Най-добрите съвети за родители: Топ 10

Най-добрите съвети за родители: Топ 10
Pexels

Най-добър родителски съвет за вземане на решения, които са в най-добрия интерес на детето.

Какво прави един прекрасен родител се определя не само от неговите действия, но и от намеренията му.

Добрият родител не трябва да бъде безупречен. Никой не е идеален. 

Ето най-добрите съвети за родителство:

1. Бъдете добър пример

Не просто казвайте на детето си какво трябва да направи. Най-добрият метод за преподаване е да демонстрирацията.

Хората са уникални отчасти, защото можем да се учим чрез имитация. Устроени сме да имитираме действията на другите, да ги разбираме и да ги асимилираме в нашите собствени. 

Така че, бъдете човекът, който искате да бъде детето ви – уважавайте го, насърчавайте положително поведение и отношение и проявявайте съпричастност към емоциите му – и детето ви ще последва примера ви.

2. Обичайте ги и го покажете в действие

Концепцията за прекалено обичане на детето ви е невъзможна. Те не могат да бъдат разглезени, като бъдат обичани.

Само това, което решите да направите (или дадете) в името на любовта, има силата да промени света – неща като лукс, снизходителност, ниски очаквания и свръхзакрила. 

Да прегръщате детето си, да прекарвате качествено време с него, да провеждате семейни вечери заедно и да приемате сериозно тревогите на детето си са начини да покажете любовта си.

3. Родителството трябва да бъде нещо положително.

При новородените има около 100 милиарда мозъчни клетки (неврони) с малко връзки. Взаимоотношенията ни оформят личността ни, оказват влияние върху действията ни и в крайна сметка определят кои сме. Те се формират, подсилват и "извайват" в резултат на житейски събития.

Въпреки това, ако изложите детето си на неблагоприятни преживявания, то няма да се развие по начина, по който трябва да процъфтява.

4. Бъдете безопасното убежище на детето си

Покажете на детето си, че винаги ще бъдете до него, като бъдете внимателни към неговите сигнали и съпричастни към нуждите му. Направете дома си топла и комфортна среда, която вашето дете да изследва и да чувства като убежище.

Децата, отглеждани от внимателни родители, имат подобрено развитие на емоционалната регулация, развитие на социални умения и резултати за психично здраве.

5. Говорете с детето си 

Повечето от нас са наясно колко важна е комуникацията. Ще имате по-добра връзка с детето си, ако имате отворен канал за комуникация и вашето дете ще дойде при вас, когато има проблем.

6. Мислейки за собственото си детство

Много от нас искат да възпитават децата си по начини, различни от това, което са правили нашите родители. Дори тези, които са имали хубаво детство и добро възпитание, биха искали да променят определени аспекти от него.

Но често говорим по начин, който ни напомня за нашите родители.

Може да успеем да разберем по-добре защо сме такива родители, ако си спомним собствения си опит като деца. Направете списък с нещата, които бихте променили, и след това помислете как бихте извършили тези промени в реалния свят. Опитайте се да сте наясно с тези проблеми, за да можете да промените поведението си следващия път, когато се появят.

Ако не успеете от първия път, не се отказвайте. Необходима е много работа, за да промените умишлено поведението си.

7 . Обърнете внимание на собственото си здраве.

Когато се роди дете, неща като собствените ви нужди или здравето понякога остават на заден план. Ще се развият по-големи трудности, ако не им обърнете внимание. Отделянето на малко време за себе си и управление на стреса е от съществено значение за спокойствието и здравето.

8. Прекарайте известно време в работа върху отношенията си с партньора си.

Начинът, по който родителите се грижат за децата си физически и емоционално, ще окаже значително влияние върху тяхното родителство и семеен живот. Обърнете внимание на половинката си, за да се чувствате добре не само като родители, но и като партньори.

9. Помнете родителската си цел и дръжте нещата в перспектива.

Ако сте като повечето родители, искате детето ви да успее в училище, да бъде продуктивно, да бъде отговорно и независимо, да бъде уважавано, да има положителни връзки с вас и другите, да бъде любящо и състрадателно и да живее щастлив, здрав и задоволителен живот.

10. Допитвайте се, търсете информация, която ви е необходима

Една от най-изследваните теми в психологията е родителството. Много родителски стратегии, практики и традиции са научно изследвани, валидирани, подобрени или опровергани.

Използването на научна информация, разбира се, не е универсален подход. Всяко дете е уникално. Дори в рамките на най-добрия стил на родителство има няколко полезни стратегии за родителство, от които да избирате въз основа на темперамента на вашето дете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay