Евгени Будинов: Без родова памет сме обречени на елементарност!

Едно интервю за рода, бащинството и изкуството

Евгени Будинов: Без родова памет сме обречени на елементарност!

Срещам се с актьора Евгени Будинов в едно кафе на бул. "Мадрид" - срещу Малък градски театър "Зад канала”. Пристига навреме. Носи раница, таблет и широка усмивка. Екранът на таблета още свети и виждам началото на есето на Христо Ботев "Излечима ли е нашата болест”.

Будинов става известен на широката публика с участието си в театралното представление "Хъшове”, с ролята си на Гецата в "Корпус за бързо реагиране"- 1 и 2, и превъплъщението си в Кирчо от сериала "Етажна собственост”. Днес обаче ще си говорим за значението на родовата памет, радостта от бащинството, актьорството и непреходните ценности.

- Фамилията Будинов е много интересна. От къде произхожда?


- И за мен е много интересна. Аз съм родом от Банкя. Много си обичам града. Ако не бях актьор, щях да живея там. Дядо ми обаче (от страната на баща ми) е дошъл от Одрин, когато българите са били изгонени от турците. Българите, които са останали там, са били изклани, за това моите предци са избягали. За дядо ми знам, че е бил ратай, много добър и работлив човек. В малко по-ново време знам за ген. Петър Будинов. Даже има негов паметник в Банкя. Имаме и един министър – Иван Будинов. Голяма фамилия сме!

- Родът и семейството ли са на върха на ценностната ти система?


- Да, много е важно да знаеш откъде си тръгнал, за да можеш да стигнеш по-далеч. Важно е да има на какво да стъпиш. Смятам, че в големите държави като Англия, Франция хората са успешни, защото имат родова памет. Без родова памет сме обречени на елементарност. В България се интересуват от лесното, от това да бъдат консуматори, просто защото не знаят какво са правили тези преди тях, кои са. Аз също съм мислил така преди. Откакто се ожених и се роди синът ми, се промених.

- Възпитаваш ли и сина си Александър в тези ценности - родолюбие, родова памет?


- Опитвам се. Надявам се да се справя. Не мога да му разкажа толкова много, колкото ми се иска. Има една притча, в която се казва: "Синко, стъпи на раменете ми и ми кажи какво видя". Идеята е да му дадеш всичко, което знаеш и имаш, за да може той да постигне повече. За първи път ми се случва да обичам някого повече от себе си. Дори с жена това чувството не е така пълно. 

Цялото интервю с Евгени Будинов прочетете на div.bg 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay