова много ме разтоварва, че след това отново се чувствам заредена и готова за работа.

Чисто по женски - имате ли си любими занимания?
Да, аз казах, че съм организирана и всичко е по програма. Във ВУЗФ редовно идва масажист за преподаватели, студенти, за президента на университета и за мен. Успявам, разбира се, чисто по женски, да се поглезя и в съботно-неделните дни.

Как поддържате добра форма, само с танци ли?
Да, само с танци и водя здравословен начин на живот. Съобразявам се с какво се храня, кога и колко. Спазвам стриктен режим за закуска, обяд и вечеря. Обикновено залагам на обилен обяд и оскъдни ранни вечери.

За един период от време цялото семейство изключихме глутена и се оказа, че се чувстваме значително по-добре. Наблягахме повече на ориз и картофи и никакви тестени продукти. Понякога правя детокс програми. Сутрин задължително закусвам. Оставям си достатъчно време за пълноценен отдих със семейството и положителни емоции с приятели, защото така се зареждам за началото на новата работна седмица.

Детелина Смилкова: “Университетите не са корпорации, но трябва да се управляват като такива!”

Вярна ли е сентенцията, че "Мъжете се страхуват от силни и успели жени”?
Мъжете харесват силните и успели жени, но не си го признават. Установила съм, че когато си по-мек и по-спокоен, ти си по-силен, защото когато си твърд, ти се противопоставяш на удара, а когато си мек - няма как да те пробият. Дипломацията е изключително важна за всяка жена.

17 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay