Квартали на цветовете и Бог

Разходка по тъжните хълмове на Рио, но и по най-веселата уличка в Аржентина - Латинска Америка е готова да ни посрещне с цялата си палитра от настроения!

"Ако избягаш от Града на Бога, звярът ще те хване. Ако останеш, звярът ще те изяде." 

Гледали ли сте "Градът на Бога" (на португалски - "Cidade de Deus")? Препоръчваме ви го, освен ако нямате нужда от нещо леко и весело. Защото този филм определено не е весел, нито пък лек. А ако сте го гледали, сигурно знаете и какво означава "фавела". За всеки случай ще обясним.

Виждали сте ги по някои филми за престъпници, а може да се каже, че сте виждали нещо много подобно и минавайки покрай нашенските ромски гета. Фавелите са бразилският еквивалент на такива бедни места, в които канализацията, електричеството и хигиената не са никак добре развити. "Домовете" на жителите може да са направени от тухли, но може и да са съградени от подръчни материали като кашони и други боклуци. Търговията с наркотици е основен поминък. Търговията с оръжие заема следващото стъпало. Наркобосовете са господари.

Квартали на цветовете и Бог
Това е тъжната истина. На снимките (ще видите още в галерията ни) този вид опасни квартали не изглеждат добре, но биха могли да ни се сторят симпатично колоритни с разнообразните си форми и цветове. В действителност, ако играете на "Монополи" и фавелите присъстват в списъка с възможни места за инвестиране, едва ли бихте искали да заложите точно на тях.

"Градът на Бога" от едноименния филм е реално съществуваща фавела. И е сред последните места на света, за които можем да кажем, че какъвто и да било бог бди над тях. Макар да се намира недалеч от Копакабана и от Статуята на Христос Спасителя. Рио де Жанейро е град с много лица и огромни разлики в стандартите на живот. Фотографиите, които ви показваме, са от тамошните предградия.

Квартали на цветовете и БогJR е известен творец, който пътува и рисува с надежда, че произведенията му могат да допринесат за спасяването на света. В случая с Бразилия, той чува за жестоките убийства, които се случват в предградията, отива в Рио и посещава фавелите всеки ден в продължение на цял месец. Снима лицата и най-вече очите на жени, много от които загубили близки в безредиците, след което прави така, че властите да поставят изображенията на неугледните фасади.
Съществуването на фавелите води началото си от края на XIX век и от завръщащите се в Рио войници, които нямат къде да живеят. По-късно към тях се присъединяват бедняците от ценралните части, още по-късно и хората от провинцията, масово дошли да търсят щастието си в големия град. Той обаче не им предлага такова. Вместо това им осигурява мизерно съществуване на въпросните опасни места, в които полицейски крак не смее да стъпи. А ако посмее, това ще е цяла военна акция.

В наши дни обстановката във фавелите е поне малко подобрена, но все още е далеч от поносимите условия за живот. Откакто през 90-те туризмът из западналите части на градовете по света придоби особено голяма популярност, и бразилските фавели се радват на засилено внимание. Това също им се отразява добре.

Хайде сега да разведрим мрачното настроение...

Квартали на цветовете и Бог
Ако виждайки заглавието на статията, сте очаквали да прочетете нещо доста по-оптимистично от разказите за престъпни фавели, може би малко сме ви разочаровали. Затова веднага ще се опитаме да компенсираме. 

Мястото отново е Латинска Америка, но този път се локализираме конкретно в Аржентина, столицата Буенос Айрес. Там се намира изключително цветният и весел квартал La Boca (в превод - "Устата"). Нарича се така, защото е разположен точно на устието на река Риачуело. В тази част на Буенос Айрес се усеща силно европейско влияние от минали епохи, тъй като много от първите заселници са идвали от Генуа.

La Boca е най-известен с колоритната си уличка Caminito ("Пътечка"), върху която танцуващите танго изпълнители са често срещана гледка. Още снимки от красивото място можете да видите в пъстрата ни галерия. Пожелаваме ви някой ден наистина да се разходите по "пътечката"! 

Квартали на цветовете и Бог
Ако имате желание да се насладите на още приятни за окото цветове, препоръчваме ви статията, в която сме представили най-шарените градове на планетата

А ако искате да продължаваме да ви показваме важните дестинации по света, както от социална, така и от естетическа гледна точка, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

19 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.19
Daniela Gulubova 20.06.2013|13:32
Търговията с наркотици е основен поминък. Търговията с оръжие заема следващото стъпало. Наркобосовете са господари.
18
мая анкова 17.06.2013|15:07
бедняшките фавели:(
17
sexapilnata pichka 15.06.2013|12:53
приличат на нашия гигански квартал :)))))
16
La Bicha 14.06.2013|18:09
Е не всички са така според мен./ Повече в Латинска Америка.
15
Selah Sue 14.06.2013|18:09
Със сигурност това не са най-идеалните места за разходка. Но човек трябва да види всичко.
14
Лили Добромирова 14.06.2013|18:08
Особено в Рио....но няма как.
13
La Bicha 14.06.2013|18:08
Много са весели наистина! Браво!
12
Selah Sue 14.06.2013|18:07
Тук също може така да се получи при няки родни градове, като Велико Търново, той пак е стъпаловиден:))
11
Лили Добромирова 14.06.2013|18:07
"JR е известен творец, който пътува и рисува с надежда, че произведенията му могат да допринесат за спасяването на света. В случая с Бразилия, той чува за жестоките убийства, които се случват в предградията, отива в Рио и посещава фавелите всеки ден в продължение на цял месец. Снима лицата и най-вече очите на жени, много от които загубили близки в безредиците, след което прави така, че властите да поставят изображенията на неугледните фасади.' -Уникално добра идея!
10
rozalij gencheva 14.06.2013|18:06
Колкото цветни толкова и гъсто пренаселени квартали.
9
Rosi Marinova 14.06.2013|16:50
Интересно,наистина.
8
Rosi Marinova 14.06.2013|16:48
От далеч изглежда страхотно,но май не е най спокойното място за разходка,прекалено населено изглежда.
7
Марго Хворева 14.06.2013|16:41
Изглежда очарователно отдалеч, но всъщност май съвсем не е толкова приятно и приветливо място това.
6
Экатерина Карапетрова 14.06.2013|15:12
Наистина впечатляват с пъстротата и картините, които се открояват по тях, но като цяло са си доста депресиращи, тъй като от тях лъха мизерия и голяма теснотия.
5
Margо Filipova 14.06.2013|12:45
Филмът наистина е много впечатляващ!
4
Анита Кралева 14.06.2013|12:36
Наистина е невероятно шарено в добрия смисъл!
3
Milica Georg 14.06.2013|11:58
Много красиво изглежда, но определено не е най-приветливото място на планетата, тъй като дебнат сума опасности.
2
Roberta Tododrova 14.06.2013|11:45
Цветните сгради са много интересни и създават ведро настроение. Животът е шарен, а ние сами си го правим черно бял и сив. Трябва хората по-често да експериментират с цветовете.
1
Milen Stanchev 14.06.2013|11:23
Повечет от показаните сгради, са от така наречените фавели, където живее една не малка част от бразилското население.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти