6 типа семейства, които съсипват живота както на родителите, така и на децата

6 типа семейства, които съсипват живота както на родителите, така и на децата

Във всяка една връзка, която имаме в живота си, трябва да определим дали хората около нас са добри или токсични. Салвадор Минучин, семеен терапевт, предполага, че здраво семейство е това, което може да се справи с проблемите. И това зависи дали са установени правилните граници в семейството. Когато разликата между родители и деца стане твърде малка или твърде голяма, семейният тип става опасен за всички участващи.

Ето няколко типа семейство, които не са здравословни за никого:

1. Родителите са отговорни, но не работят като екип

В крайни случаи единият родител е много строг, докато другият родител е твърде снизходителен. Напрежението между родителите, които не могат да се разберат как ще възпитават децата, ще накара децата да правят каквото искат, за да разберат до къде могат да стигнат. Децата също могат да намерят вратички в родителската система, като поискат разрешение да направят нещо от по-снизходителния родител.

2. Единият родител отсъства, а другият родител разчита на детето

По принцип това се случва, когато родителите имат много малко комуникация помежду си и почти живеят отделни животи, например единият родител поема контрола над децата, а другият е зает с работа. След това единият родител започва да разчита на детето, като споделя своите неудовлетворения и тайни с детето си. Това дори може да е нещо срещу другия родител

3. Единият родител е отговорен, другият е жертва

Това се случва, когато единият родител стане диктатор, а другият родител се присъединява към децата като жертва. Децата виждат безсилния родител като свой връстник.  Единият родител би се почувствал разочарован и самотен, другият ще се почувства наранен и насилен, докато децата живеят в една много неблагоприятна среда.

4. Контролът е в ръцете на детето, а родителите са жертвите

Семейната йерархия е объркана, когато децата получават силата да манипулират родителите. Понякога това се случва, когато родителите страдат от заболяване или пристрастяване, така че те не са в състояние да поемат контрола. Тези деца си мислят, че могат да правят каквото си поискат, което е изключително лошо.

5. Родители срещу деца

Караниците между деца и родители са нещо неизбежно, но е проблем, когато са непрекъснати. Причината може да бъде разликата в поколенията. Родителите очакват децата им да се държат по същия начин, по който те са се държали като деца. А децата очакват родителите да ги разбират повече. Напрежението и неправилното общуване в крайна сметка разрушават връзката между деца и родители.

6. Изолиран член на семейството

На пръв поглед едно семейство може да изглежда сплотено, но всъщност има един член, който винаги е изолиран. Изолираният член на семейството обикновено се чувства като черната овца в семейството, защото е различен от останалите членове на семейството. Този изолиран член на семейството обикновено се чувства самотен и неразбран и рано или късно прекъсва връзката си с това семейство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay