Обикновени неща, които стюардесите не могат да правят на борда

Обикновени неща, които стюардесите не могат да правят на борда

Авиационната индустрия е пълна с ограничения и стюардесите трябва да се подчиняват на много правила. Това не е обичайната работа от 9 до 5, със сигурно, но тази работа има и много предимства. Ако някога сте се чудили дали да станете стюардеса или сте били очаровани от тънкостите на работата, прочетете статията:

1. Не им е позволено да се прегърбват 

Стюардесите прекарват много време в изправено положение, което може да им причини болки в гърба, особено при по-дълги полети. Но те трябва да бъдат с перфектна стойка и им е забранено да се прегърбват. Някои авиокомпании също имат ограничение по отношение на ръцете в джобовете или кръстосването на ръцете. 

2. Не им е позволено да използват тежки парфюми 

Хигиената е много строга в авиационната индустрия и стюардесите винаги трябва да изглеждат спретнати. На всичкото отгоре трябва да внимават какъв парфюм използват. Въпреки че може да носят нашите любими парфюми, ако е много тежък аромат, може да причини неудобство за пътниците, техните колеги или дори за пилотите. 

3. Не трябва да вдигат багажа ви

Не им е позволено да вдигат чантите на пътниците и това би било вредно за здравето им. Те трябва да ви помогнат (и с удоволствие) да поставите чантата си в горните шкафчета. Но не е тяхна работа да прибират багажа ви - това да се прави за 200 пътници във всеки полет, 4 пъти на ден, би засегнало сериозно гърба им.

4. Не трябва да тичат по пътеката

Стюардесите се опитват да предоставят най-доброто обслужване на борда, но може да има ситуации, при които да им свърши времето, като например на по-кратки полети, и да имат много неща, за които да се погрижат. Въпреки това не им е позволено да тичат по пътеката, преминавайки от предната до задната кухня. Не изглежда добре пред пътниците и те също могат да се спънат и да паднат.

5. Не им е позволено да ядат или пият пред пътниците

Те също са хора и имат нужда от храна, но не бива да се хранят пред пътниците. В повечето случаи стюардите си имат специална кабинка със завеси и ако завесите са спуснати, вероятно те се хранят. 

Обикновени неща, които стюардесите не могат да правят на борда

6. Не им е позволено да използват слушалки

Ако до вас има плачещо бебе или силен говорител, може да се изкушите да сложите слушалките си и да премахнете шума. Стюардесите не могат да направят това. Ушите им са ценни активи за вашата безопасност.
Те трябва да могат да чуват всичко в кабината и всъщност имат специфични звуци, които изобразяват извънредни ситуации, пушек в тоалетната и молби на пътниците. Те също се подлагат на тест за състояние на слуха по време на медицинския си преглед, когато подновяват лиценза си.

7. Не могат да бъдат твърде ниски или твърде високи

Въпреки че в миналото е имало ограничение за височината, това вече не е така. Въпреки това, в зависимост от компанията, някои все още могат да имат някои изисквания. Най-често срещаното е, че ако потенциалните стюардеси са твърде ниски, за да отворят шкафчето, те не могат да бъдат наети, тъй като няма да могат да изнасят багаж или да извличат медицински комплекти от там.

От друга страна, ако са твърде високи, някои аварийни процедури може да са непрактични за тях, така че отново е "забрана". 

8. Не им е позволено да носят твърде много бижута

Това е правило, което се променя от авиокомпания до авиокомпания, но много обемните и ефектни пръстени или колиета са забранени. Разрешено им е да носят само малки и дискретни бижута, като един или 2 пръстена, едно малко колие и дискретни обеци. Големите халки или висящи обеци може да им попречат да използват някакво оборудване, така че това може да е проблем за безопасността. За пиърсинг не може да става и дума. 

9. Те са длъжни винаги да носят часовник

Времето е от решаващо значение. Те винаги трябва да знаят времето за кацане на самолета, за качване, за започване на обслужването, за слизане. По принцип те се нуждаят от часовник за всички свои задължения. Те са длъжни да носят такъв по всяко време и той трябва да бъде аналогов, показващ секунди, защото се нуждаят от него при извънредни ситуации.

Смарт часовниците са разрешени, но те трябва да носят втори часовник в чантата си през цялото време. 

10. Не им е позволено да имат татуировки

Това също зависи от авиокомпанията, но общото условие е стюардесите и стюардите да нямат татуировки на видими места по тялото.

Обикновени неща, които стюардесите не могат да правят на борда

11. Те нямат право да приемат бакшиши

Да си в самолет не е същото като да си в ресторант. Те нямат право да приемат бакшиши, тъй като основната им причина да бъдат там е да пазят всички в безопасност, а храната и напитките са на второ място. Ако искате да покажете своята благодарност към тях, просто бъдете мили, приятелски настроени и учтиви.

12. Не им е позволено да спят по време на полети

Може да е доста изморителна работа, прескачайки от часова зона към часова зона, но въпреки това не им е позволено да наваксват липсващите часове в полетите си. Има обаче изключение. Ако стюардесите извършват дълги полети, като трансконтиненталните, те имат собствена зона за спане и всъщност са длъжни да отделят време за почивка. Тези екипажи обикновено работят на смени.

13. Не им е позволено да не носят грим

Жените стюардеси нямат право да отидат на работа без грим. Но те също трябва да бъдат внимателни и да не ходят с интензивен грим. Гримът им трябва да изглежда естествено, не се допускат червени червила и / или опушени очи.

14. Не им е позволено да имат тъмни или прекалено ярки нокти

Маникюрът е много важен за стюардесите, тъй като те взаимодействат много с пътниците. Така че ноктите им трябва да са винаги къси, чисти, спретнати и добре обгрижвани. Някои компании дори имат правила какъв цвят трябва да бъде маникюрът, без ярки цветове или дълги форми, а черното е "забрана".

15. Не им е позволено да ходят с пусната коса

Косата под рамото винаги трябва да бъде завързана на кок или опашка. Някои имат по-строги правила и са разрешени само кокове. Косата трябва да бъде винаги чиста и сресана. 

16. Не им е позволено да имат луди цветове на косата

Цветът на косата им също попада под ограничения. Разрешени са само естествени цветове, без розови или зелени коси. Има стюардеси, които боядисват косата си, но трябва да бъдат много внимателни с корените си. Не са позволени израснали корени и различни цветове в косите им.

Обикновени неща, които стюардесите не могат да правят на борда

17. На стюардите не им е позволено да имат дълга брада

За стюардите, бръсненето е задължително. В някои авиокомпании е позволено мъжете да имат брада, но къса и много добре поддържана. 

18. Техните поли не могат да бъдат по-къси от дължината на коляното

Дължината на полата е голямо нещо за авиокомпанията. Жените стюардеси нямат право да имат поли или рокли по-къси от нивото на коляното. Защото когато седнете, полата става още по-къса. 

19. Те трябва да имат безупречна усмивка

Усмивката на стюардесите е първото нещо, което пътниците виждат, докато се качват. Така че зъбите им трябва да са чисти и бели, без липсващи или увредени зъби. Брекети са разрешени.

20. Не им е позволено да крещят или да използват лоши думи

По всяко време тонът на гласа им трябва да бъде безупречен. Те не могат да говорят високо, докато са на борда, особено по време на нощни полети, когато осветлението трябва да е изключено и когато хората спят. Те също нямат право да крещят. Те трябва да избягват акценти или жаргон и винаги трябва да проявяват добри маниери.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay