Лоредана Каната: "Често благодаря на себе си, че останах вярна на мечтата си"

Лоредана Каната: "Често благодаря на себе си, че останах вярна на мечтата си"

Лоредана Каната е родена през 1975 г. в Сицилия. Тя е актриса и режисьор, известна най-вече с участията си във филмите "Кърва сянка" на Давид Джованони, "Не е истина, но аз вярвам" на Стефано Анселми, "Неапол във воали" на Ферзан Йозпетек и "Младост" на Паоло Сорентино. Изпълнява главната роля във филма "Беше удоволствие", режисиран от самата нея. Има участия в много телевизионни проекти, в т.ч. в популярния италиански сериал "Сицилиански роман".

Лоредана Каната е член на журито на тазгодишното издание на CineLibri.

Прочетете какво разказа Лоредана пред jenite.bg за актьорството, работата на режисьора и кариерата си като цяло...

Здравейте, Лоредана, можете ли да ни разкажете малко повече за себе си?

Аз съм актриса от 20 години. Мечтаех да стана актриса от 7-годишна. Сега също работя като режисьор. Освен това съм активист и се боря за правата на жените, природата и животните от много години. Благодарение на работата си, мога да достигна до повече хора, което е страхотно.

Вие сте актриса и режисьор. Коя роля ви харесва повече?

Определено работата на режисьор. Обичам тази работа, защото като режисьор можеш да бъдеш по-креативен, а когато си актьор, някой ти казва какво да правиш. Режисьорската работа е по-зареждаща. Много е странно, че все още изключително малко жени работят като режисьори. Това е работа, която предимно се върши от мъже. Може би съм малко уморена от това да бъда актриса. Уморена съм от това някой да ми казва как да направя косата си. Уморена съм от това да бъда някой друг. Искам да бъда себе си. Искам да изразя себе си, а актьорството не позволява да изразиш себе си напълно. Искам повече свобода.

Как решихте да станете актриса?

Това беше детската ми мечта. Като дете намерих малка снимка на Мерилин Монро и просто се влюбих. Сякаш разпознах нещо в нея. Все още пазя тази снимка и именно тя ме накара да започна да мечтая да стана актриса. Разбира се, родителите ми и още много хора ми казаха, че е невъзможно и че никога няма да се случи. Но аз вярвах в мечтата си и си казах "Искам да опитам". Така че не им повярвах, а повярвах в себе си. Казах си "Щом има хора, които са успели, значи и аз мога да го направя." Често благодаря на себе си, че останах вярна на мечтата си и на собствените си разбирания, а не повярвах на хората, които ми казваха, че ще се проваля.

Вашата кариера започва в театъра. Как решихте да започнете да се снимате във филми и телевизионни продукции?

Когато си актьор, не винаги "решаваш". Просто приемаш ролите, които ти предлагат. Вече след време, понякога можеш да кажеш "Не искам да изиграя тази роля". Но е много трудно да намериш работа, така че не винаги можеш да си подбираш ролите. Театърът е специален за мен, тъй като имам монолог на Мерилин Монро, който аз съм написала, изиграла и режисирала.

Има ли предложение за роля, което категорично сте отказали?

Да. Беше полицейски телевизионен сериал. В Италия има полиция, която се занимава с финансови престъпления. И бедните, и богатите хора се страхуват от тази полиция. И аз казах "Не искам да играя такава роля, не мисля, че на хората ще им хареса."

Какви емоции ви носят киното и театъра?

Зависи от героят. Понякога може да бъде наистина скучно да играеш някоя роля. В други случаи може да бъде невероятно. Когато имаш интересна роля и я изиграеш добре, когато се прибереш вкъщи след това се чувстваш удовлетворен. Но когато трябва да играя човек, който е депресиран и тъжен, винаги си мисля "О, боже, трябва да стресирам себе си и да разруша вътрешния си мир" и това не ми допада. Но е прекрасно, когато работиш по филм, който ще вдъхнови хората. Накрая разбираш, че определено си е струвало да разрушиш вътрешния си мир.

Коя е любимата Ви роля?

Най-красивата роля за мен е тази на Мерилин Монро в монолога, който самата аз написах. За да го създада, използвах нещата, които самата Мерилин е казвала за себе си. Това беше начин да покажа дълбините на душата на това нежно същество и монологът е наистина специален за мен.
 
С какви предизвикателства се сблъскахте през кариерата си?

Аз съм свободна жена и активист и тези неща не винаги се приемат добре от системата. Не обичам да ходя на партита и на подобни места. Предизвикателството беше да оставя тази страна от кариерата си, тъй като в тази професия трябва да познаваш хора и да имаш много контакти.

Какво мислите за CineLibri? Харесва ли ви концепцията на фестивала?

О, да, обичам идеята. Нивото на филмите е много високо, те са толкова красиви и добре направени. Харесва ми организацията и съм много щастлива, че мога да контактувам с толкова прекрасни хора. Освен това, за мен е истинска чест, че съм част от фестивала и то като член на журито.

За пръв път ли сте в България?

Не, била съм тук много пъти. Дори работех в България през 2001 година. Участвах в италиански сериал, заедно със Стефан Данаилов и много други невероятни актьори. Но последният път, в който съм посещавала България, беше през 2009, така че беше време да се върна.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Активизъм. Това е нещото, което правя през повечето време. Също така обичам да пътувам, но съм много заета и почти не ходя на почивки. По-скоро пътувам, за да свърша нещо, по работа. Освен това обичам просто да релаксирам. Не съм си почивала от години...

Какво можете да посъветвате младите актьори? Какво е нужно, за да станат успешни актьори, като Вас?

Не се страхувайте да мечтаете, представяйте си, че играете страхотни роли. Защото всичко, което си представяте и което желаете силно, е по-вероятно да се случи. Също така трябва да учите много. Това е важно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay