Защо да бъдеш "черната овца" в семейството не е толкова лошо?

Защо да бъдеш "черната овца" в семейството не е толкова лошо?
Pexels

Във всяко семейство има по една "черна овца" и обикновено си представяме, че това е човек, който е лошо настроен, има някакви проблеми и е странен. Но в много от случаите това е човек, който просто е различен от останалите и не заслужава да бъде третиран като "лош". Всъщност има и положителна страна на това да бъдеш "черната овца", ето защо:

1. Това ви кара да се чувствате свободни

Често за да бъдем част от някаква общност, каквато е и семейството, трябва да жертваме нещо. За да бъдете приети от членовете на вашето семейство, може да се наложи да се ограничите от нещо. Ако сте черната овца обаче няма нужда да се опитвате да се харесате на членовете на семейството ви и да се опитвате да направите така, че да ви приемат. Това дава една свобода, която е безценна. Можете да правите това, което сметнете за добре и да правите изборите в живота си, без да е нужда да угаждате на семейството си. 

2. Това ви дистанцира от хората, които са ви неприятни

Обикновено във всяко семейство има токсични хора. Такива, които се опитват да наложат мнението си и да променят останалите, така че да отговарят на техните идеали и разбирания. Постоянният контрол може да бъде много натоварващ и вреден за вас, така че в тази ситуация позицията на "черна овца" е доста привлекателна. 

3. Това ви прави самостоятелни 

Да бъдеш различен от семейството си те учи да бъдеш независим. Научваш се да правиш изборите сам, което е много ценно качество. По този начин разчиташ само на себе си и се научаваш да се справяш с проблемите си. 

4. Това ви прави по-силни

Да не бъдеш напълно приет от семейството си те прави по-силен и те подготвя за бъдещи трудни ситуации в живота. Способността ви да отстоявате себе си и това, в което вярвате, няма да ви позволи да се пречупите, дори и в най-трудните моменти. 

5. Това ви прави уникални 

Ако семейството ви смята, че сте странни, вероятно просто нямате много общо с тях. Или вашата откритост ги плаши. Това са някои от причините, поради които може да искат да ви накарат да се чувствате зле от това, че сте различни. Но това не означава, че грешите или че трябва да се промените. 

6. Това показва вашата смелост

Да можеш да отстояваш това, в което вярваш и да не се съобразяваш, изисква смелост. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти