Пролетно почистване в 10 лесни стъпки

Пролетно почистване в 10 лесни стъпки
Pexels

Наближава моментът, в който трябва да подготвим дома си за пролетта. Пролетното почистване изисква доста време и усилия, но си заслужава, тъй като след това домът е свеж и готов за новия сезон. 

Съберете вашите принадлежности за пролетно почистване, пуснете малко мотивираща музика и се захващайте за работа. Ето няколко стъпки, които можете да следвате:

1. Създайте план за действие

Някои части от дома ви могат да изкарат месеци без дълбоко почистване: обработката на прозорците и фурната могат да минат с леко почистване през седмица. Но когато настъпи пролетта, всяко нещо в дома трябва да бъде подредено и почистено основно. 

Ето 3 правила за ефективно почистване:

Вземете многофункционални консумативи: микрофибърни кърпи, микрофибърен моп, неабразивен почистващ препарат, сода за хляб, бял оцет, прахосмукачка и парочистачка.

Започнете с по-лесното: първо почистете нещата и местата, които изискват по-малко усилия. Започнете с нещо по-лесно, за да се мотивирате. 

Започнете отгоре надолу: Винаги трябва да започвате отгоре надолу. Когато бършете прах от високите мебели, пада по земята, така че не започвайте от пода. Също така е добре да започнете срещу входната врата, за да не вкарвате мръсотията навътре. 

2. Бързо почистване на твърдите повърхности

Ако подът е особено мръсен, започнете с метене или прахосмукачка, за да премахнете трохите и боклуците. След това почистете с моп. Винаги започвайте да бършете от далечния ъгъл на стаята и вървете към вратата, за да не се "заклещите" в ъгъла и да се наложи да се върнете обратно през току-що почистения под.

3. Почистете таваните и стените от прах

Избършете таваните и стените с чист, сух микрофибърен моп. Широката глава на мопа премахва паяжини и прах, а дългият прът ви помага да достигнете до всеки ъгъл и зад мебелите. Тази бърза техника е идеална за боядисани или тапетирани повърхности. 

4. Пролетно почистване на кухненските уреди

Фурна: За да почистите фурната, пригответе паста от сода за хляб и вода, нанесете вътре върху стените и пода на фурната, след това напръскайте с оцет и избършете. Мазнината и готвената храна трябва да се отделят веднага от стените на фурната. 

Хладилник: Избършете горната част на хладилника с навлажнена с вода микрофибърна кърпа. Ако е възможно, преместете хладилника далеч от стената и почистете задната част с четката на прахосмукачката – премахването на праха ще помогне на уреда да работи по-ефективно.

Съдомиялна машина: Пуснете вашата съдомиялна машина да работи, без съдове и на най-високата температура. След това избършете с влажна микрофибърна кърпа и я прокарайте по вътрешния ръб на вратата на съдомиялната машина, за да премахнете остатъците от храна. Напръскайте с вода и избършете.

5. Измиване на прозорци и пране на завеси

Изперете всички видове пердета и завеси. През това време измийте прозорците с препарат за стъкла и микрофибърна кърпа за стъкла. Накрая закачете пердетата, докато са още мокри, за да не се намачкат и да не се наложи да ги гладите. 

6. Дълбоко почистване на банята

Премахнете мухъла и остатъците от сапун от плочките с помощта на парочистачката и препарат за баня. Завесата за баня можете да изперете в пералнята на висока температура. Можете дори да я сложите в сушилнята за 10-тина минути. Накрая избършете цялата баня с микрофибърна кърпа. 

7. Почистете матрака с прахосмукачка

Почистете рамката на леглото с микрофибърна кърпа и препарат за мебели. След това старателно почистете матрака с прахосмукачката, за да издърпате прахта и акарите. 

8. Почистете абажурите и картините 

С помощта на прахосмукачката почистете рамките на картините и абажурите на лампите. Това са неща, които рядко се сещаме да почистваме, така  че  е добре да им обърнем внимание при пролетното почистване. 

9. Почистване на меките мебели

Махнете възглавниците от дивана, почистете го старателно с прахосмукачката, почистете петната, ако има такива. Ако не сте прали дивана скоро, добре е да го направите. Разтворете малко сапун в топла вода и почистете с помощта на гъба. 

10. Почистете щорите

Почистете старателно щорите, като минете с прахосмукачката всяка лента една по една. Ако щорите са твърде зацапани, можете дори да ги свалите от прозорците и да ги измиете в банята. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay