Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Здравей Елена, благодарим ти, че се съгласи да ни запознаеш с твоята най-голяма страст - готвенето. Би ли споделила с нас как започна всичко, какво те поведе по дългия път на кулинарните успехи?

Благодаря за поканата и интереса, който проявява екипът на сайта към мен и моята работа.

Връщайки се назад в мислите си , не смятам, че това е бил мой съзнателен избор, но съм щастлива, че пътят , който съм следвала ме е довел точно до това развитие.

Истината е, че исках да следвам медицина- бях отлична ученичка и всичко подсказваше, че точно това ще следвам. Само че по онова време, моите родители купиха земя, на която започнаха да строят хотел. Аз изключително много не харесвам деца, чийто родители се занимават със сериозен бизнес и тези деца не разбират нищо от работата на родителите си. Аз исках да съм от децата , които знаят всичко за бизнеса на семейството си. Това е идеята на семейния бизнес- децата също да знаят какво се случва, да участват активно и да са полезни. Така аз промених приоритетното си желание да уча медицина, в частност стоматология, и заминах да уча "Мениджмънт на туризъма и хотелиерство” в Холандия. Знаех, че няма да остана там да живея. Исках да науча каквото е необходимо и да се върна в страната си при семейтвото си. Да бъда полезна там.

В Хотела ни има и ресторант. През годините готвачите в него се сменяха и аз от всеки си открадвах по нещо. Започнах да се занимавам именно с този сектор от нашия семеен бизнес.

Имах и един здравословен проблем, който изискваше да опозная продуктите доста добре и да мога правилно да ги приготвям, за да помогна сама на себе си.

А не изключвам и факта, че моите баба и дядо по бащина линия са главни готвачи. Всички тези събития и факти малко или повече ме доведоха до това, което съм сега.

Не съм постигнала кой знае какво, но пък се чувствам добре по пътя към успеха, който съм си поставила за цел.

Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Какво е за теб възможността да изразяваш себе си чрез храната?

Възможност, която не всеки има, а и малко хора разбират.

Разбира се , не мога напълно и изцяло да изразя себе си чрез храната, която се случва да поднасям на някого. Ако беше така щях редовно да сервирам броколи на пара с лимон, задушен спанак, спагети от тиквички и... в този смисъл, разбрахте ме :)

В какъв стил са любимите ти рецепти?

Харесвам семпли ястия, с наличие на не голям брой продукти вътре.

Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл. Няма нищо по- вкусно от правилно сготвен продукт, за което са нужни знания. Кулинарията не е само усет, но е от полза да имаш и него.

Какво е най-важно, за да приготвим вкусна храна?

Знанието. Познаването на продуктите. Как да ги съчетаем така, че да изпъкват , но да не се натрапват. Да знаем как да ги комбинираме така, че всичко в чинията да е в хармония и баланс.

Един съвет за всички с натоварено ежедневие, които искат да се хранят с качествена храна?

Отговорът ми е същият- трябва да инвестират време в това да се научат кой продукт какво съдържа и по кое време на деня е добре да се консумира. Ако имат това познание няма да е трудно да избират продуктите , с които се хранят бързо и с успех. Живеем в динамичен свят, което значи че трябва да се научим да се храним именно в това ежедневие. Не би трябвало тази натовареност да е извинение. Не трябва да приемаме балансираното хранене именно в такъв тип ежедневие като нещо анормално, а напротив- то трябва да протича естествено и без натоварване. А за да се случи това, трябва да имаме поне базово познание за продуктите, откъдето ще дойде и нашата увереност и спокойствие в съчетаването им.

Един предварителен план също не е излишен. Това помага на много хора в опитите им за балансирано хранене в забързаното ежедневие.

Този начин на хранене не трябва да е фикс идея, а нещо естествено, от което тялото ни се нуждае, за да извършва ежедневните си функции.

Човек не трябва да се оставя до момента , в който е убийствено гладен, защото тогава вероятността да посегне към продукт, който се слага в графата "вреден” е много по- голяма.

Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Какво е добре да консумираме през този сезон, на кои храни трябва да наблегнем, за да сме в добра форма и здраве?

Ще започна от общото и най- важно, отнасящо се не само за този сезон. Става въпрос за спомагащите хранителни вещества, които да подпомогнат процеса на "изчистване”. А именно това са вещества, които балансират работата на храносмилателния тракт, действат противовъзпалително и същевременно набавят ценни и нужни вещества.

Хубаво е да се включват колкото се може повече зеленчуци в ежедневното меню, както и да се консумират всички сезонни продукти. На организма са му необходими освен витамини, и микроелементи като калий, който може да се набави от банани, цитруси, слънчоглед зелени зеленчуци; желязо- в боба, черния дроб, жълтъка, спанака и други; йод, магназий, цинк.

Пиенето на течности също е важно. Времето става все по- хубаво, така че и разходките на открито са нещо, което трябва да присъства в ежедневието ни.

Как един млад готвач може да развие потенциала си и да се превърне в шеф?

Аз не мога да нарека себе си шеф. Не се наричам така. Не съм ходила никога на практика в ресторант, не съм и работила като главен готвач в ресторант, който не е на родителите ми. Имам кулинарно образование и диплома, да, но това не ме прави шеф. Имам и 15 годишен опит в тази област. Мой учител е шеф Жоро Иванов и неговият екип, при които взех диплома след обучение преди години. Но всичко това не ме прави шеф. Това, което мога да дам като съвет е младите готвачи да инвестират целото си време в това да четат и практикуват. Да развиват потенциала си постепенно, минавайки през всички нива в една кухня. Не може да се почне от върха. Трябва търпение, силна воля и дисциплина по пътя към големия успех.

Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Би ли ни загатнала какви са следващите ти планове в професионален план?

От около 2 години уча нутриционистика в Оксфорд. Мисля това да е новото ми поле за изява. На равно с това, смятам да се развивам по- скоро в хотелиерския бизнес, защото ми се отдава тази възможност чисто професионално, и не бих я пропуснала. Същевременно с това, няма да се отделя от семейния бизнес, защото през всички тези години видях, че само това си струва и има смисъл. Не съм работила на никое друго място освен там. Имам предвид, че не съм ходила на постоянна работа на друго място. Изключвам снимките и всички други дейсности свързани с кулинария след излизането ми от Мастър Шеф.

През годините съм се ядосвала много, че моите приятели ходят на море или на други ваканции, а аз не мога, защото лятото е най- силния сезон в хотела и аз трябва да съм там. Но с времето виждам какво направих със себе си и смея да кажа , че съм доволна, колкото и самохвално да звучи това в ушите на някого. Бих искала когато хората дават интервюта да са честни и истински с аудиторията, която е отеделила от времето си , за да прочете редовете. Такава съм в това интервю- истинска.

Хотелът е моето училище. Това непретенциозно място, не претендиращо за никакви награди, предлагащо на хората простичка храна, място, с персонал, който прави грешки , но се старае все пак, ме кали и научи на дисциплина, каквато смятам в нито една кухня нямаше да получа. Имах щастието живота ми да се стече така. Да имам за генерали родителите си. Израснах в собствена казарма. Не съм била лигаво дете, въпреки че съм момиче, родено в доста добри условия. Винаги съм давала максимума от себе си, но в семейния бизнес.

Така ще бъде и за напред, вярвам.

Настоящите и бъдещите ми професионални планове са свързани и с Николай Петров. Това е момчето , с което се запознах в една градина с домати :)) С него водихме предаване заедно и видяхме , че кулинарните ни интереси се допълват. Полезни сме един на друг и не искам да се лишаваме от взаимната ни компания. Работим заедно по няколко проекта-снимаме, правим опит за ново самостоятелно предаване, пишем кулинарна книга. Той е прекрасен човек и изключителен професионалист в работата си- с богат опит и висока обща култура.

Двамата обсъждаме и вариант , в който да създадем "Клиника” за лекуване чрез храна. Общо взето не оставяме и минута, в която да не говорим за работа.

Шеф Елена Петрелийска: "Най- любимите ми рецепти, са онези, които са сготвени правилно и с мисъл"

Моята професия за мен е…

Моето ежедневие, моят път, моят старт и финал на всеки един ден. Моят избор. Харесвам я и с радост опитвам от всичко, което тя предлага. Приемам професията си като израз на социалната ми отговорност в общественото пространство.

Благодарим на талантливата Елена за откровеността и интересните неща, коитони разказа! Желаем й успех във всички бъдещи начинания!

Рецепта за солен тарт от шеф Елена Петрелийска

Интервюто подготви: Калина Стоянова 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay