Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора

Един независим филмов проект, създаден от млади хора за... млади хора!

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора

"Лято е. Скачайки през прозореца, 18-годишният Сергей бяга от властната си майка и се мята на влака към морето. Там попада на компания от тийнейджъри, които го напиват до припадък. На сутринта се буди сред нива в нищото, без спомени от вечерта, без багаж и пари. Единственият останал с него е 20-годишният уличен музикант Филип. Двамата поемат на стоп към морето и се впускат в приключение, по време на което Сергей се превръща от мамино синче в мъж, готов да се бори за любовта си.”

Това накратко е част от сюжета на една напълно независима филмова продукция, която група млади хора успяват да осъществят. Всички те имат няколко общи неща помежду си - млади са, талантливи са, имат идеи, имат желание, имат хъс за работа и искат да оставят своя отпечатък в света.

Главният "виновник” за осъществяването на проекта и негов режисьор е 25-годишният Десислав Жерар Атанасов - компютърен инженер по образование и човек на изкуството по душа. Той ни разказа повече за интересния проект и за любовта си към киното.

Страхотно е, че млади българи се заемат с такъв амбициозен проект. Разкажи нещо повече за себе си. Как започна да се занимаваш с кино?
По образование съм компютърен инженер, но не се развивам в тази област, учих го между другото. От 14-годишен искам да се занимавам с кино. Като малък обичах да организирам другите деца и да правим театър пред съседите. Винаги съм предпочитал да режисирам, а не да играя. Извън това свое занимание бях много притеснителен и голям аутсайдер. Все още съм донякъде такъв, но на терен се променям.

Кой те въвлече в тази професия и винаги ли си мечтал да се занимаваш с това?
Всъщност мисля, че дълбоко в мен винаги съм го искал, но през голяма част от живота - несъзнателно. Има и доста хора, които са ми помогнали и са ме насочвали и към които съм изпълнен с благодарност.

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора
Режисьорът на филма - Десислав Атанасов

Как всъщност дойде идеята за филма и трудно ли се прави такъв проект в България?
Идеята за филма е породена от две неща, случили ми се в житейски план. Едно пътуване на стоп до Румъния, където прекарах два дни на хипарски плаж само с едно одеяло и видях едно 17-годишно момче, което живееше така вече близо месец и се изхранваше от свиренето на китара и пеенето на улицата.

Другото, върху което е базирана по-голямата част от сценария, е приятелството ми с Филип Димитров (един от главните герои във филма, който играе ролята на уличния музикант Филип) - невероятно вдъхновяващ млад човек, много свободомислещ и силен характер. С него сложихме началото на проекта преди две години.

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора

Как избра актьорите и колко голям е екипът ви?
Първи в актьорския състав влезе Филип, който е и много талантлив музикант. Избрахме Стефан (в ролята на 18-годишния Сергей) с кастинг в НАТФИЗ - харесвам го, защото е много добър актьор, който вярвам, че тепърва ще се развива. Освен това работим и с невероятно красивата Кристина Свободова. Тя идва от Чехия, страхотен модел е, а има желание и се развива добре и като актриса. За мен е голяма чест, че ще участват и Валентин Ганев и Стефка Янорова - актьори, на които винаги съм се възхищавал.

Колко време ще ви отнемат снимките и как финансирате проекта?
Предстои ни много работа идното лято. Миналата година сложихме началото на всичко. Филмът е доста независим и дори да съберем нужния бюджет чрез кампанията, която ще стартираме в края на април, и от копродуциране, той пак ще е с многократно по-малък от нормалния бюджет за повечето филми. От друга страна, сме млад екип и снимаме сценарий, който предразполага да бъде заснет като независим филм.

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора

Филмът разказва за младостта, на базата на личен опит ли го създаде? Ти имал ли си подобни щури преживявания като тийнейджър?
До голяма степен има и лични преживявания. Смятам, че трябва да си искрен с публиката и тогава на нея видяното ще ѝ хареса. Разбира се, има и художествени измислици, но пак на базата на реални събития и неща, които са ме вдъхновили. В крайна сметка всеки творец черпи материал от реалността. Иначе съм имал щури преживявания - доста съм притеснителен, но в определени моменти реагирам смело и това ми помага да нямам скучен живот.

Черпиш ли вдъхновение от чужди продукции? Има ли режисьор, на когото се възхищаваш и чиято работа следиш много внимателно?
Първоначално харесвах определени филми, после започнах да харесвам определени режисьори... Обичам да гледам всичко и смятам, че от всичко можеш да се учиш. Разбира се, има режисьори като Ингмар Бергман и Стенли Кубрик, на които се възхищавам.

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора
Десислав с актрисата в главна роля - Кристина Свободова

Какви филми искаш да правиш и какви филми обичаш да гледаш?
Не знам все още, имам няколко проекта извън "Спри до мен", но като му дойде времето. Не бих се задоволил само с един жанр. Мога само да кажа, че предпочитам игралното кино.

Какво смяташ за българското кино, има ли надежда за него?
Разбира се, че трябва да сме позитивни. Всеки трябва да прави това, което може най-добре, пък каквото стане.

Кога ще излезе филмът и как и къде ще можем да го видим?
Най-рано би могъл да излезе следващата есен или зима. Не бих искал да давам крайни срокове, защото трудно се спазват, а не обичам да подвеждам хората. Всички от екипа се надяваме да тръгне по кината. Но първо, трябва много работа. Затова стискайте палци и подкрепете кампанията ни през май!

Още за филма можете да научите от официалната му страница във Facebook  - "Спри до мен”!

Филмът “Спри до мен” - новото българско кино, създадено от млади и талантливи хора

Вижте и първия трейлър на "Спри до мен”!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay