Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Мария Тонева е писател, пътешественик и консултант по личностно развитие. Тя развива блога си от близо 5 години и е отдадена на идеята да помага на хората да създадат живота, който желаят. Прочетете какво разказа тя за блога си, отношенията между хората и новата си книга "Сладка, Секси, Сензитивна": 

Здравей, Мария, разкажи ни малко повече за себе си.

Здравейте, много се радвам да бъда ваш гост и благодаря за тази възможност. Казвам се Мария Тонева и съм създател на блога www.mariatoneva.com. От Харманли съм, завърших бакалавър МИО в Пловдивския университет и магистратура Журналистика и медии в Софийския университет, а от 5 години живея в Англия. Работя в сферата на висшето образование и съм човек, който се стреми постоянно да се учи и развива – обичам да чета, записвам се на различни курсове, работя върху себе си, пробвам нови дейности, пътувам. Опитвам се да живея осъзнато, да създавам щастие, изобилие и разнообразие за себе си и хората около мен. Страстта ми е да пиша, да пренасям хората в историите, които разказвам, да ги вдъхновявам, да им показвам, че мечтите се сбъдват, да ги разбирам и изслушвам, и точно това се стремя да правя чрез блога си.

Как реши да създадеш блога си и каква е твоята мисия?

Блогът ще стане на 5 години тази година, а само какво пътешествие преживяхме с него! Исках да имам свой сайт още 5 години преди да го реализирам, но ме спираха много неща – липса на достатъчно смелост и вяра в себе си, неумение да се справям с техническата част, а и по онова време много малко хора имаха блогове и нещата бяха доста по-различни от сега. Но в един момент нуждата да изразявам себе си творчески чрез писането и да помагам на хората стана толкова силна, че просто не можех да я потискам повече и да си намирам оправдания. През декември 2015 се роди блога след умелата работа на страхотния екип на ИЛ УЕБ, а през март месец тази година отново работихме заедно и създадохме обновения сайт с нов, свеж дизай и много нови материали.

Мисията ми е да помагам на хората и за мен читателите на блога са най-важни. Това е позитивно и приветливо място, където всеки може да намери нещо за себе си, а също така бих искала да бъде сигурен пристан за чувствителните хора, интровертите, романтиците и творческите личности, които се чувстват неразбрани и недооценени в съврменното общество. Читателите могат да прочетат полезни съвети за отношения, идеи за личностно развитие и любопитни истории за пътувания и по-висок стандарт на живот.

Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Ти си консултант по личностно развитие. В чужбина това е много разпространена професия, но как се приема у нас? Склонни ли са българите да получават помощ в тази насока?

По мое мнение сънародниците ни стават по-осъзнати и се замислят повече върху това как биха могли да подобрят живота си. С мен се свързват все повече хора, с които обсъждаме проблеми в отношенията с любимия, как да се предпазват от външни влияния като чувствителни хора, страх от говорене пред аудитория, съвети как да обичаме себе си, как да си позволим да се занимаваме с творческа дейност, как да надскочим ограниченията на семейството/ средата. За мен е удоволствие да комуникирам с тези хора, защото те вече са тръгнали по пътя на промяната и е само въпрос на време да реализират потенциала си и да берат плодовете. А с някои от тях дори естествено станахме приятели и поддържаме връзка, което много ме радва и обогатява. Смятам, че българите стават по-отворени за такъв тип помощ, просто трябва да намерят подходящия човек, който да провокира доверие, уважение и да умее да установи индивидуална връзка с всеки един човек.

Ти самата определяш себе си като чувствителен човек. Чувствителността предимство или недостатък е според теб?

Определено предимство. Израстнах с усещането, че е недостатък и ми трябваха години, за да осъзная и приема тази част от себе си и всички позитиви, които носи – богатия диапазон от чувства, състраданието и съпричастността, силното детско начало, развитата интуиция, прозорливостта, усета към детайлите, страстта и всеотдайността в любовта, богатия вътрешен и духовен живот. Разбира се, като всяко нещо и това си има две страни и трябва да умеем да се предпазваме от външна свръхстимулация, да отделяме време да бъдем сами със себе си, да си почиваме и да се разтоварваме по начини, които са подходящи за нас. Със статиите на блога искам да уверя този тип хора, че няма нищо сбъркано с тях и те могат да бъдат щастливи и успешни с тази си характеристика.

Отношенията са много важна част от живота на всеки човек. Каква е тайната на успешните връзки?

Да, отношенията наистина са приоритет за повечето хора. Аз виждам нещата така – има една сфера, в която нямаме контрол и една, в която имаме. Кога, къде и как ще срещнем своята половинка е извън нашия контрол, това е проява на Божественото, а също така нямаме контрол върху чувствата на другия – не можем насила никого да накараме, прекаленият контрол има пагубно влияние върху личния живот. Но има една обширна територия, в която можем да развиваме и обогатяваме връзката –комуникация, уважение, страст, прояви на обич на езика на любовта на партньора, разнообразие, грижа, приемане. В това отношение връзката изисква много работа, креативност и осъзнатост. И приятели, не взимайте половинката си за даденост!

Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Разкажи ни малко повече за новата ти книга- "Сладка, Секси, Сензитивна”. Как  се роди идеята и какво послание искаш да предадеш на читателите с нея?

"Сладка, Секси, Сензитивна" се роди от нуждата да предложа наръчник за успешни връзки, в който хората да намерят синтезирана информация за възможни проблеми и решения в личните отношения. В нея разглеждам няколко типични сценария, с които се сблъскваме в любовта, и ключове за разрешаването им, всичко това през призмата на чувствителността. Включила съм много примери и прозрения от личния ми опит, в които читателите могат да се припознаят. Много хора казват: "Отношенията са толкова сложни, иска ми се да имаше някакъв наръчник какво да се прави в тази или онази ситуация" – ами аз се постарах да приготвя такова ръководство. Основното ми послание от книгата е – обичайте себе си такива, каквито сте, и укрепвайте самоуважението си – така ще излъчвате любов, радост и благополучие и ще обогатите взаимоотношенията си.

Защо реши книгата да бъде електронна?

Исках книгата да е достъпна и да достигне до колкото се може повече хора, които имат нужда от нея. Читателите могат да я изтеглят веднага от страницата "Безплатни материали" на блога и да я прочетат в удобно за тях време, от комфорта на дома си.

Освен блогър и консултант по личностно развитие, ти определяш себе си и като "пътешественик”. Кои са любимите ти дестинации?

Да, обожавам да пътувам. Обичам да пътувам из България, защото има още толкова прекрасни места, които да открия - родината е страшно красива! А иначе имам много мили спомени от Рим, Киев, Атина, Тенерифе, Барселона, Единбург, Брюж, както и от доста места в Англия и САЩ. Всяка страна е уникална посвоему. Една забележителност, която ме остави без дъх, е Големият Каньон в Аризона.

Какво ти носи пътуването?

Освен че откривам нови, красиви кътчета и разширявам кръгозора си, интересно ми е да изследвам начина на живот на конкретното място. Да видя какво ми харесва и как бих могла да го приложа в ежедневието си. Животът може да бъде толкова пъстър и многообразен!

Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Кои са нещата, които те вдъхновяват?

Вдъхновяват ме хора, които са постигнали едновременно успех и баланс в живота си. Не поддържам идеята за успех с цената на всичко. Затова хората, които ме мотивират, са преди всичко с големи сърца, верни са на ценностите си, не се страхуват да живеят по свои правила, работят упорито и са здраво стъпили на земята. Също така и читателите на блога ми ме мотивират – когато се свържат с мен, за да ми кажат, че харесват това, което творя и съм им помогнала по някакъв начин, това много ме радва и ме провокира да вървя напред. Иначе се вдъхновявам и от биографии, музика, книги за самоопознание, филми по истински случаи, а голямо успокоение и зареждане намирам в природата.

Мария Тонева: "Не взимайте половинката си за даденост!"

Какви са плановете ти за бъдещето? За какво мечтаеш и какво би посъветвала нашите читатели?

Постоянно правя планове и имам най-различни идеи, но и се старая да не се вкопчвам прекалено в тях. С времето се понаучих да се доверявам на Бог, да правя най-доброто, което мога и след това да оставя нещата да си се случат, ако е речено. Мечтая всички да са здрави, за щастие в личния живот и успех в творческите ми проекти, и още много пътувания! На читателите на Jenite.bg искам да пожелая да бъдат здрави и много обичани, да мечтаят смело, да живеят с ентусиазъм и да ценят индивидуалността си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay