Интересни факти за живота в Австрия

Интересни факти за живота в Австрия

Австрия е държава в сърцето на Европа, която постоянно привлича туристи. Австрия забавлява посетители от всички краища на света - тези, които искат да посетят известни ски курорти или да изучат богатото й историческо и културно наследство. Местните пейзажи са възхитителни и вдъхновяващи, поради което тези, които са я посетили поне веднъж, със сигурност ще искат да се върнат отново.

Ето няколко интересни факта за живота в Австрия:

Фабриката за изгаряне на отпадъци, наречена Spittelau, е една от визитните картички на столицата. Туристите се изненадват от начина, по който изглежда тази сграда: стените й са украсени с цветни мозайки, а златните й върхове радостно блестят на слънце. Проектирана е от известния австрийски художник Фриденсрайх Хундертвасер. Той бил истински защитник на екологията и започнал да работи по проекта едва когато се уверил, че новият завод в центъра на Виена няма да навреди на околната среда.

Възможно е да не разбирате австрийците, дори да знаете немски. Ако поискате "tüte" (немската дума за "чанта") на касата, най-вероятно ще получите изненадан поглед. По-правилно би било да се каже sackerl. Въпреки че австрийските деца учат немска литература в училищата, на територията на страната има широк спектър от диалекти и с тяхна помощ местните жители могат да разберат от кой град или дори област е човекът, с когото говорят.

Австрийците не използват покривала за легло или т.н. шалте. Ако се настаните в хотел, най-вероятно ще забележите, че на леглото във вашата стая ще лежи сгънато одеяло. Самото легло няма да има покривало върху него. Също така рядко ще видите покривала за легла в домовете на австрийци, докато посетителите или имигрантите от други страни, например, често го добавят към интериора си.

Австрийците са директни. Те не използват намеци, за да ви накарат да разберете, че нещо не е наред за тях. Не се изненадвайте, ако чуете "груби" коментари за вашето поведение или външен вид, когато общувате с местните. Така се проявява австрийската мания за честност (която е лесно да се сбърка с грубост).

Ако попитате:" Тази рокля прави ли ме да изглеждам дебела? ", всъщност ще получите " Да ", ако е така. Австрийците са изключително директни и честни хора.

Неуместно е да гледате настрани по време на тост. Когато австрийците вдигат чаши, те се взират дълбоко в очите на хората, с които си казват "Наздраве". Смята се, че ако не спазват това правило, това може да доведе до лош късмет. Нещо повече, местните хора възприемат всяко отклонение от тази традиция на пиене като проява на неуважение.

Едва ли ще намерите австриец, който да не може да кара ски. Те са научени на това занимание от деца, посещавайки ски курорти с родителите си. Освен това, когато са ученици, те посещават задължителни ски уроци. Не случайно именно австрийските скиори обикновено получават най-голям брой медали на световното и европейското първенство.

Те имат специален начин да се поздравяват. Свикнали сме да гушкаме хората, когато ги поздравяваме. Жителите на Австрия са по-освободени в този смисъл: те се целуват по двете бузи. Степента на близост няма значение - това правят както близки приятели, така и скорошни познати.

Ако австрийците трябва да споделят едно легло, те ще се погрижат всеки човек да получи отделно одеяло. Дава илюзия за лично пространство и гарантира, че никой няма да замръзне през нощта.

Туристите може да се изплашат от бутоните в австрийските асансьори. За тези, които са свикнали да виждат само цифри в асансьорите, намирането на букви на панела може да изглежда доста странно. Тези бутони пренасят пътниците до покрива, приземния етаж и мазето.

Билетите за известната Виенска опера не са достъпни за всички, но има начин да се заобиколи това. В деня на представлението, няколко часа преди началото му, хората могат да си закупят правостоящи билети. Те са толкова скъпи, колкото чаша кафе. Освен самия концерт, посетителите могат да се забавляват с безплатна екскурзия из театъра. 

В австрийските тоалетни чинии има рафт. Преди да отидат в канализацията, изпражненията остават на повърхността на рафт, разположен вътре в тоалетната чиния. По този начин хората могат да направят самопроверка за здравословното си състояние или да вземат проба от изпражненията си, за да бъде занесена за изследване. 

Жителите на тази страна не действат бавно и не се колебаят, когато пазаруват в супермаркетите. Те се опитват да приберат възможно най-бързо всички неща, които са закупили, в торби, за да не бавят следващите клиенти на касата. 

В Австрия има данък върху кучетата. Данъкът е фиксиран за всички собственици на четириноги приятели и не зависи от тяхната порода. Всеки град определя данъчната ставка независимо, но средно собствениците плащат 72 евро годишно за първото куче и 105 евро за всяко следващо. Тези, които не спазват правилото, могат да бъдат глобени с голяма сума пари.

Австрийците могат да учат в университета през целия си живот. Поради факта, че обучението в университетите е безплатно, всички отиват да учат на всяка възраст. Съученикът ви лесно може да бъде нечий дядо, който е решил да освежи знанията си или да научи нещо ново.

Вглеждането в непознати хора може да се счита за проява на лошо възпитание в някои страни, но в Австрия е обратното. Местните наблюдават непознати хора в обществения транспорт или по улиците с неприкрит интерес. Това не означава, че обектът на вниманието изглежда странен, напротив, по този начин австрийците изразяват своето одобрение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay