10 неща, които се случват, когато родителите решат да останат заедно „заради децата“

10 неща, които се случват, когато родителите решат да останат заедно „заради децата“

Дори и най-силният брак може да се разпадне: 1 от 4 двойки вероятно ще се разведе, според статистиката. Но нещата могат да станат доста сложни, ако партньорите имат дете. В тази ситуация трябва да решат дали да останат заедно, заради децата или да продължат живота си поотделно. Много хора решават да жертват щастието си в името на децата, но се оказва, че това решение не е добро нито за родителите, нито за децата...

Ето какво се случва, когато родителите решат да останат заедно "заради децата":

1. Децата се учат да се задоволяват с по-малко

Децата, които живеят в семейство, в което родителите не са щастиливи, се научават, че е трудно да водиш щастлив живот и се задоволяват с по-малко. Да се бориш за нещата, които те правят щастлив, им изглежда безполезно.

2. Децата може да се плашат от бъдещето

Дори родителите да не се карат пред децата, те ще забележат, че има проблеми, и ще започнат да се страхуват от бъдещето. Появяват се хиляди страхове- "дали мама и татко няма да се разделят", "при мама или при татко ще остана, ако се разделят". Ако имате проблеми, но продължавате да бъдете заедо, единственото, което правите е, че стресирате децата си.

3. Децата могат да страдат от свръхзащитно и контролиращо поведение от страна на родителите

Когато бракът е съсредоточен около децата, родителите лесно могат да забравят за собствения си живот. Те могат да започнат да манипулират децата си или да бъдат твърде контролиращи, тъй като са се отказали от собственото си щастие за тях и подсъзнателно искат да получат нещо в замяна.

4. Децата не се чувстват сигурни или обгрижвани

Децата усещат негодуванието и несигурността на родителите си, така че могат да се чувстват сякаш седят на бомба със закъснител, която може да избухне всеки момент. Те не се чувстват сигурни, не усещат грижата на родителите си и не се чувстват защитени.

5. Децата страдат от стрес и здравословни проблеми

Според едно проучване децата, които живеят във враждебна среда, дори ако конфликтът между родителите не е толкова очевиден, вероятно страдат от здравословни проблеми и проблеми със социалното развитие. Психолозите предполагат, че този стрес може да причини хормонален дисбаланс, повишен сърдечен ритъм, нарушения на съня и някои психологически проблеми, като депресия.

Дори родителите да не въвличат детето в конфликта, това няма да подобри ситуацията: децата така или иначе могат да почувстват напрежението и ще понесат последствията.

6. Децата нямат добър модел за връзка между мъж и жена

Не забравяйте, че децата гледат родителите си и научават основите на любовта и емоционалната връзка, които ще им помогнат да се ориентират в любовния си живот като възрастни. Ако не сте щастливи, вие им давате лош пример и един ден те също ще страдат от връзките си.

7. Децата може да се чувстват виновни

Когато родителите останат заедно заради децата си, децата може да започнат да се чувстват виновни, защото родителите им не са щастливи заради тях. Това може да доведе до ниска самооценка и други проблеми в бъдеще.

8. Децата не се научават как да разрешават проблеми

Децата отразяват поведението на своите родители. Ако родителите остават в конфликт твърде дълго, вместо да го разрешат по някакъв начин, децата могат да проектират това поведение в бъдещия си живот. Децата научават, че мълчанието или просто изразяването на емоции, но не и решаването на проблемите, са приемливи модели на поведение и може да страдат от проблеми с комуникацията.

9. Децата не осъзнават, че могат да контролират живота си

Обикновено в тези ситуации, децата нямат право на избор и право на глас. Родителите вземат решенията и децата не могат да се научат, че всъщност сами трябва да контролират живота си, когато пораснат.

10. Децата страдат от неправилните методи на родителите

Възпитаването на отглеждането на дете само по себе си е трудно, но когато паралелно с това се опитвате да спасите брака си или се опитвате да водите съвместен живот с човек, когото не обичате, това става още по-трудно. Много по-лесно ще отглеждате детето си, ако се разделите. Цялото това напрежение ще изчезне и ще бъдете много по-пълноценни родители.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay