Интересни факти за мандарините + полезните им свойства

Знаете ли колко различни видове мандарини съществуват? Има над 200 различни вида мандарини, като някои от най-популярните включват Clementine, Satsuma, Tangerine и Mandarinette.

Интересен факт: Мандарините произхождат от Китай, където са били култивирани в продължение на хиляди години. В Европа първите мандарини са пристигнали през 1805 година от Китай, но днес те са почти навсякъде по света. Мандарините са пълни с витамин С и са добра закуска, която може да помогне за укрепване на имунната система и защитата срещу болести.

Китай е най-големият производител на мандарини в света, произвеждайки около 60% от общото количество. Турция, Испания, Италия и Мароко също са големи производители на мандарини.

В Китай мандарините са символ на богатство и щастие и често се подаряват като новогодишен подарък. В Япония мандарините са символ на здравето и щастието и се падат в началото на новата година, като символ на изгонването на лошия късмет.

Мандарините могат да бъдат добавени по много начини, включително пресни, в сокове, сладки и дори като аромат за козметични продукти.

Мандарините не са само вкусни, но са и богати на полезни хранителни вещества. Те съдържат витамин С, витамин А, фолиева киселина и калий, като това е идеална закуска за подпомагане на имунната система и здравето на сърцето. Освен това, мандарините могат да бъдат използвани и като красиво украсяване в интериора на дома - за аромат.

Мандарините са прекрасен източник на хранителни вещества, които могат да имат положителен ефект върху нашето здраве. Ето някои от техните ползи:

  1. Подобряват имунната система - мандарините са източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система и предпазва тялото от различни заболявания.

  2. Помагат за здравето на кожата - витамин С, който се съдържа в мандарините, помага за поддържане на здравето и еластичността на кожата.

  3. Подобряват функцията на мозъка - мандарините съдържат флавоноиди, които могат да подобрят когнитивните функции и да помогнат за предотвратяване на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

  4. Помагат за поддържане на здравето на сърцето - мандарините съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания на сърцето.

  5. Подобряват функцията на дихателните пътища - мандарините съдържат етерични масла, които могат да помогнат за подобряване на функцията на дихателните пътища и да предотвратят дихателни заболявания като бронхит.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay