За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Екосъобразният начин на живот и устойчивите практики в бизнеса се превръщат в основан цел на все повече производители в днешно време. И докато някои големи модни брандове само замазват очите ни с привидно устойчиви колекции, то други дизайнери влагат цялата си страст в създаването на облекла, които изцяло отговарят на концепцията за екосъобразност и нулев отпадък.

Днес ще ви разкажем от първо лице за MUB - устойчива, капсулна колекция от облекла, която е създадена в колаборация между Светлана Петрова от Empty Your Wardrobe и още две дизайнерки от чужбина. Модните артикули са изработени изцяло от рециклиран текстил на принципа на кръговата икономика и обагрени по специална технология с бои от изцяло растителни източници. Как е дошла идеята, трудна ли е била реализацията и защо е важно да заложим на устойчивата мода ни разказват Светлана Петрова, Далия Родригес и Марта Сиетеглесиас Авила.

--

Здравейте! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю!

Съвсем наскоро реализирахте капсулна колекция дрехи, създадени от рециклиран текстил по специална craft технология. Как дойде вдъхновението за този проект?

Светлана: Make Your Bed (MUB) е съвместен проект, стартиран от Марта Сиетеглесиас Авила от студио Warm & Wild със седалище в Мадрид, Далия Родригес от DsR Atelier (Португалия) и Светлана Петрова от Empty Your Wardrobe (България). Чрез проекта за партньорство на Worth успях да се свържа с технически и творчески артисти като Марта и Далия и получих подкрепата, благодарение на която реализирах тази идея.

 За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Аз, като представител на Empty Your Wardrobe, търсех страстен майстор на занаятите, който притежава устойчив начин на мислене и подобна философия: да твори за природата, да защити нашето наследство, да трансформира това, което се счита за отпадък в красиви продукти, да даде нов живот на старите, нежелани тъкани и облекла.

От основаването на EYW през 2015 г. екипът се опитва да затвори цикъла, да удължи жизнения цикъл на дрехите, които се събират или обменят чрез swap пазари. Направихме няколко разменни събития тук в България, а също така разработихме колекция ЗОВВ и след това процесът се премести в Дания, заради моите магистърски изследвания там.

 За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Разкажете ни малко повече за craft технологията. Какво представлява тя и практикува  ли се и в България?

Светлана: Използваме естествени техники за боядисване, за да дадем нов живот на събраните тъкани. Warm and Wild отговаря за манипулирането на събраните тъкани и координирането на целия процес на естествено боядисване, използвайки нетоксични устойчиви багрила като растения, цветя и хранителни отпадъци – техника, която подчертава нашия ангажимент към идеята за нулеви отпадъци и кръгова икономика.

Капсулната колекция е проектирана и произведена от Далия Родригес, на прикципа на минималните отпадъци, традиционно шиене и занаятчийски техники, за да се избегне производството на отпадъци.

Поради спецификата на конкурса, в който участвах, трябваше да избера партньори от други държави. Но вярвам, че в България има много творци, които използват различни техники, прилагат стари занаяти под нова форма. С няколко от тях, ние влязохме в сътрудничество , при създаването на колекция ЗОВВ.

Труден ли беше процесът и колко време отне реализацията?

Светлана: Процесът на разработване на капсулната колекция беше предизвикателство сам по себе си, защото включваше различни, но допълващи се стъпки, които изискваха съвместни усилия и най-доброто от всеки от нас - а именно концепцията, снабдяването с разменени и изхвърлени облекла, прилагането на естествен процес на боядисване, дизайна на колекцията и нейното производство, като се вземат предвид характеристиките на събраните тъкани.

Въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени, открихме нови възможности. На ниво събиране и снабдяване на суровините за събирането, EYW трябваше да бъде иновативен и да се справи със здравните ограничения на Covid-19, които силно повлияха на нашите планове за организиране на swap пазари и събития.

За щастие, чрез партньорство и сътрудничество, Empty Your Wardrobe успя да организира 3 разменни пазара (май-август 2020 г.) в Дания. Поканихме хорта да донесат спално бельо и памучни тъкани и получиха допълнителни купони: Wastecoins. Тези монети могат да бъдат обменени в бъдеще за пазаруване на продукти на MUB. Събитията бяха посетени от над 500 души, които изпитаха атмосферата на устойчива култура. В края на септември 2020 г. стартира нов Swap Spot (физически динамичен гардероб за обмен на дрехи втора употреба) в Колдинг (Дания), който служи като място за снабдяване на колекцията MUB. Освен това беше изключително трудно да се набавят облекла, изработени от естествени влакна, на разменните пазари и на място.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

За щастие Empty Your Wardrobe разработи партньорство с местна компания Beirholm, произвеждаща спално бельо, като по този начин се възползвахме от изхвърлените продукти, които не са успели да премина контрол на качеството. Постигнахме споразумение да използваме изхвърлените тъкани, посетихме фабриката два пъти и събрахме мостри за създаването на колекцията MUB – висококачествени тъкани, които обаче се считат за отпадък.

По време на процеса на проектиране и производство беше важно колекцията да обхване принципите за минимално количество отпадъци. Процесът на изработка беше предизвикателен и мотивиращ, тъй като всеки плат имаше различни специфики, което изискваше предварителен анализ на съответствието между дизайна и тъканта.

Дрехите в колекцията са създадени предимно от памук, лен и остатъчни материали от други текстилни изделия. Доколко този процес е постижим и реалистичен за условията, които имаме тук в България?

Светлана:  Да, и пример за това е ЗОВВ КОЛЕКЦИЯ. Моделът, използван за колекцията MUB, е възпроизведен в различни контексти, включително в България. Прилагането на такива видове партньорства и бизнес модели може да донесе повече възможности за всички участващи страни.

В описанието на продуктите виждаме, че те са обагрени в естествени бои. Какво представляват те?

Светлана: Марта борави с естествени бои. Тя използва багрила, получени от растения, цветя и плодове, както и хранителни отпадъци Това е техника, която подчертава нашия ангажимент към идеята за нулеви отпадъци и кръгова икономика.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Боядисването с бои на растителна основа винаги е загадка, тъй като никога не знаете какъв точно цвят ще получите. Вълшебно е да видите как тъканта се превръща от бяла в розова само с помощта на костилки от авокадо. Освен това някои от миризмите, които боите оставят върху дрехите, са много специални. Уникалността на цветовете, създадени от природата, е част от това, което прави колекцията MUB толкова изключителна.

Има ли специфика при грижите за подобен тип дрехи, имайки предвид естествените материи и багрила и самата технология, по която са създадени?

Светлана: Всички текстилни изделия от колекцията са боядисани с естествени багрила, поради което цветът може да варира, ако се промени PH или ако се използват химически продукти за прането им. За да избегнете тази промяна на цвета и повреждане на материала, препоръчително е да перете текстила с неутрален PH препарат и на ръка.

След многократно пране или след продължително излагане на пряка слънчева светлина цветът може да избледнее. Ако текстилът, боядисан с естествени багрила, е изложен на внезапна промяна в PH, той ще реагира и ще промени цвета си. Текстилът може да се глади, стига да се прави на ниска температура.

Далия: Вярваме, че е важно грижата за облеклото да бъде отговорна, като се пере само когато е необходимо, на студени и кратки цикли на пране и разбира се, да се преправят, когато е необходимо. Това са малки практики, които могат да имат огромно влияние.

А защо е толкова важно да залагаме на естествените материи пред изкуствените и синтетичните?

Далия: Естествените тъкани са екологично устойчиви и възобновяеми. Те произлизат от естествени влакна като дървета, растения или животни, които могат да продължат да се заменят или отглеждат отново.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

За разлика от много синтетични тъкани, естествените тъкани са биоразградими и се разлагат безвредно. Освен това синтетичните влакна, произведени предимно от химически манипулирани нефтохимикали, са изключително токсични и освобождават вредни микропластмаси при всеки процес на пране. Според доклад, изготвен за Международния съюз за опазване на природата през 2017 г., синтетичният текстил произвежда 35% от замърсяването с микропластмаса в световните океани и е най-големият известен източник на замърсяване на морската микропластмаса.

Колекцията е в колаборация с чуждестранни дизайнери. Как се намерихте в тази обща мисия? Кой всъщност бе инициаторът на идеята и трудно ли се намират съмишленици за такъв проект?

Светла: Трите кръстосахме пътищата си през платформата на Worth Partnership Project по различни поводи, преди да постигнем успех.

Марта винаги е мечтала да има колекция от устойчиви дрехи, създадени от тъкани, боядисани от нея с растителни бои. Това беше начин да направим достъпна за хората колекция от дрехи, която споделя принципите на нулеви отпадъци и устойчивост. Без познания за шиене или проектиране, Марта смяташе, че тази мечта едва ли е възможна за постигане, докато възможността за създаване на MUB благодарение на проекта за партньорство не го направи осъществимо.

От своя страна Далия Родригес мечтаеше да изработи дрехи, използвайки повторно стари текстилни изделия, особено спално бельо, което събираше от битпазари и къщата на баба си, както и да прилага  craft техники, за да използва остатъци в творческия процес като пачуърк или тъкане, и двете техники, които тя практикува напоследък.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

През 2019 г., когато обмисляхме да кандидатстваме отново, се свързахме помежду си и се роди нов екип. Проектът за партньорство на Worth се появяви в точния момент, предлагайки голямо разнообразие от възможности за нас. Търсейки идеалното съчетание между майсторство, кръгова икономика и устойчиво производство, чрез платформата открихме, че имаме толкова много общо и че всички ние говорим един и същ език, въпреки факта, че произхождаме от различни страни.

Любовта към устойчивостта и опазването на природата, превръщането на това, което се смята за отпадък, в нещо красиво, полезно – това ни обедини. Стигнахме до факта, че нашите умения се допълват взаимно. Въпреки това беше важно да се намери сплотен образ и да се слеят тези три личности в една концепция. Важно беше преди всичко да изградим концепция, съобразена с нашата естетика и ценности. И накрая, да изпратим правилното послание към нашите бъдещи клиенти – да купуват и носят дрехи с истории, дрехи, които имат значение.

В крайна сметка това невероятно сливане на надежди, идеи и опити най-накрая доведе MUB до една прекрасна история! Чувствахме се овластени и вярвахме повече от всякога в успеха на MUB Collection – устойчива капсулна колекция от облекла, следваща принципите на кръговата икономика, проект, който беше обявен за един от финалистите на 3-та покана за Worth Partnership Call през 2020 г.

Кой е любимият Ви артикул от колекцията?

Светлана: Предпочитат се по топлите, earth цветове. Предстои ни една колаборация с местен influencer, в която главна роля ще играе една от дългите ни ризи - следвайте ни в социалните мрежи и скоро ще научите подробности!

Далия: От моя страна мисля, че никога няма да мога да избера любима дреха. Всички те имат нещо специално и са уникални. Платовете, боядисани с естествени елементи от Марта, придадоха необикновен щрих на тъканите.

Според Вашите наблюдения, как реагира потребителят на подобни екосъобразни проекти?

Далия: Наблюдава се нарастващо съзнание за необходимостта от по-голяма ангажираност с устойчивостта и уважение към планетата. Хората са по-загрижени за въздействието на изменението на климата и искат да направят всичко възможно. Купуването на по-малко дрехи, изработени от естествени влакна или подкрепата към малки и устойчиви предприятия е красив начин да подкрепите промяната. Вярваме, че повече хора са готови да подкрепят устойчиви модни марки.

В последно време изключително много се говори за вредата, която масовите брандове за облекло нанасят върху природата. Приемате ли Вашия проект като мисия, която се бори с потреблението на масово производство?

Светлана: Да, понякога малкото е достатъчно, а и ние така виждаме света занапред. Технологично дрехите ще претърпят голяма промяна. Но това е друга тема, за която можем много да говорим. Вярваме, че големите производители имат ресурсите да променят статуквото, но това ще  под натиска на потребителя и регулации. За щастие, това вече се случва. Малките, са по-гъвкави и могат да експериментират - могат да създадат работещи, устойчиви добри практики.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Много известни брандове започнаха да създават колекции от устойчиви, екосъобразни материали. Смятате ли, че от тези действия има полза или става дума по скоро за маркетинг?

Далия: Вярвам, че хората, занимаващи се с бизнес като нашия са наясно, че трябва да действаме по различен начин. Но промяната на нагласите и жертването на удобствата е изключително предизвикателство. Вярвам, че много модни марки погрешно използват ценностите за устойчивост, за да насърчават ангажираността. Мнозина работят на принципа на т.нар. Greenwashing. Например, пускането на колекции с естествени и органични материи, но същевременно смесени със синтетични, подкрепата на кампании за огромно потребление като Черен петък, пускането на няколко колекции годишно или производството на много повече дрехи, отколкото е необходимо, са стратегии, които не се приемат за устойчиви. Необходима е промяна, но големите компании много пъти злоупотребяват с термина устойчивост само за промоционални цели, без всъщност да донесат необходимото въздействие.

Какво всъщност трябва да направят производителите, за да тръгнат по пътя на устойчивата мода?

Светлана: Още в създаването на своя бизнес и продукт, да започнат с въпроси - какви устойчиви ресурси бих могъл да използвам, какви услуги с по- нисък ефект на замърсяване да въведа, какви са алтернативите, в дългосрочен план това ще доведе ли до положително въздействие - върху мен, върху околната среда, върху човечеството, и бизнеса…

Тези, които искат да трансформират вече установен бизнес, отново трябва да променят бизнес модела си и това е свързано с допълнителни инвестиции, който могат да бъдат потърсени от държавата, европейски програми, фондове и бизнес ангели.

Важното може би е да виждат повече възможности, отколкото препятствия - защото обратното ще ги откаже.

За устойчивата мода, капсулната колекция MUB и ефектът Greenwashing със Светлана Петрова от EmptyYourWardrobe

Споделяте, че създаването на колекцията е мотивирано от свръх консумацията, изчерпаемите ресурси и глобалното затопляне. Какви са мерките, които трябва да предприемем, за да предпазим природата, доколкото е възможно?

Светлана: Да консумираме осъзнато, да вдъхновяваме, информираме, да бъдем активни - не само на приказки, но и на действия. Всеки един от нас е от значение, всяка стъпка е важна. Важно е да бъдем отворени към случващото се около нас, да сме малко надрастнали собственото си удобство или несгода, за да можем да се обърнем към природата и другите. Не е нужно да се правят велики дела, Нужни са малки крачки, но устойчиви на времето.

Действието е реципрочно. Нека погледнем на околната среда като наш дом - как бихме искали той да изглежда?

Какво всъщност е посланието, което искате да предадете на хората чрез тази колекция?

Светлана: Нашата цел е да се справим с един от основните екологични проблеми в днешно време, като съвместно дадем нов живот на текстила, чрез проектиране и използване на занаятчийски техники и производство. Нашата визия е да разпространяваме ценностите за устойчивост и да помагаме на мъжете и жените да купуват дрехи по по-съзнателен начин, като избират качествени стилове, които ще издържат във времето.

А как да подскажем на хората кое е екологичното решение при избора им на текстилни продукти?

Светлана: Давайки пълна информация как тези продукти и услуги се създават, транспортират и реализират на пазара.Трябва да бъдем по-прозрачни във всеки стадии на бизнеса. 

--

Модел: @noenogar

Грим: @cristinalobato_

Коафьор: @saracalvomh

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay