Защо отглеждаме разглезени деца с д-р Магдалена Богданова

Защо отглеждаме разглезени деца с д-р Магдалена Богданова

Както всяко дете е различно, така и подходите на възпитание могат да бъдат най-разнообразни. Едва ли има родител, който да не се е чудил дали е достатъчно добър и къде греши. За да се опитаме да изясним тези неща, сме поканили специализантът по педиатрия д-р Магдалена Богданова, която ни предостави своята професионална гледна точка. Защо плачат бебетата и как да не разглезваме децата си, гледайте в нашето ново видео!

Защо бебетата плачат?

Бебетата плачат заради общ дискомфорт. Може да е гладно, скучно, да му се спи, да го сърби някъде и да не може да се почеше. Най-вече плачат, защото не са гушкани и заради проблем при родителите.

А как новите майки да разберат защо?

Първото нещо, което трябва да направи е да го вземе на ръце. Ако спре, значи това е бил проблемът. В случай, че не спре, трябва да потърси друга причина. Може да измери температурата, да проветри стаята, да даде лекарство за колики. Всичко зависи и от възрастта на бебето. При някои се получава рефлукс, който често остава незабележим. Това нещо дразни много бебето.

Каква трябва да бъде температурата в стаята на бебето?

Препоръчвам да бъде около 24 градуса. Обикновено децата не обичат да им е топло. Докато спят, температурата може да бъде малко по-ниска, като намаляването ѝ се случва постепенно.

Как да обличаме бебето, така че да не го претоплим?

Претоплянето е нещо много неблагоприятно. Освен дискомфот, причинява и потискане на закаляването. То е враг номер 1 на бебето. За да разберем дали на бебето му е студено не трябва да се ориентираме по носа - крайниците често са хладни без на детето да му е студено. Кръвоносната му система не е дотам развита. Трябва да пипнете под тила на бебето - в случай, че е хладно, може да го облечете с нещо. Ако е топло, значи детето е добре.

Защо отглеждаме разглезени деца с д-р Магдалена Богданова

Как да разберем дали детето има рефлукс?

Това е работа на педиатрите. Бебе с рефлукс може да започне да яде лакомо и по средата на храненето пуска гърдата или шишето, да се огъва и да прави гримаси. Тогава се появява рефлукса. Връщането на храна не се случва всеки път. А за съжаление няма и начин да го предотвратим - рефлуксът е неизбежен при бебетата. И това отминава…

Трябва ли да се притесняваме, че ще разглезим бебето, ако го гушкаме много?

Това просто не е вярно. Тези вярвания са присъщи на привържениците на старите методи на възпитание. Има страшно много проучвания, направени от психолози. В първите месеци детето има нужда да бъде прегръщано, обичано. То трябва да усеща допира на майката и бащата. По този начин му показваме, че има някой, който ще го защитава. Затова е важно още, след кат бебето се роди, то да се постави върху майката. По този начин то прави контакт с микробиома на майката, а това играе важна роля за изграждането на имунитета. У нас не навсякъде се практикува.

Защо отглеждаме разглезени деца с д-р Магдалена Богданова

Какво мислиш за прекомерното повиване и слагането на ръкавички на бебето?

Основната функция на ръкавичките е да предпазват бебето от това да се надраска. Но те крият и опасност. За съжаление могат а предизвикат задушаване и да доведат до т.нар. синдром на внезапната детска смърт.

А относно повиването - бебетата се раждат сгънати и идеята му е да се разгънат. Но това не е необходимо, тъй като това изчезва към третия месец с помощта на масажи.

Споменаваш, че искаш да се реализираш в гастроентерологията. Вярно ли е, че майката трябва майката да приема пробиотици, още докато бебето е в корема?

Тези пробиотици влияят на тялото и кожата ни. Смята се, че са положителни за имунната система и за чревното здраве. Все още няма крайни заключения дали има ползи от това майката да ги приема по време на бременност. При бебето не е необходимо да се дава пробиотик, освен ако няма колики.

Идва моментът, в който трябва да захраним бебето. Старата школа препоръчва захранване в по-ранните месеци, докато в момента захранваме бебето си след шестия месец. Какво съветваш ти?

В качеството си на медицинско лице мога да кажа, че перфектното време е между четвърти навършен и шести навършен месец. По-рано или по-късно просто не е подходящо. Все пак детето трябва да може да стои в поне в полуседнало положение, за да избегнем риска от задавяне.

Защо отглеждаме разглезени деца с д-р Магдалена Богданова

Има 3 вида захранване: педиатрично (с пюрета), захранване, водено от бебето и комбинация от двете. Аз съм почитател на последното, тъй като за детето е важно да докосва и усеща храната.

Да си поговорим за възпитание. Как се поставят граници и трябва ли да налагаме забрани?

Всяко семейство има собствен начин на живот и е трудно да кажем какво може да се забрани. Но граници трябва да има за всичко. Ако детето иска да гледа телефон, това не е непременно лошо (след третата година, защото в противен случай се забавя речевото развитие). Освен това трябва да се обяснява. Трябва да определим лимит - един час телевизия или телефон на ден, след което филмчето се изключва. Важното е да бъдем категорични и да държим на решението си.

Трябва ли да се паникьосваме всеки път, когато детето ни е с температура? Защо биберонът може да предотврати синдрома на внезапна детска смърт? По-разглезени ли са съвременните деца? Какви съвети би дала д-р Богданова на младите родители? Гледайте в нашето ново видео!


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay