Безценни съвети от най-известния успокоител на бебета

д-р Харви Карп
педиатър

Д-р Харви Карп споделя част от опита и възгледите си

Всеки родител иска детето му да е щастливо и спокойно, но понякога това състояние на духа е мираж. Майките и татковците всячески опитват да успокоят и да угодят на своите малчугани, но уви. Много често комуникацията с малките превръща живота на семейството в ад.

Конфликтите изнервят родителите, което пък може да доведе до насилствени прояви към детето. Именно заради проблемите, произтичащи от неправилното общуване, вчера, 30 май бе организирана конференция на тема "Единна политика за превенция на насилието над деца”. На нея представители на неправителствения сектор и специалисти в областта на детското здраве се срещнаха с д-р Харви Карп. Той е известен с техниките си за успокояване на деца и обмени опит с участниците в събитието.

Екипът на Jenite.bg също посети тази конференция и дори успя да си поговори лично със световноизвестния лекар. Според него домашното насилие, разводът, алкохолизмът, побоят над майката - всички травми, които лично или косвено преживява едно дете през първите 3-4 години от живота си, влияят на бъдещото му здраве.

Стресът, който застига малчуганите в семейната среда, ги прави уязвими към редица други проблеми като бременност в ранна възраст, затлъстяване, злоупотреба с алкохол и наркотици, опит за самоубийство.

Д-р Харви Карп смята, че трябва да се инвестира в превенция на лошите детски изживявания посредством информиране на самите родители. Според него много по-скъпи и неефективни са действията, предприети с цел промяна на тийнейджърите, които вече са преминали през неприятен период и са склонни към прояви, следствие от него.

Специалистът казва още, че никой родител не иска да удря и вика на детето си. Ала за да не следва първосигналните си импулси за реакция, той се нуждае от пример по какъв друг начин би могъл да действа.

Безценни съвети от най-известния успокоител на бебетаСдружение "Бебе и дете"

Ето защо е важно простите техники, описвани от д-р Карп, да достигнат до максимален брой хора. Когато родителите отговарят на нуждите на детето, те са успешни. Инвестицията в подобряването на връзката между деца и родители пък ще доведе до по-малки разходи за здравна и дори съдебна система.

Възгледите на световноизвестния лекар са ясно аргументирани. Детето има нужда от три основни неща:

1. Да бъде нахранено. Семействата вече разполагат с достатъчно информация и полезни съвети по тази тема.

2. Да бъде успокоен плачът му.

3. Да се наспи.

Лишаването от сън едно време е било използвано като похват за мъчение. Когато детето не може да заспи и не спира да плаче, сънят на родителите му също е нарушен. Това води до понижаване на продуктивността им на работното място, което съответно ги изнервя допълнително. Ако са пушачи, започват да палят все по-често цигара и вредят на здравето си. Намалената концентрация заради липсата на сън пък води до по-голям риск от катастрофа.

Всички тези проблеми биха могли дотолкова да разстроят неопитния родител, че да се стигне до домашно насилие или депресия, които се отразяват върху здравето и на детето, и на родителите.

Важно е да се работи за превенция на насилието. Щастливите родители отглеждат щастливи деца, а постоянното чувство за безизходица може да остане в миналото. Ето какво още сподели д-р Харви Карп с Jenite.bg:

Трудно ли ви е, като родител, да прилагате своите методи?
Тези методи са всъщност лесни за прилагане, те просто изискват възможност да бъдат изучени. Ето защо ги преподавам и чрез видео - когато видиш как се прави, е все едно да се научиш да си връзваш обувките. С малко практика ставаш много добър.Какво прави един родител лош?

Лош родител? Родителството е умение, което изисква любов и малко опит. Лошите родители са без никакъв опит, подложени на такъв натиск, че не са в състояние да изразят любовта си. Твърде стресирани са.

Надявам се, че чрез работата си им помагам да се справят с част от този стрес. Не можем да се преборим с бедността, нито с болестите. Но можем да подобрим комуникацията, за да има по-малко крясъци и гняв в едно семейство.

Как можем да се справим с влиянието на хората извън семейството - всички, които искат да са полезни, но всъщност пречат на възпитанието на децата?
Роднините и семейството могат и да са ни много полезни, затова трябва да бъдем дипломатични. Да се усмихваме и да казваме: "Благодаря!”.

Ала нашите родители и съседи са имали правото да избират какъв живот да водят. Ето защо можем без право на възражение да им кажем: "Благодаря ти за съвета! Но аз трябва да взимам решенията, които касаят мен, точно както и ти си правил(а) преди.”

Как да обясним на детето си, че не трябва да прави или притежава всичко, което връстниците му правят или притежават?
Най-успешният подход включва признаване на въпросното желание. Затова не започвайте с "Не!”, а с "Да!”. "Добре, ти искаш това нещо” или "Да, разбира се, това би било забавно.” По този начин проявявате съчувствие към детето. След което му обяснявате и своята реалност: "Виж, в живота всеки знае, че има хиляди неща, които искаме, но няма да получим.”

Можем да живеем с това. Но нещата, без които не можем да живеем, са любовта, уважението и разбирането на хората, които обичаме.

"Разбира се, че искаш тази рокля, обувки или игра - иска ми се да можех да ти дам сто такива, защото знам, колко много ще ти хареса. В момента обаче нямаме пари за това, но нека се опитаме да измислим начин, за да го направим в бъдещ момент.”

Няма проблем да не получиш нещо, ако имаш любовта и разбирането на хората в семейството си.

Една от ключовите грешки, които всеки допуска като родител: не трябва да крещим на разстроено дете. Ако обаче кажем "Разбирам, че ти е трудно”, пак не установяваме емоционална връзка с него.

Важни са не само думите, а и невербалната комуникация, изразяваща се в жестове и мимики.

Замислете се как комуникирате с детето си, когато е щастливо! Със сигурност залагате на елементарната комуникация - с кратки фрази, повторени 5-6 пъти и придружени от мимики. "Браво на теб, браво, супер!” например.

Когато дете до 2-годишна възраст е нещастно, трябва да се прилага същия подход. Той работи много добре с малките деца и е много по-ефективен от крясъците.

За още съвети, които ще ви направят по-щастливи родители, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

д-р Харви Карп
педиатър
34 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.15
Daniela Gulubova 03.06.2013|11:41
много полезно за лесно изнервящи се майки.
14
vyara dimova 31.05.2013|19:40
Добри съвети!
13
stefaniika koleva 31.05.2013|16:34
Много полезни съвети.
12
maria manolova 31.05.2013|14:41
вярно са безценни
11
ekaterina tsoneva 31.05.2013|14:16
много важни и полезни съвети
10
ilka ilchewa 31.05.2013|13:55
полезен материал, важен
9
Надя Богданова 31.05.2013|13:42
Много аргументирано се изказва.
8
Надя Богданова 31.05.2013|13:38
Това направо беше невероятно,как уви бебчето като в пашкул.
7
София Павлова 31.05.2013|12:10
Даже има и план стъпка по стъпка!
6
viki todorova 31.05.2013|12:02
Интересни и полезни съвети.
5
Angela Ivanova 31.05.2013|12:01
Така е, децата не трябва да бъдат възпитавани и наказвани с крясъци и бой, този метод е отживелица, с децата над 4-5 годишна възраст трябва да се разговаря като с възрастен и най-важното е да имаме правилен подход.
4
Margо Filipova 31.05.2013|11:57
Замислете се как комуникирате с детето си, когато е щастливо! Със сигурност залагате на елементарната комуникация - с кратки фрази, повторени 5-6 пъти и придружени от мимики. "Браво на теб, браво, супер!” например. Това е наистина чудесен съвет!
3
Моника Катева 31.05.2013|11:51
за лична консултация сигурно ще им дойде скъп :Р
2
Анита Кралева 31.05.2013|11:44
Вече и такъв човек ли има. Ще го препоръчам на съседите си!
1
Виличка Лъжичкова 31.05.2013|11:43
Брей, не съм се замисляла за тези неща :)
- Мамо, всичко си изядох!- Ето затова синко, искаме да живееш отделно.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти