Лилия Костова от отбора на Renault Passion Runners -"Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

Актрисата за проекта и целта му

Лилия Костова от отбора на Renault Passion Runners -"Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

Спортът е от съществено значение, за да се чувстваме добре и да постигнем хармония между физическото ни тяло и душата. За съжаление живеем в много забързано ежедневие и все не остава време за спорт. Ето защо Renault създава проекта Renault Passion RunnersВ отбора влизат четирима градски герои, които не тичат, но се интересуват от активния и здравословен живот. Треньор на отбора e планинският бегач Кирил Николов–Дизела, известен с рекордните си постижения, като изминаването на маршрута Ком - Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути, изпреварването на Драгалевския лифт с 6 секунди и покоряване на петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа. Отборът е съставен от  Радослав Мирчев, съосновател на бар "Петък" и клуб *MIXTAPE5* и бивш председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), Лилия Костова, актриса, модел и любител на нетипичните спортни предизвикателства като сърф, конна езда и автомобилизъм, Йоанна Митова, активист в инициативата "Горичка” и създател на иновативното пространство Metta, и Искрен Тончев–Искрата - продуцент, изпълнител и шампион по бийтбокс на България за 2011 г..

Срещнахме се с Лилия Костова , за да ни разкаже повече за проекта, за тичането,  за спорта и какво я кара да го обича толкова много. 

Понякога е нужно да намериш човекът, който да те запали , за да започнеш да спортуваш. Гарантираме, че Лилия е такъв човек.

 

Здравей, разкажи ми малко повече за себе си. С какво се занимаваш, какво правиш в свободното си време?

Част от отбора Renault Passion Runners съм. Ще започна със свободното време. Занимавам се със спорт, ходене по планини, сега през сезона каране на сърф, тичаме с отбора, правим тренировки в града, в Борисовата градина ходим да тичаме. Аз предпочитам да си почивам повече в планината – на Витоша, ако нямам време да отида някъде по-далеч. Сега даже тъкмо се връщам от една такава разходка. Бях в района на Велико Търново, Ловеч, Плевен. Няколко екопътеки обиколих. Има един връх – Чуката, който дори няма 1000 м. Веднага, обаче, трябваше да отида и да го проверя. Дори не става за разходка и за качване, но все пак е отново в списъка. Иначе се занимавам с актьорство.

Лилия Костова от отбора на Renault Passion Runners -"Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

Очакваше ли да те поканят в Renault Passion Runners? Разкажи ми малко повече за формата.

Изобщо не очаквах, даже не бях в България тогава. Обади ми се приятелка, която работи в агенцията, която се занимава с това нещо и ми стана много приятно, защото вече ме чакаше нещо готино, когато се върна в България. Предложиха ми да стана част от отбора, разказаха ми подробно за какво става на въпрос и директно започнахме.

 

Ти самата тичаш ли в свободното си време?

Тичането не ми е №1. Не ми е интересно и дългото тичане не е моето нещо.

 

С какви други спортове се занимаваш?

Каквото и да е общо взето. Основно ходене по планините, като там вече се комбинират не само спорта, но и дишането на чист въздух, гледките, местата.

 

Това ли е спортът, който най-добре ти пасва?

Да, то е и тип медитация. Освобождаваш се от каквото ти тежи в планината. Искаш или не искаш, качваш се и то  те погълва. Ти там си много малък спрямо мащаба на това, което ти се случва.

Лилия Костова от отбора на Renault Passion Runners -"Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

Има ли спорт, който мечтаеш да опиташ?

Чак да мечтая не, защото не е чак толкова недостъпно. Тази година бях в Африка и имах възможността да скоча от най-високото легално бънджи в света – 214 метра, 120 км./ч. развиваш. Там преодолях себе си.

 

Какво е спортът за теб?

Свобода! Истинската любов към нещо те освобождава от всичко, което ти тежи.

 

Каква е целта на Renault Passion Runners? Защо се прави?

Прави се с цел да провокираме всички – от млади до стари, от професионалисти до аматьори, всякакви хора, които имат желание да се погрижат за себе си. Това е най-достъпния начин – слагаш едни маратонки и започваш да тичаш. Ние тичаме по всички организирани ивенти от Бегач.бг. Те организират през цялата година в цяла България различни маратони. Има маратони в планината. Последно бяхме в Панчарево. Беше най-приятно за мен, да имам планински пейзаж. В Бизнес парка тичахме. Целта е да мотивира останалите хора, които не са толкова активни в ежедневния си живот. Да видят, че не е чак толкова трудно. Запознахме се със страшно много хора и на всички им е интересно. Оказа се, че много от обикновените хора, които не обръщат особено внимание на спорта и които работят от 9 до 18, за тях е нещо много специално да излязат, да се организират да тичат. Трябва някой , който да им говори, да видят останалите какво правят, за да тичат и те. А нашата мотивация е нашият треньор Дизела. Аз много емоционално приемам неговите постижения. Филмът, като го гледах, плаках сигурно 6 пъти.

 

За първи път ли се прави това нещо?

Ние сме вторият отбор. Не знам първият доколко е бил познат и е имало гласност. В началото дори не знаех, че има такъв отбор.

Лилия Костова от отбора на Renault Passion Runners -"Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

Според теб има ли ефект от проекта?

Да, аз го виждам. Дори и по интервюта като ходим и като ни снимат, самите хора, с които разговаряме, проявяват интерес, а какво остава за всички, които се записват за маратоните. В Панчарево имаше 500 души. Всички те гледат с интерес, очакват да си човек, който да им каже "Прави това, това и това" и те просто да го правят. Затова отиват. Да не го мислят, просто да видят какво правят другите и да действат.

 

Ти си и актриса, както спомена. Къде можем да те гледаме?

В "Под прикритие" последните 2 сезона, "Откраднат живот" и в музикални видеоклипове.

 

Аз забелязвам как говориш с голяма любов към спорта. Защо стана актриса, а не спортистка?

И аз това се питам, и близките ми ме питат също. Не знам защо. По-добре е може би. И аз съм се чудила "Какво ли щеше да бъде, ако бях започнала от по-рано и да гледам по-сериозно на това нещо?" Но Дизелът също може да го каже, че не всичко е забава и е много приятно. Има много контузии. Като малка всъщност тренирах конна езда и тогава се стигна до момента, в който трябва да се мине следващо ниво да станеш професионалист, да ходиш по състезания. Но добре, че не стана. Аз съм и висока и при мен ставите са голям проблем. А и няма как да си професионален спортист в много области, в много спортове. Трябва да си избереш. За мен това ще е краят на света. Не мога да избера нито едно. Трябва да се пробва всичко!

Спортуват ли хората извън проекта по твои наблюдения? Активен или по-скоро пасивен е българинът?

Вчера, като се прибирах от тази разходка, мой приятел ми каза, че е прочел за скорошно проучване, което показва, че българите водим най-заседнал начин на живот в Европа и сме едни от най-затлъстелите. Аз се шокирах, защото аз не съм видяла такова нещо. Аз не общувам с такива хора и нямаме допирни точки, затова не се и срещаме. По планините има вече много хора. Преди 10 години, като съм ходила на Витоша, беше безлюдно. Сега вече има повече хора, което посочва, че има повече интерес. Но не мога да кажа, че го правят сериозно. И храненето е голям проблем. Всъщност това е 80% от начина, по който се чувстваш и изглеждаш. 20% е тренировката. Едни маратонки трябват само – излизаш и тичаш!

 

Можеш ли да се опиташ да опишеш спорта по такъв начин, че да запалиш максимално много хора.

Първата крачка е най-важна. Ставаш, тръгваш и оттам нататък то те поема. Просто трябва да си отворен. То е грижа за душата. Това е мотивацията – грижа за душата. Преди да започнеш, не знаеш колко си далеч от това, което търсим всеки ден. Всеки търси комфорт, спокойствие, някаква форма на хармония.

 

 

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay