Защо трябва да помислите 2 пъти, преди да режете кожичките около ноктите

Защо трябва да помислите 2 пъти, преди да режете кожичките около ноктите

"Да режа ли кожичките?" това е нещо, което всяка жена чува, когато отиде на маникюр при професионалист. Някои жени предпочитат кожичките около ноктите им да се изрязват, докато други категорично отказват. Ноктите изглеждат по-добре, когато кожичките са изрязани, но следващият път, когато маникюристът ви попита, откажете.

Кожичките са нещо, на което не обръщаме внимание, освен в козметичния салон, но те всъщност имат важна цел. Функцията на нокътната кутикула е да предпазва новия нокът от бактериални и гъбични инфекции. Това е наложително, тъй като ноктите са по-податливи на увреждане, като изсушаване или инфектиране, по време на тази първоначална фаза на растеж. Кутикулата е "първата линия на защита" за нокътната плочка, матрицата на ноктите (където започва растежа на ноктите) и гънката на ноктите (тъканта, която заобикаля матрицата).

Поради тази причина дерматолозите и маникюристите не препоръчват да режете кожичките си при никакви обстоятелства, независимо дали сте в салона за красота или у дома. По този начин потенциално може да се "отворят" ноктите ви за множество инфекции.

Ако са сухи, напукани, изрязани или прекъснати, мръсотията и бактериите могат по-лесно да влязат в нокътното легло и да причинят кожни заболявания, които изискват лечение и, в екстремни случаи, хирургични процедури за лечение. Честите инфекции на ноктите включват гъбички по ноктите и паронихия, което е възпалителна инфекция, която се появява в гънката на ноктите.

Това не важи само за рязане на кожички с традиционен тример за кожички. Увреждане на кутикулата може да възникне и ако ноктите се гризат, както и по време на маникюр, ако те бъдат агресивно избутани назад или подрязани. 

За да поддържате здравия растеж на ноктите, можете да направите едно нещо, за да се грижите за кожичките си (освен да не ги режете). Препоръчително е да подхранвате кожата около ноктите си, като нанасяте масло или крем за кожички, "за да заключите хидратацията и да подсилите кожната бариера" - особено в по-сух климат, като през зимата, и при прекомерно миене на ръцете.

Добавянето на тази малка стъпка към вашата редовна рутина за красота може да ви помогне да запазите кожичките си здрави. 

Изрязването на кожичките не се препоръчва, защото може да бъде и много по-опасно. Ако не сте сигурни в хигиената, която се спазва в салона, никога не позволявайте да режат кожичките ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay